Dark-Swan-PosterVégre elérkezett a nap, hogy a Once Upon A Time új évadát bemutathatom nektek, hétről-hétre és részről-részre haladva, így részletesen kifejthetem minden kis apróságát, ennek a lehengerlő sorozatnak. Lássuk, hogyan kezdőik az új, már ötödik évadát számláló Egyszer volt Hol nem volt. Figyelem! A cikk nyomokban spoilert tartalmaz, csak saját felelősségre!

Miután Emma (Jennifer Morrison)— megmentve Reginát (Lana Parrilla)— válik a sötét úrnővé, szeretteinek nincs más választása, mint megkeresni őt, és kitalálni a módját, hogy visszaállítsák a fény oldalára. Eközben megismerkedhetünk Camelot urával, Artúr királlyal (Liam Garrigan), aki a szemünk láttára húzza ki a kőből a legendás Excaliburt, azonban akad némi probléma. A kard hegye ugyanis hiányzik, így a fiatal király elindul megkeresni azt. Emma pedig, ahogy a fekete erő a testébe költözött, hirtelen az Elvarázsolt Erdőben találja magát, ahol bosszantó háttérzajként követi minden lépését Rumpelstiltskin (Robert Carlyle) zordon formája, aki minduntalan sötét tettekre ösztönzi, miközben erejének csínját bínját próbálja megtanítani neki. Emmát viszont nem igazán érdekli a gonoszkodás, azonnal a híres varázsló Merlin nyomába indul, akinek inasa mesélt róla, és hogy ő az egyetlen, aki képes megtörni a Zordon átkát. Így Emma próbálja megtalálni az utat hozzá, amit keresztez a bátor Merida (Amy Manson), aki azt a lidércfény követi, mely Emmának is a segítségére lehetne, ha Merida nem happolja el előle. A lány megígéri neki, hogyha ő kihasználja a varázslat erejét, átadja Emmának, addig is együtt kell, menjenek arra a helyre, ahol a varázslat létrejöhet. Így Emma és Merida közös útra indulnak, miközben Emma agyában folyamatosan suttog a sötét gonosz szelleme.

Emlékszem arra a kiakadt, lefagyott arcra, amit vágtam—és minden OUAT rajongó vágott — a negyedik évad utolsó részénél, és egy teljes nyarat kellett várni, hogy végre elinduljon, a történet ahol Emmát bekebelezi a sötétség. Egy kicsit azonban aggódtam. Kételkedtem benne ugyanis, hogy Emmából igazi gonosz lehet, hiszen végül is ő a Megmentő, ő az igaz szerelem gyermeke, az igazi fény. De a készítők már az első résznél képesek voltak bebizonyítani az ellenkezőjét, de kezdjük az elején.

Sinqua-Walls-Lancelot-Liam-Garrigan-King-Arthur-Andrew

A felvezetés máris egy olyan csavarral kezd, ami megalapozza a tartós áll leeséseket. Ezt nem szeretném lelőni, de tény, hogy kiválóan kapcsolták Camelotot és annak mondakörét a történetünkhöz, legalábbis az alapjaiul szolgáló Artúrt és az Excaliburt.

A kihívás ott kezdődik, mikor is a hátrahagyott hőseinknek, Hófehérnek (Ginnifer Goodwin) és Daliásnak (Josh Dallas), Reginának, Hooknak (Colin O’Donoghue) , Bellenek (Emilie de Ravin), Henrynek (Jared S. Gilmore), Robinnak (Sean Maguire) kell megoldaniuk a helyzetet, de még a törpék, sőt a Nagyi (Beverley Elliott) is kapcsolódnak annak a feladatnak a megoldásoz, hogy átjussanak az Elvarázsolt Erdőbe, Emma nyomát követve. A megoldáshoz az inas előkerülő pálcája, valamint hihetetlen mód, a Storybrookban akkor ott lévő legismertebb gonosz, a Zöldség (Rebecca Mader) a kulcs, aki egy kis szökési kísérlet után át is röppenti hőseinket büféstül a királyságukba, ahol egy csapásra meg is találják Emmát, aki épp készül elkövetni élete egyik legrosszabb, legsötétebb tettét.

once-upon-a-time-season-5-premiere-scene

Nagyon érdekes volt látni, ahogy Emma tiltakozik a gonosz ellen, de a belé költözött Zordon hamar bekebelezi, annál is inkább mivel ez a gonosz a lehető legidegesítőbb formát vette fel. Rumpelstiltskin közreműködésével Emma pozitív céljainak megvalósítása hamar sötétbe fordulnak. Nem is lehet egyszerű egy ilyen hanggal együtt élni fejben, én is tuti bekattannék. Tehát Emma hamar elveszti a harcot a sötétség ellen, vagy is ezt hisszük, mert az utolsó időben pont sikerül megállnia, amire a hang a fejében bíztatja őt. Azt hisszük minden rendbe jön, ott vannak mellette a szerettei, de a gonoszság hatalmasabb, mint gondoltuk.

Miután Emmát elragadja a tőr hatalma Hook kétségbeesetten próbálja megtalálni a megoldást. A pazarul játszó Colin O’Donoghue remekül adja át a hős szerelmes kalózt, akiről süt a félelem, hogy újra elveszti azt, akit szeret, ráadásul megint az utált krokodil miatt, így minden követ megmozgat, hogy megoldást kerítsen, és egy ideig úgy is tűnik, talált.

A többiek még mindig hitelesek, az a gondolat járt a fejemben, hogy Hófehér és Daliás vajon ki tud lépni a szerepből valaha, vagy ők már otthon is ezt csinálják? Egy atombomba nem tudná őket kirázni a szerepből. Regina pedig egyre inkább beszólogatós, és vicces, de nem esik át a ló túloldalára. Valóban igaz rá, hogy a tűz megvan benne, de már tényleg nem gonosz, ezért is kell az undorító vigyorú nővére, aki folyamatosan az ő, illetve a mi agyunkra megy, ezért is zseniális.

amy-manson-as-merida-once-upon-a-time-s5e1

Aki kiemelendő, az ugye Merida, akit nem tudom pontosan, de valószínű egy rész erejéig emeltek be a képbe, de én kíváncsi vagyok, hogyan ér célt az az út, amin elindult. A színésznő minden esetre hiteles, a külseje csillagos ötös (az a haj…) és van akcentusa, ami külön dicsérendő. Ő mondta ki a rész tanulságát, miszerint nem baj, ha találkozunk a sötétséggel, legalább emlékeztet bennünket, hogy bennünk is van, így, ha rosszat cselekednénk meg tudjuk állni azt, és kegyelmet tudunk adni annak, aki arra érdemes. Csodálatos üzenet, és abban a pillanatban azt reméljük, hogy ezen a vonalon haladunk, azonban a vég…

Gyerekek a vége… Biztosan ismeritek azt az érzést, mikor ültök, pislogtok, az állatok valahol egy búzamező közepén lődörög, és percekig kell várnotok, mire az agyatok feldolgozza az információt. Aztán pár perc múlva elsikítotok egy hatalmas „what”-ot. Na, pontosan itt van ez is. Ahogy az egyik bejegyzésben beszéltem, itt találkozhatunk azzal az Emmával, akit beharangoztak. Lehengerlő darkos külső, fenyegető, kegyetlen szempár, kíméletlen kiállás, és azonnal bizonyítja is, hogy, aki idegesíti, azt kiiktatja. Majd füsté válik és, ott hagy bennünket a hektár méretűre nőtt szemeinkkel. Úgy van lezárva a rész, ahogyan a nagy könyvben meg van írva. Úgy, hogy semmit se értsünk már megint, teli legyünk kérdésekkel, és falat kaparva, körmöt lerágva várjuk a jövő hetet. Nem is igen van más választásunk. Tartsatok velem az össznépi fal kaparásban jövő hétig!

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .