dw_s09e04_pic1

A múltkori eposz nem volt tökéletes, de remekül működött, ám míg a premierhez képest a The Witch’s Familiar teljesen kijavította az első részben vétett hibákat, addig ez a Before The Floodról sajnos nem mondható el. Rossz nem volt ez az epizód sem, viszont tátong a cselekményen egy fekete folt, amit lehet, hogy sokak nem vettek észre, engem viszont igenis zavar, és nem tudok csak úgy elmenni mellette.


dw_s09e04_pic2

Clara (Jenna Coleman), Lunn (Zaqi Ishmail) és Cass (Sophie Leigh Stone) a vízzel és szellemszerű lényekkel teli kutatóbázison reked, miközben a Doktor (Peter Capaldi) a legénység többi, még élő tagjával, vagyis O’Donnellel (Morven Christie) és Bennettel (Arsher Ali) eljutnak a TARDIS-hoz és visszautaznak az időben, hogy megállítsák a legénységet támadó lényeket és megmentsék a többieket. A Dokiék landolnak is nem sokkal azelőtt, hogy az első áldozat, Prentis (Paul Kaye) meghal, és körbenéznek, amikor is találkoznak azzal a szörnyeteggel, aki előidézte a szellemek megjelenését. Megindul az idővel való versengés, ami alatt a Doktornak meg kell próbálnia megváltoztatnia a jövőt, miközben folyamatosan tartja a kapcsolatot Claráékkal is, akik folyamatosan menekülnek a fedélzeten mászkáló lények elől.

dw_s09e04_pic3

A fő probléma nem is a jövővel való babrálgatással van (főleg, hogy ebben is van egy jó kis csavar), hanem a megoldással. A Doktornak szokásához híven az apokalipszis közepén is sikerül mindent hihetetlenül frappánsan elintéznie, kicselezve nem csak a főgonoszt, hanem útitársát és a többi jelenlevőt is. A baj csak az, hogy korábban az epizód végén az időlord mindig végigvitt minket lépésről-lépésre  azon, hogy mit hogyan csinált, mi meg csak ámultunk és bámultunk – de nagyrészt logikus és hihető volt mindez, már amennyire beszélhetünk hihetőségről a fikció keretein belül. A mostani rész megoldása viszont nagyon csodaszagúnak hatott, leginkább a magyarázat hiányának köszönhetően. Igen, a Doktor még mindig lenyűgöző, de tudni akarom, hogy a fenébe csinálta mindazt, amit.

dw_s09e04_pic4

A fentit leszámítva azonban nem panaszkodhatom: a dinamika teljesen a helyén volt, a megoldáson kívül a sztori is jól működött, izgalmas, szomorú és időnként vicces volt, ahogy azt egy Ki vagy Doki epizódtól elvárnánk. Amit még külön kiemelnék, az a karakteralkotás, azon belül is a Doktor és Clara kapcsolata. Volt egy jelenet, amiben Cass erős szavakkal illette Clarát azzal kapcsolatban, hogy milyen hatással van rá a Doktorral való utazás, amiben teljesen igaza van. Ez a téma már az előző szezonban is előjött, akkor Danny Pink (Samuel Anderson) kapcsán, és úgy érzem, nem is az eheti rész lesz az utolsó, amiben ezt a problémát fogják feszegetni a karakterek.

dw_s09e04_pic5

Ugyan a Before The Flood nem volt a legtökéletesebb Doctor Who epizód, azért mégis élvezhető volt, és okozott egy-két gyorsabb szívdobbanást és akár pár könnyet is. Jövő héten a Doktorék vikingekkel fognak találkozni – milyen régóta vágytam már egy ilyen részre!

Szerző

Szerkesztő

Koncertmániás detektívgyakornok, kezdő anglofil, rendkívül utópista Metal Lady. Elfogult rajongó, egyben egy leendő exkluzív kutyasziget tulajdonosa.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

2 thoughts on “Doctor Who S09E04 – Before The Flood”

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .