fargo_bruce_campbell

Az új évad hasonló logikával indul, mint az első, és mivel előzőleg jól bevált, most is ugyanolyan ügyes történetvezetésre számítok. A helyszín egy minnesotai kisváros, ahol egy látszólag értelmetlen tömeggyilkosság után nyomoznak, a másik szálon pedig egy „kereskedő”– azaz maffia – család, Gerhardték problémáit követhetjük majd nyomon.
A cím, mint mindig, homályos, de most kapunk segítséget a megoldásához: a nyitó jelenetben egy fekete-fehér westernfilm forgatása félbeszakad, mert nem jelent meg a főszereplő, „Dutch”, azaz Ronald Reagan (aki nem csak elnök volt, hanem előtte még színész is), és a film jelenetébe az indián szereplő mellé beáll beszélgetni a stáb egyik tagja – mint kiderül, ő is üldözött ember, mivel zsidó (csak őt nem az amerikaiak akarták megsemmisíteni). Ezután együtt várják a majdani elnököt, míg a jelenetből kiszól egy hang, hogy ne mozogjon senki a csatatéren fekvő „halottak” közül. Azért fontos ez a jelenet, mert bár az 1979-ben zajló, sorozatbeli cselekményhez semmi köze, de történelmi utalást hordoz, és ez az utalásosság nem csak ebben az epizódban, de lehet, hogy az egész évadban fontos lesz.

vlcsnap-2015-10-14-16h48m57s162

A történelmi háttér szolgáltatja a szorongást, a gyanakvást az emberekben – például az iráni túszdráma után a terrorizmustól való félelem, hidegháborús összeesküvés-elméletek, 51-es körzet, az USA-ban bujkáló egykori nácik, stb. –, és a paranoiát, ami egy-egy teljesen elszigetelt bűneset után is kitörhet. Esetünkben a három testvér közül a legkisebb Gerhardt-fiú, Rye (Kieran Culkin) akarja bebizonyítani rátermettségét, de szegény ugyanolyan nyámnyila és esetlen, mint az előző évadban Lester, ezért már előre sejthető, hogy ő fog elrontani mindent a bénázásával.
Amikor a minnesotai kisvárosban egy étkezdébe követi a bírónőt, akit meg akar zsarolni, még nem sejti, hogy az ügy végkimenetele össze-vissza lövöldözés lesz, mivel a fiú bátorság és megfontoltság híján mindent a pisztolyával akar megoldani (mint a vadnyugatiak?), de ezzel csak annyit ér el, hogy nem marad élő szemtanú, őt pedig elüti egy autó menekülés közben. Ha nem vérfagyasztó realitással lenne ábrázolva a jelenet, biztos könnyesre röhögtem volna magam.

vlcsnap-2015-10-14-16h53m49s11

Mint kiderül, egy minnesotai háziasszony, Peggy (Kirsten Dunst) üti el a férfit, és zavarában hazaviszi a szélvédőbe ragadt embert, majd otthon vacsorával várja a férjét Edet (Jesse Plemons), miközben a „zombi” még mindig a garázsukban van. Ez a nő nagyon gyanús nekem, és nem tudom eldönteni, hogy vajon azért, mert Kirsten Dunst rosszul játssza, vagy pedig azért, mert éppen hogy jól hozza a karaktert, aki megjátssza a félelmet, valójában viszont nincsenek érzései. Remélem, hogy az utóbbi igaz, mert a Fargo már az előző évadban is hozott egy zseniális pszichopata-karaktert, és nagyon érdekes lenne valami hasonlót látni, mint Lorne Malvo, csak nőben.

vlcsnap-2015-10-14-16h55m46s215

Van egy harmadik szál is, és itt lazán kapcsolódunk az előző évad sztorijához: a bűneset nyomozására a kisváros majdhogynem egyetlen rendőrét, Lou Solversont (Patrick Wilson) hívják ki, aki az első évad pozitív főszereplőjének, Mollynak a papája, és most valószínűleg ő lesz a jófiú, akinek tíz epizódon keresztül szurkolhatunk. Akinek az előző történet lezárása után hiányérzete támadt, hogy nem tarthattunk Mollyval és idilli kis családjával, most kap helyette egy másikat. Lou ugyanis ekkor családos, fiatal rendőr, van egy felesége, Betsy (Cristin Milioti) és a kis Molly hat éves. A jövőből annyit tudunk, hogy a mostani kislány és majdani rendőrnő mamája nincs jelen, gondolom azért, mert már nem él, Lou pedig visszavonult, és éttermet működtet. Kezdhetünk is kombinálni – én már ott tartok, hogy Betsy halála ebben az évadban történik majd, az étkezde, amit Lou később átvett, pedig talán ugyanaz, ahol a gyilkosságok történtek (de lehet, hogy ezzel messzire megyek).

vlcsnap-2015-10-14-16h54m29s185

Az új évad az elsőhöz hasonlóan egy tíz epizódban elmesélhető, kerek történetet ígér, és most is hangoztatja, hogy valós események alapján készült, csak a neveket és a helyeket kellett megváltoztatni. Nem tudom, hogy ez igaz-e, de az egyébként is valósághűen ábrázolt események ettől még hihetőbbnek tűnnek. A cselekmény várhatóan itt is három szálon fog futni párhuzamosan, és majd valahol találkoznak. A háttérben pedig ott lesz az 1970-es évek Amerikájának légköre, ami remélhetőleg a sorozatbeli eseményekbe is beszivárog – mert Gerhardték nem véletlenül német nevűek, Peggy nem véletlenül egy femme fatale (remélem), és lehet, hogy Lou barátja sem csak üres paranoiából képzel minden bűncselekmény mögé terrorizmust vagy katonai összeesküvést.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .