Horror paródiákról olyan érzés komoly cikket írni, mint zombikkal a diplomatikus beszéd kezdeményezése. Hála és csóközön ezért a mára már vérbeli klasszikussá vált filmnek, ami a  Wayans-fivérek fejéből pattant ki 2000 derekán. De, hogy ne csépeljem fölösen a billentyűket, következzék a paródia-filmek egyik meghatározó mérföldköve, a  Horrorra Akadva, avagy tudom kit ettél tavaly nyárson.

 Horrorra Akadva1

Filmünk első pár percében egy Sikoly-szerkóban rohangászó tag megöl egy tipikus szőke csajt, majd egy haveri körnek titokzatos levelek és képek formájában adja tudtára, hogy bizony nem csak ők ismerik egyik szörnyű tettüket. A főhősnő, Cindy (Anna Faris) próbál a végére járni a dolgoknak, miközben baráti köre egyre csak fogyatkozik, és a gyilkos őhozzá is szinte már csak egy karnyújtásra van.

Horrorra Akadva3

Most ez a bevezető eléggé komoly hangvételű lett, de – aki még nem látta – higgyétek el, ennél messze több poénos beszólás és helyzet van, csak azokat nem könnyű úgy leírni, hogy ne legyenek benne kellően gusztustalan megnyilvánulások, hiszen a film fő humora is az, hogy a különféle klasszikus horrorokat (esetünkben a központi Sikoly,Rémálom az Elm-utcában, az Ideglelés és még sok más film) és különféle kisebb elszórt kulturális poénokkal teletűzdelt jeleneteket kapunk a képünkbe.

Horrorra Akadva2

Maguk a karakterek remekül megalkotott ripacsok, és itt most a szó legpozitívabb értelmét veszem elő, hiszen annak is kell lenniük: van a jó kislány, a mindenki macája, a hangos csaj, a drogos, az agyilag nem eleresztett élsportoló, és a meleg. Személyes kedvencem az inkább a második filmben komolyabb szerepet betöltő Kurta (Marlon Wayans), akinek főleg a beszívott fekete sztereotípia poénokat köszönhetjük, de ezek számomra sokkal élvezhetőbbek voltak, mint például Buffy (Shannon Elizabeth) folytonos nyivákolása.

Horrorra Akadva5

A megalkotás és kivitelezés csont nélkül a remek kategóriába esik, és ahhoz képest, hogy maga a stáb sem vette nagyon komolyan a filmet, hihetetlen népszerűségre tett szert, akárcsak az utána következő darabok. Mondjuk itt is el lett érve a kényszer mélypont (ami itt a negyedik film volt), de a kilábalásra is megvolt a példa.

Horrorra Akadva6

Ha van még olyan ember, aki nem találkozott a Horrorra Akadva szériával, annak erősen ajánlom, hogy ne a legutóbb kijött darabbal kezdjen, hanem az első filmmel, mert így lesz egy alapja, mind a szereplők, mind a totál kaotikus történések terén.

Horrorra Akadva4

Szerző

Alapító és szerkesztő

Főállású gamer, horror rajongó és anime szakértő. Sok mindenről szeretek és tudok beszélgetni, ezért is jó zombi módjára mindenki agyára megyek.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .