Nem szoktam azt megbánni, ha animációs filmre ülök be a moziban, és most sem okozott csalódást nekem gyerekkorom egyik kedvenc meséjének át és továbbdolgozása, a Kis Herceg. A film elején bizakodtam, a felénél  meg eltört a mécses és könnyek között kutattam zsepiért, amivel meg persze – gyerekfilm lévén – nem készültem be.

A kis herceg1

Mint ahogy fentebb említettem, ez a film egy eléggé át, de még inkább továbbgondolása Exupéry legendás művének. A film egy szabályos, kimért világban játszódik, ahol a kreativitás mellékes, és csak az számít, hogy amit tudsz, az mennyire hasznos. Ebben a világban éli mindennapjait egy kislány, akinek workaholic anyja – egy sikertelen iskolai bemutatkozás után – szó szerint betáblázza (percre pontosan), ám a szomszédságban lakó, a helyiek szerint kattant öregúr (mi csak Pilótaként ismerjük meg) elküldi a kislánynak, a Kis Herceg történetének első lapját. A kis szomszéd eleinte nem törődik vele, később azonban már valósággal issza a történetet. Végül, amikor a Pilóta beteg lesz, elindul a Kis Hercegért, hogy az segítsen neki – de akkor azzal kell szembesülnie, hogy a Kis Herceg annyira már nem is kicsi.

A kis herceg2

Már az első pillanattól fogva lehetett sejteni, hogy ennek a filmnek sírás lesz a vége, a kérdés csak az volt, hogy ez melyik jelenetben következik majd be – azokból meg volt lehetőség dögivel. Egyrészt volt a családi dráma (anya dolgozik, apát nem is látni a filmben), másrészről a Pilóta utolsó útja, amiről minden felnőtt tudta, hogy ez bizony a halál, és az ebből kifolyó érzelmek, végül pedig a Kis Herceg sorsa a nagyok világában. Lehetett válogatni, én a másodiknál bőgtem el, de istenesen magam.

A kis herceg5

A film remekül adagolta azt a tengernyi érzelmet, amit beleszuszakoltak: volt humor, sok-sok dráma, egy kevés akció, de mindenből sütött az, hogy az alkotók mindent szívvel-lélekkel beleadtak a filmbe. A legaranyosabb és központi eleme a filmnek persze a Kislány, aki egyszerre felnőtteket megszégyenítően okos, másrészről meg gyermekien naiv. Képes olyan matekképletek felrajzolni és megoldani, amibe nem kevés embernek beletörne a bicskája, közben meg nem érti a mesék lényegét – hanem az értelmüket keresi. Vele szemben ott a pilóta, aki hajlott kora ellenére nem felejtett el semmit, és a szívében ugyanúgy megmaradt gyereknek. Mert, ahogyan azt ki is mondja a filmben: „nem a felnőtté válás a gond, hanem a felejtés.”

A kis herceg4

Harmadik tagunk persze a Kis Herceg, aki ugye az eredeti mese hőse. Na, itt kapunk egy kicsit a régiből, és többet az újból. Elkerülve a nagyon nagy spoilereket, csak annyit mondanék, hogy a Kis Herceg is a végjáték felé teljesen kifordul önmagából, aztán végül megleli a régi énjét – még ha túl későn is.

A kis herceg3

 

A film kezdetén még nem tudom mit várjak el egy olyan filmtől, ami gyerekmese, de a dolgok legnagyobb részét ellenben a felnőttek képesek megérteni. A végén is ugyanezt tapasztaltam: a gyerekek élvezték, mert mozgó rókaplüss meg nagy repülések, a felnőttek meg kivörösödött szemmel szipogva hagyták el a mozi termet. Nem azt mondom, hogy a kölyköknek nem jelentett semmit a film, csak ők még nem tudták úgy feldolgozni és befogadni azt, amit idősebb társaik.

A kis herceg7

Nagyon tudom ajánlani a Kis Herceget: a kisebb korosztály jót fog rajta szórakozni, a szülők meg fizessenek előre egy százas csomag papírzsepire.

Szerző

Alapító és szerkesztő

Főállású gamer, horror rajongó és anime szakértő. Sok mindenről szeretek és tudok beszélgetni, ezért is jó zombi módjára mindenki agyára megyek.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

One thought on “Egy klasszikus mese remek továbbgondolása – A Kis Herceg (2015)”

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .