Szokatlan és igen megrázó eseménnyel búcsúzott a sorozat: Lee Thompson Young halála mélyen megrázta a sorozat rajongóit, ám a negyedik évadba még nem került említésre a dolog, így sokan – köztük én is – izgatottan vártuk a legújabb, vagyis az ötödik évadot. Nos, szem nem maradt szárazon.

Váratlan és sorsfordító események következtek be Jane Rizzoli nyomozó (Angie Harmon), és Dr. Maura Isles (Sasha Alexander) életében. Jane-ről kiderült, hogy terhes Casey-től (Chris Vace), aki katona lévén ismét küldetésen van valahol a Közel-Keleten. A Rizzoli család körül sincs minden rendben, hiszen Jane öccse, Tommy (Colin Egglesfield) ismételten visszaesett alkoholizmusába, ezzel pedig veszélybe sodorta lehetőségét a boldog életre. Ám kedvenc hölgypárosunkat nem abból a fából faragták, hogy ne szálljanak szembe minden problémával.

Jane titkolván terhességét visszamegy dolgozni, mikor munkatársa, Vince Korsak (Bruce McGill) értesítés kap egy balesetről, melynek áldozata Jane társa, Barry Frost nyomozó (Lee Thompson Young). Az őrs megtörve veszi tudomásul szeretett és megbecsült társuk halálát – ami az ötödik évadban visszatérő és egyben szívszorongató motívum is. Angela (Lorraine Bracco), Jane anyja azonban mindenre megoldást kínál, méghozzá úgy, hogy terjeszti Jane terhességének hírét. Maura sem tétlenkedik, hiszen úgy óvja Jane-t, mintha az orvosa lenne.

szuletetdetektivek.s05.3

A sorozat alkotói ezúttal is érdekes bűnügyi esettel szolgáltak, ám azok a megszokotthoz képest háttérbe szorultak, hiszen súlyos magánéleti problémákat kellett megélniük a szereplőknek, majd valamelyest feldolgozniuk. Jane Rizzoli kapta talán a legtöbb terhet, mint leendő egyedülálló anyuka, aki most vesztette el barátját és társát. Angie Harmon remek érzékkel játszott az érzelmek húrjain, pont úgy, ahogy a való életben is megpróbálná valaki feldolgozni a feldolgozhatatlant.

A tragédiák még inkább összekovácsolják a legjobb barátnőket, ugyanakkor a kimondatlan szavak egy kisebbfajta árkot ásnak közéjük, ám amint belátják ezt, a kapocs köztük még erősebbé válik. Ez a fajta lélektani dráma végigvonul az egész ötödik évadon, és egy igen szép ívet ír le, ezzel pedig megmutatja, hogy mi is az igazi barátság: nem csak a munka, vagy a közös vidámság, hanem a támasz a nehéz pillanatokban is.

szuletetdetektivek.s05.4

Bár a Rizzoli & Isles egy igazi krimi vígjáték, azért az alkotók komoly és valós problémákat vetnek fel, amire megpróbálnak valamiféle magyarázatot adni (vagy legalább felvázolják a lehetőségeket): gyermekét elvesztett anya, hajléktalan tini, elveszet skizofrén, munkába visszatérő családanya. Ezek pont olyan témák, amikkel nem foglalkoznak eleget, és az, hogy egy könnyűnek kikiáltott sorozat nemcsak hajlandó, de kőkeményen mer is felvetni erős témákat bátorságra és magabiztosságra utal – újabb rejtett érték, amit csak azok érthetnek, akik a kezdetektől fogva követik a show-t.

Ahogy ígérték, a búcsú Youngtól meghatóra sikeredett, és annyira kézzelfoghatóvá tette az elvesztés ízét, hogy sok nézőnek csaltak vele könnyeket a szemébe. A színészek nem csak eljátszották a tragédiát, hanem meg is élték, de a show-nak folytatódnia kell, így az évad második felére képbe kerül egy új nyomozó, aki brillírozik, és meg sem próbálja helyettesíteni elődjét. Újabb plusz pont az alkotóknak, amiért mertek egy teljesen másfajta személyiséget bedobni a sorozatba.

A Rizzoli & Isles felnőtt korba lépett, az alkotók megmutatták, hogy a csapat erősebb lett ugyan a tragédiától, de a hiányt mindig érezni fogják – na, így kell búcsút venni!

Szerző

Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .