Habár én vagyok az, aki nagyjából az összes MMO-ra ráveti magát amint lehet, de ettől függetlenül azt be kell ismerni, hogy a műfajban már jócskán kevesen alkotnak újat és minőségit. Elvégre minek törné magát a készítő, ha elég az egérrel kattogtatni, számokat nyomkodni és halomszámra követelni a monsterek legyilkolását – minden fantázia nélkül. Ez az, amit hosszú idő után a Blade and Soul megtörni látszik.

bns1

Habár az nagy átlagban elmondható, hogy az NCSoft elég jó dolgokat ad ki a kezéből – csak gondoljunk a rengeteg Aionosra, gyakorlatilag minden sarkon találkozni eggyel – azért én már a szokott szkepticizmusommal álltam a játékhoz, főleg, hogy annyit kellett várni rá – még csak most érkezik az európai szerver zárt bétája október végén. A játék elején négy faj közül választhatunk, melyeknek mindnek megvannak a maga erősségei és gyengeségei, a kasztokat pedig a képességeikhez szabták – így egy nagy izmos Gonból nem lesz Force Master. A figura szinte minden részletében személyre szabható, rengeteg frizurával, hátterekkel, testalkattal, Lyn faj választása esetén pedig rengeteg állatfüllel és farokkal.

Szerencsére pozitív csalódást okozott a game, miután beléptem. A küldetések nagyon változatosak, és mindig az adott pályához kapcsolódnak, így aztán megmenthetünk falusiakat a zombiktól, de a félájult katonákat is hurcolnunk kell majd. Persze itt is megvannak a megszokott „ölj meg x szörnyet ebből a fajtából”, meg „gyűjts y virágot” feladatok is, de eddig még egyszer sem jutott odáig a mennyiség, hogy elkezdjem unni .

bns2

A skillfa elég szerteágazó és nem csak rengeteg képesség, de ezekkel együtt számos kombó is várja a játékost, amit majd rendszeres időközönként a dungeon-ök végén tanulhatunk meg az egyetlen életben maradt hozzátartozónktól – akiről majd később mesélek egy kicsit. És ha már dungeon, amivel én rendszerint hadilábon állok, mivel solo játékos vagyok:nos, az NCSoft emberszámba veszi a magányos farkasokat is, és bár kicsit lassabban, de egyedül is végig lehet battyogni rajtuk. Aki a „kattint és 1, 2, 3, 4” harcmodorhoz szokott, az most felkötheti a gatyáját. Ezek a skillek csak akkor sülnek el, ha becéloztad az ellenfelet- és ennek köszönhetően túl sokat kattogtatni sem fogunk. Az irányítás csak W, A, S, D billentyűkkel folyik. Az egeret csak az alt gomb lenyomásával lehet előszedni, meg persze a panelek megnyitásával, ha szükség van rá, de ez elég ritka. Arra is érdemes felkészülni, hogy a játék igyekezett reális lenni, így a képességeink erősek, a szörnyek is oda tudnak csapni néha, úgyhogy jó, ha megtanulunk elugrálni az ütések elől.

bns4

A ruhák többségükben csak azt a célt szolgálják, hogy ne legyen a karakter meztelen, kivéve némelyiket, ami például a PvP lehetőségét adja meg, a bónuszokat a többi felszerelés adja leginkább. A fegyverek bónuszolhatók, és bár nem túl bonyolult, azért a készítők gondoltak az analfabétákra és külön küldetésben ezt is megtanítják. Ha a gamer szorgosan megjegyez mindent, akkor az egyetlen dolog, amire magától kell rájönnie, hogy az egérgombbal való kattintást többnyire az F billentyű helyettesíti, amivel megszólíthatjuk az NPC-ket és tárgyakat vehetünk fel.

A játék sztorija nem egyedi darab, azonban végigkíséri a játékmenetet. A kezdetek kezdetén hősünk faluját lemészárolja egy gonosz bűnbanda, köztük a mestert is, így a főhős (vagyis a játékos) kénytelen elindulni kalandjaira, hogy megtanulja a kasztja csínját-bínját, és megbosszulja a mészárlást, amelyet a tulajdon testvére árulásának köszönhet. Az egyetlen túlélő a hős tanonctestvére, aki később rengeteg hasznos tudással szolgál, azonban csak a dungeon kiürítése után, mivel ő épp bujkál.

bns3

Nagyon ritka, hogy egy játék legalább a minimális kihívás elé állítana – és épp ezért hamar megunom az összeset, de most azt hiszem, emberemre, pontosabban játékomra akadtam. Aki már unja a sablonos kattogtatást, annak bátran ajánlom, aki meg még nem, nos, az most kipróbálhat valami igazibbat. Game-re fel!

Szerző

Alapító és szerkesztő

Főállású gonoszkodó sárkányboszorkány, egyben egyetemista tündérlány. Szeretem a fantasyt, a horrort és a pc játékokat. Őzike forever!

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

2 thoughts on “Blade and Soul”

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .