Tisztelt olvasó közönség. Kérjük, fejezzék be a telefonozást, mert a háttérben cséplőgép tanár úr már nagyon várja, hogy leüssön pár delikvenst. Miután megtették a szükséges előkészületeket, foglalják el kényelmesen helyeiket és fogadják hatalmas tapssal Challengünk következő résztvevőjét, a zene kosztengerében úszó gyöngyszemét – íme, a Nodame Cantabile.

Nodame Cantabile1

Eme frappánsan sikerült intro után rögtön rá is térek a történetre: egyik főhősünk, a híres japán zenei akadémián is elitnek számító tanuló, Chiaki éppen egy szerelmi csalódás után hall meg egy csodálatos  zongoramuzsikát. Később újra meghallja azt a darabot, de most az előadójával is találkozik. A mindenki által csak Nodame-nek hívott Noda Megumi egy valóságos kosztenger közepén zongorázik – ezzel le is sokkolva Chiakit. A két fiatal pedig, totál eltérő jellemük ellenére is ragaszkodni kezd a másikhoz (de Nodame ezt legalább nyíltan is kimutatja), és a fiúnak elszánt szándéka, hogy a saját karmesteri karrierje mellet a csapodár játékú zongorista őstehetségből is valódi profi váljon.

Nodame Cantabile2

Előre is lekottázok egy dolgot: annyit konyítok a komolyzenéhez, amennyivel az iskolában találkoztam, így bizonyos dolgok és nevek nagyon is kínaiak nekem a mai napig. Bár kapunk a különféle darabokhoz kisebb magyarázatokat a keletkezéséről, vagy éppen magáról a szerzőről, de igazán csak az fog belőle mindent érteni, aki a szokottnál jártasabb a zenei világban. Ennek ellenére a művek gyönyörűek, és az előadók is remekek, minden csiszolni valóságuk ellenére.

Nodame Cantabile4

És akkor eljutottunk a szereplőkhöz: hát őket tényleg csak imádni lehet! Alapból persze a legjobb a páratlan páros Chiaki&Nodame, de már az első évad tele van érdekes szereplőkkel, mint a Nodamébe reménytelenül szerelmes Kuroki, vagy az örök bátyus szerepében tetszelgő Mine, hogy a kötelező nőcsábász veterán karmesterről Steresmannról – akinek amúgy az egyik legjobb jelenetet köszönhetjük az első évadban – vagy a Cséplőgép Etoh senseiről még nem is esett szó.

Nodame Cantabile5

Mind a két évadban feltűnnek szerethető, és talán kevésbe szerethető alakok a két dilimókus életében, de persze a fő vonulat szál Nodame és Chiaki egyáltalán nem hétköznapi kapcsolata, amit áthat és csak még erősebbre fon a zene. Mert ebben a sorozatban – akárcsak a való életben is – sok mindenre gyógyír. Családokat képes összekovácsolni, összetört szíveket egyberakni, és egy olyan élményt, amit csak a zene által lehet átélni.

Nodame Cantabile3

Azért, hiába alkotta Tomoko Ninomiya egy habkönnyű kis romantikus sorozatnak a Nodame Cantabilét, ennek ellenére sok komolyabb húr is megpengetésre kerül benne: a zenész élet, mint pénzkeresési lehetőség, a folytonos rivalizálás, teljesítmény kényszer, távolsági kapcsolatok, valamint a zsenik kinézése. Ez még mind-mind bele van csomagolva ebbe a kottafüzetbe némi kisebb szerelmes civakodással (értsd. egymás fejének lerúgása) és zenei humorral karöltve.

Nodame Cantabile6

Mindenkinek csak ajánlani tudom, ezt a nem hétköznapi romantikával rendelkező kis művet, mert ha kell felvidít, ha kell megtanít, de minden esetben felvillanyozza a napját annak, aki veszi a fáradtságot és ad neki egy esélyt. Maestro, a záró szólamot, ha kérhetem.

Szerző

Alapító és szerkesztő

Főállású gamer, horror rajongó és anime szakértő. Sok mindenről szeretek és tudok beszélgetni, ezért is jó zombi módjára mindenki agyára megyek.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

One thought on “Anime Challenge Középhaladó szint – Nodame Cantabile”

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .