Mi történne, ha modern világunk már olyan szintre jutna, amiben összefolyna a játékok világa a valódiéval? A Gamer – Játék a végsőkig ezt a témát feszegeti, ám az érdekes társadalomkritika helyett egy tucat-akciófilmmé szelídülő mozi hatalmas ziccert hagyott ki.

gamer.3

2034-ben járunk, Ken Castle (Michael C. Hall) feltalál egy olyan szerkezetet, amit ha az ember agyába ültetnek, akkor egy adott térben irányíthatóvá válik. Ennek az eljárásnak köszönhetően jött létre a Society, ahol a szereplőket szabadon irányíthatják a játékosok, vagyis hús-vér emberek irányítanak hús-vér embereket, természetesen gépeken keresztül – pontosan, mint a Sims. Castle a Society mintájára létrehozta a Slayerst, ami igazi akciójáték, ahol szintén valódi személyeket kell irányítani, harci környezetben, ergo, ha leszakad egy kar, vagy meghal valaki, az valóban megtörténik. A karakterek ezúttal elítélt bűnözők, akik ha túlélik a harmincadik kört, akkor szabadon távozhatnak. A vérengzéseket pedig milliók követik árgus szemekkel, a legjobbakra pedig még fogadásokat is kötnek.

gamer.2

Kable (Gerald Butler) már túl van huszonhét pályán, és már nem sok hiányzik ahhoz, hogy ismét láthassa kislányát, és feleségét, Nikát (Amber Valletta), aki a pénzhiánynak köszönhetően a Society karaktereként keresi meg a napi betevőt. Castle azonban kezd kapzsivá válni, Kable pedig feléledni látszik, és szokatlan módon kapcsolatba lép irányítójával, ketten együtt pedig olyan dolgokra képesek, amire nem számított senki.

A Gamer – Játék a végsőkig alap sztorija nagyon érdekes kérdéssel nyit: vajon meddig fejlődik még a játékipar, és hol lesz a határ, amit a kormányok vagy az emberek meghúznak, hol kezdődik az ember és a szabad akarat? Azonban a film egyik ilyen kérdéssel sem foglalkozik – egyszer azért megpróbál, mikor egy kövér pasi Nikát irányítja a Societyben, és nem túl szép dologra venné rá a lányt, amíg az a hálózaton van. Ehelyett irdatlan mennyiségű akcióorgiát dobnak be, ami hála a remek kamerakezelésnek, egyszerűen élvezhetetlen.

gamer.1

A főszereplővel nem lehet azonosulni, mert azon túl, hogy vissza akar menni családjához, szinte semmilyen egyéb információt nem tudunk meg róla, és mivel halálraítélt, lehet, hogy valóban rosszat cselekedett a múltban. Gerald Butler hozza a már megszokott akciósztárt, aki kőkemény, leperegnek róla a golyók meg különben is, él-hal a családjáért. Castle, mint a film főgonosza az egyik pillanatban egy tudós, aki feltalált valami hihetetlent, majd üzletember, aki az ötletből pénzt csinált, a film végére azonban egy pszichopatává válik, aki valójában csak ölni akar – túl sok ez, egy embernek. Michael C. Hall remekül hozza a már Dexterben megismert karaktert, és az egyetlen igazán jó jelenet az ő nevéhez fűződik.

gamer.4

A Gamer – Játék a végsőkig sajnos belefulladt a rendezők kusza víziójába, amit nemcsak a nézők, hanem valószínűleg ők sem tudtak kibogozni.

Szerző

Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .