Vannak sorozatok, melyek úgy tanítanak nekünk dolgokat, hogy észre sem vesszük. Megnevettetnek, megríkatnak, és mégis, a felszín alatt ott vannak az élet nagy igazságai, a testvéri szeretet, az apai odafigyelés, a megbánás és megbocsátás legfontosabb elemei. A nevem Earl is egy ilyen sorozat, ami bár az első pillanatban egy bugyuta történetnek tűnik, de már egy epizód után rájöhet a néző, ez a széria sokkal több annál, mint amit elsőnek látunk belőle.

anevemearl.s014.1

Earl Hickey (Jason Lee) nem jó ember: rossz barát, rossz testvér, nem tiszteli a törvényt vagy mások tulajdonát. Ám egy napon Earl Hickeyt nagy szerencse éri, mikor nyer a lottón, ám ezt a nyereményt nem tudja beváltani, mert valami mintha mindig összeesküdne ellene. Aztán egy tévéműsor felnyitja a szemét, a karma olykor csúnya dolgokra is képes, ha rosszul bánsz másokkal, az valamilyen formában visszahat rád – ezen gondolatmeneten elindulva Earl úgy dönt, megváltoztatja életét, és minden korábbi „csínyét” jóvá teszi. Eleinte senki sem hisz neki, ám a listája megírása közben, és ahogy szépen teljesülnek a beváltott ígéretekre, mindenki ráébred Earl javulására.

Earlnek akadnak immáron támogatói is, kissé gyengeelméjű, ám hatalmas szívű testvére, Randy (Ethan Suplee), a „Rákos”, vagyis a helyi bár tulajdonosa, Darnell (Eddie Steeples), Earl volt felesége, a mindig kissé hisztis és erőszakos Joy (Jaime Pressley), aki imádja a gyerekeit, és Catalina (Nadine Velazquez), az illegális bevándorló, aki hisz minden természetfelettiben. Earl erőfeszítései pedig nem hiábavalók, a sors sokszor már jutalmazza, nem pedig bünteti, ám egy ilyen nagy horderejű változás során akadnak mélypontok és visszafordulások is.

A neve Earlt itthon a Comedy Central vetítette, és én is így akadtam rá. Ahogy már a bevezetőben említettem az első pár percben inkább tűnt egy ostoba és kissé proli sorozatnak, mint sem egy remek vígjátéknak, ám ahogy haladtak előre az események úgy változott nekem is a véleményem, és egy epizód után megszerettem a sorozatot. Ear Hickey változása talán a nézőket is valamiféle változásra késztette, arra hogy jobb emberek legyünk, mint tegnap, és ehhez egy igen egyszerű és közérthető nyelvezetet használ, illetve a humor igen magas szintjét.

anevemearl.s014.3

Earl gondolatmenete és belső monológja a történet legérdekfeszítőbb eleme, logikája olykor hagy némi kivetnivalót, ám a mögöttes tartalom megmutatja, hogy a nem túl iskolázott ellenben igen nagy bajkeverő Earl Hickey így képes önmagának megmagyarázni a dolgokat. És ettől válik annyira hitelessé a történet, itt nem túldiplomázott emberek keseregnek az életükön. Itt a társadalom perifériáján élő emberek problémáit láthatjuk, akik bevándorlók, nincstelenek vagy éppen alkoholisták.

anevemearl.s014.4

A nevem Earl nem csak egy remek sitcom vagy vígjáték, hanem egy komoly és mély dráma is egyben, vegyítve egy kis társadalomkritikával és megbolondítva egy kevéske életigenléssel!

Szerző

Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .