Zombik városa. Egy újabb érdekes film Fulcitól, és itt jött el a pont, amikor már semmi sem szent a gusztustalanság elérésének érdekében. Hölgyek és frakkos pingvinek, így a nagy karácsonyi bevásárlások előtt essen pár szó eme kis horror nyalánkságról, amivel sajnos azért kellően méltatlanul bánnak.

zombik városa3

„Az öröklét után sóvárgó lélek felszabadul a halál alól.”

Történetünk egy szeánsszal kezdődik, ahol a fiatal látnoknő, Mary (Catriona MacColl) kísérteties jelenet tanúja lesz: egy pap öngyilkosságot követ el Dunwich temetőjében, ugyanis halálával kívánja megnyitni a pokol kapuját, amit ha nem zárnak be addig, míg Mindenszentek napján éjfélt nem üt az óra, akkor a holtak megkapják azt a jogot, hogy a földön járjanak és minden élőt elintézzenek.  Közben a kisvárosban különös halálesetek történnek (az atya jóvoltából persze), ebből persze a helyieknek csak annyi esik le, hogy valami őrült garázdálkodik a színen. Egyedül csak egy érzelmileg labilis nő, valamint annak elmeorvosa érzi, hogy itt jóval több van a háttérben.

zombik városa

Főhőseink, akár Mary vagy az újságíró Peter (Christopher George) totál sablonok, ennek ellenére a feszültséget (akárcsak a Pokol hét kapujában) remekül képesek előadni, és persze jó horrorhoz méltóan, a naturalisztikus jelenekben is úszkál ez a film. Legyen akár szó fúróval történő fejlékelésről vagy agyvelő kiloccsantásról, Fulci nem szűkölködött ezen a téren alkotói válsággal  – valamint, kora (1980) ellenére a film remekül kezeli a képi és hangi effektusokat is, ami meg csak csavarja felfelé a parafaktort.

zombik városa5

Fulci papa, amennyire nem ért olykor a szereplőihez, annyira ért a történethez, valamint annak a kivitelezéséhez. Mind Sarah, mind a többiek csak éppen hogy elvannak az éterben, ellenben a kisrác John (Luca Venantini) egyszerre nagyon aranyos, és a végjáték miatt kellően borsózott is tőle a hátam. Ha már vég: itt is, akárcsak Fulci többi filmjénél is visszaköszön ez a kétoldalú befejezés, hogy lehet jó is, rossz is, ez rá van bízva a nézőre. Mondjuk itt azért kaptunk egy olyan utalást, hogy a Zombik Városában inkább az utóbbi a biztosabb.

zombik városa2

Mielőtt még rátérnék a az összefoglalásra, kiemelném a film talán legnagyobb előnyét: az élőholtakat. Újra megkapjuk a Fulci-típusú zombikat, akiknek szintén van valamennyi intelligenciája, de sokkal inkább hasonlítanak megszállott, bosszúra éhes testekre, semmint a Romero- féle klasszikus moszatzöld húsevőkre.

zombik városa4

Mindent összevetve és Bibliát a kézbe véve elmondhatom, hogy a Zombik Városa egy remek kis zombi horror, az erősebb túlvilági beütéssel rendelkező fajtából. Aki szereti a minőségibb darabokat, az imádni fogja ezt is.

Szerző

Alapító és szerkesztő

Főállású gamer, horror rajongó és anime szakértő. Sok mindenről szeretek és tudok beszélgetni, ezért is jó zombi módjára mindenki agyára megyek.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .