Ki örömmel, ki ökölbe szorított kézzel nézte végig ezt az 1996-ban kiadott kis gyöngyszemet, mely nemes egyserűséggel csak a Black Jack- The movie névre hallgat, és amit magyar szinkronnal is végignézhet a kedves delikvens. De nem is fecsérelem tovább a szavakat a felkonfra, inkább beszéljünk arról, hogy mikor is kell egy orvosnak, meghúznia azt a bizonyos határt.

Black Jack 19961

Filmünk egy olimpiai bejátszással kezd, ahol bizonyos résztvevők váratlanul és fölényesen döntögetik az amúgy is meredek világrekordokat, és már ebből tudjuk, hogy itt bizony több is van a háttérben. Közben Black Jacket is üldözi egy nő, Jo Carol, hogy csatlakozzon egy kutatócsoporthoz, hogy a közelmúltban feltűnt, és drámai gyorsasággal leamortizálódott „szuperembereket” megtudják mentei a bennük lezajló, ismeretlen eredetű Moira-szindrómától.

Black Jack 19967

Ez a film eleve egy olyan alappal operál, ami méltó egy Black Jack féle orvosnak, de most – ami dupla szívfájdalom jó doktorunknak – elszakítják nevelt lányától Pinokotól (Jo egy leheletnyit megzsarolja Jacket), valamint a renegát doktor most kénytelen csapatban dolgozni azért, hogy megleljék a kór forrását, ami az emberből szuperembert, végül pedig roncsot csinál. Persze több és kegyetlenebb dolog áll a Moira betegség mögött, de erről most nem lövöm le a poént.

Black Jack 19962

Mint azt a sorozatnál említettem, az a legvidámabb hangvételű az összes feldolgozás közül, és erre ez a film is csak ráerősít: nagyon kevés jelenet van, ahol kisüt a nap, folytonos éjszaka és eső, és a nagyváros fényei is a leghidegebb árnyalatukat öltik magukra a filmben, mindazért, hogy bennünk is elérjék azt a letargiát, amit a filmben lévők átélnek.

Black Jack 19968

Mert abból bizony nem kevés van: egyrészt ott vannak az orvosok, akiket frusztrálja az, hogy tudásukon már szó szerint a halál fog ki, másrészről meg ott vannak maguk a betegek, akik se így, se meggyógyultan már nem képesek a normális életre – és így inkább a halált választva, a csúcson akarnak véget vetni mindennek.

Black Jack 19966

Persze Jack is viszonylag hamar találkozik ezzel a kórral, (igaz, akkor még nem ismeri fel) és minden erejével azon van, hogy ezt a veszélyes, és mint kiderül fertőző kórt gyökerestül pusztítsa el. Mellett persze ott van a kevés kis humort megjelenítő Pinoko, aki a sorozattal ellentétben itt végig apának szólítja Jacket, és amikor újra találkoznak a gyárban, az a film legaranyosabb része.

Black Jack 19965

A Black Jack – The movie több olyan húrt is megpenget, ami régebben és most is rendkívül aktuális: az orvostudomány fejletsége szemben azzal, hogy olykor még a legnagyobb elméken is képesek kifogni a legalapvetőbb dolgok, az ember, mint kísérleti nyúl a tudomány érdekében, valamint az elengedhetetlen kapzsiság is szerepet kap a palettán.

Black Jack 19963

Komorabb, mint a Black Jack 21, de ez a tény sem megkerülendő, hogy azt elsősorban nem felnőtteknek készítették, ezt viszont igen. Végig hideg marad a film, és bár a végén születik megoldás, azt az igazi, megnyugtató felszabadítást még sem érezzük, és ezt csinálja remekül a Black Jack – megmutatja, hogy az élet nem mindig kegyelmes.

Szerző

Alapító és szerkesztő

Főállású gamer, horror rajongó és anime szakértő. Sok mindenről szeretek és tudok beszélgetni, ezért is jó zombi módjára mindenki agyára megyek.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .