Doctor Who

Ha ősz, akkor Ki, vagy Doki – legutóbb karácsonykor találkozhattunk kedvenc időlordunkkal és útitársával, és, bizony messze volt az a december. Úgy gondolom, a fergeteges nyolcadik évad után pedig aztán talán még az átlagosnál is nehezebb volt a várakozás a kilencedik szezonra, amire az alkotók nagyon sok izgalmat ígértek. Kezdésből rögtön egy kétrészes eposszal indítunk, melynek első fele, a The Magician’s Apprentice – bár nem teljesen tökéletes – kellőképpen megalapozza a hangulatot.

Doctor Who

Az előző évadban meglehetősen nagy port kavart Missy (Michelle Gomez) újból látogatást tesz a Földre: most éppen úgy próbálja magára vonni Clara (Jenna Coleman) és a UNIT figyelmét, hogy megfagyasztja az összes repülőgépet az időben. Clara nem érti, miért történik mindez, mígnem kiderül, hogy a Doktor (Peter Capaldi) bajban van. Missy elmondása szerint a Dokira halál vár, a végrendelete pedig pont az ő kezébe akadt. A két hölgynek innentől kezdve az a feladata, hogy megtalálják barátjukat, és természetesen, hogy kihúzzák őt a csávából. Azt viszont egyikőjük sem sejti, hogy a Doktor egyenesen ősi ellensége kezébe került, és ezúttal nehezebb lesz mindnyájuknak kikecmeregni, mint eddig bármikor.

dw_s09e01_pic3

Nos, kezdjük azzal ami annyira nem jött be, mert abból kevesebb van. Először is, ha valaki azt hitte, hogy a nyolcadik évad túl darkos volt, akkor el kell, hogy szomorítsam, mert a kilencedik szezon nyitánya még a korábbiaknál is sötétebb hangulatúra sikeredett, és, ha hihetünk a pletykáknak, akkor ez a továbbiakban is így lesz. Engem ugyan maga a stílusváltás nem zavar, az viszont kicsit igen, hogy a megszállott fanyalgóknak ez csak olaj lesz a tűzre. Ami azonban már nekem sem annyira tetszett, az az egyenetlen ritmus. Akadtak olyan momentumok a bő ötven perc során, amikben egyszerűen percekre leült a cselekmény, aztán az utolsó öt-tíz percre meg szinte maximum sebességre kapcsoltunk. Ha a végére nem kapták volna össze magukat Moffaték, széthullt volna az egész – és milyen kár lett volna érte!

dw_s09e01_pic2

Ami viszont jó szokott lenni, az most is fenomenális volt, ide tartozik az alapsztori, a csavarok, a látványvilág, na, meg a karakterizáció. Ez utóbbival kapcsolatban külön említést érdemel Clara és Missy, mivel olyan szinten helyt álltak egy számukra totálisan idegen helyzetben, hogy tényleg, le a kalappal előttük. Zseniális ötlet volt ezt a két teljesen különböző jellemet együttműködésre bírni, hiszen gondolta volna a fene, hogy egy olyan dinamikus duó lesz belőlük, akik egy kis szájkarate után bátran mennek az univerzum legsötétebb tájaira is, csakhogy megmentsék a Doktor becses hátsóját. Ebből kérünk még!

dw_s09e01_pic1

Mint már említettem, a The Magician’s Apprentice egy kétfelvonásos mű első része, és ez bizony itt-ott érződik is a tempón. Ezt leszámítva azonban egy igazi Doctor Who epizódot láthattunk, amitől ismét beindul az agyunk teorizálgató fele, és heteken keresztül újból a szombat lesz a legkirályabb nap.

Szerző

Szerkesztő

Koncertmániás detektívgyakornok, kezdő anglofil, rendkívül utópista Metal Lady. Elfogult rajongó, egyben egy leendő exkluzív kutyasziget tulajdonosa.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .