Horror paródiákról olyan érzés komoly cikket írni, mint zombikkal a diplomatikus beszéd kezdeményezése. Hála és csóközön ezért a mára már vérbeli klasszikussá vált filmnek, ami a  Wayans-fivérek fejéből pattant ki 2000 derekán. De, hogy ne csépeljem fölösen a billentyűket, következzék a paródia-filmek egyik meghatározó mérföldköve, a  Horrorra Akadva, avagy tudom kit ettél tavaly nyárson.

 Horrorra Akadva1

Filmünk első pár percében egy Sikoly-szerkóban rohangászó tag megöl egy tipikus szőke csajt, majd egy haveri körnek titokzatos levelek és képek formájában adja tudtára, hogy bizony nem csak ők ismerik egyik szörnyű tettüket. A főhősnő, Cindy (Anna Faris) próbál a végére járni a dolgoknak, miközben baráti köre egyre csak fogyatkozik, és a gyilkos őhozzá is szinte már csak egy karnyújtásra van.

Horrorra Akadva3

Most ez a bevezető eléggé komoly hangvételű lett, de – aki még nem látta – higgyétek el, ennél messze több poénos beszólás és helyzet van, csak azokat nem könnyű úgy leírni, hogy ne legyenek benne kellően gusztustalan megnyilvánulások, hiszen a film fő humora is az, hogy a különféle klasszikus horrorokat (esetünkben a központi Sikoly,Rémálom az Elm-utcában, az Ideglelés és még sok más film) és különféle kisebb elszórt kulturális poénokkal teletűzdelt jeleneteket kapunk a képünkbe.

Horrorra Akadva2

Maguk a karakterek remekül megalkotott ripacsok, és itt most a szó legpozitívabb értelmét veszem elő, hiszen annak is kell lenniük: van a jó kislány, a mindenki macája, a hangos csaj, a drogos, az agyilag nem eleresztett élsportoló, és a meleg. Személyes kedvencem az inkább a második filmben komolyabb szerepet betöltő Kurta (Marlon Wayans), akinek főleg a beszívott fekete sztereotípia poénokat köszönhetjük, de ezek számomra sokkal élvezhetőbbek voltak, mint például Buffy (Shannon Elizabeth) folytonos nyivákolása.

Horrorra Akadva5

A megalkotás és kivitelezés csont nélkül a remek kategóriába esik, és ahhoz képest, hogy maga a stáb sem vette nagyon komolyan a filmet, hihetetlen népszerűségre tett szert, akárcsak az utána következő darabok. Mondjuk itt is el lett érve a kényszer mélypont (ami itt a negyedik film volt), de a kilábalásra is megvolt a példa.

Horrorra Akadva6

Ha van még olyan ember, aki nem találkozott a Horrorra Akadva szériával, annak erősen ajánlom, hogy ne a legutóbb kijött darabbal kezdjen, hanem az első filmmel, mert így lesz egy alapja, mind a szereplők, mind a totál kaotikus történések terén.

Horrorra Akadva4

Szerző

Avatar
Hanama
Alapító és szerkesztő

Horror, Anime és Gamefan ameddig világ a világ. Sok mindenről szeretek és tudok beszélgetni, ezért is jó zombi módjára mindenki agyára megyek.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..