castle8.8.4

Midseason finálé, avagy hogy oldjuk meg azt, hogy a kecske is jóllakjon, és a káposzta is megmaradjon?

A kikötőben kihalásszák a vízből egy fiatal nő hulláját – akinek halálának azonban nem fulladás, hanem egy fejlövés okozta. A nő furcsa, húszas éveket idéző ruhájából Beckették rájönnek, hogy az áldozat táncosnőként dolgozott egy, éppen a kikötőben álló luxus óceánjárón. Azonban a történet itt még nem ér véget, hiszen damilon az áldozat fogához kötve, és leeresztve annak a torkán, egy kis zacskót találnak, benne tiszta heroinnal – pont azzal a fajtával, amivel Vulcan Simmons is kereskedett. Így hát Beckett a saját kezébe veszi az ügyet, és maga megy a gyilkosság feltételezett körbeszaglászni, de csak szépen csendben, nehogy Castle megtudja, és ő is belekeveredjen. Csakhogy ekkorra Rick már ráállt az ügyre, és ott is van a hajón, mivel már sejti, hogy Kate valamit titkol előle – és már dolgozik is az ügyön, hogy kiderítse, hogy mit. A dolog persze csak akkor kezd érdekes lenni, mikor a luxushajó, Kate-tel és Rickkel a fedélzeten, kifut a kikötőből.

castle8.8.2

Mikor elkezdtem gondolkodni azon, mit is írhatnék ebben a cikkben, komolyan a már előbb is emlegetett tanmese jutott az eszembe, mivel jelen esetben a Castle is hasonló táncot játszott – miután mégiscsak egy midseason fináléval van dolgunk, azért durranjon nagyot, de mégse, haladjon Lockstat ügyével, de mégse, legyen Caskett-dráma, de mégse. És azt meg kell hagyni, ez azért sikerült az íróknak – igaz, hogy egy igencsak felemás epizód lett a dolog eredménye.

Lássuk be, az azért már a múlt héten tiszta sor volt, hogy Castle és Beckett helyzetének ebben a részben rendeződnie kell, vagy így, vagy úgy, és erre persze sor is került, az alaphelyzetből kihozható talán legjobb módon. Nem azt mondom, kicsit elsietettnek éreztem a nagy békülést. Persze, semmi értelme sem lett volna még nagyobb vihart kavarni a szereplők közt – azt már végképp nem bírta volna a rajongók utolsó idegszála –, de a tetőponti jelenetek (vita és békülés) így is erősen elmaradnak a sorozat korábbi, paradigmaváltó szcénái mögött.

castle8.8.5

Castle azonban egy nagy (képletes) pofont gyönyörűen bevitt: simán eljátszhatták volna a szakítást – gyakorlatilag ugyanott lettek volna vele, ha kívülről nézzük a dolgot –, miközben titokban simán segíthetett volna Kate-nek a nyomozásban. Ez fájdalmasan igaz, már csak azért is, mert a rajongók is azt kérdezgetik már a szezon eleje óta, hogy miért nem ez történt. Ezt csak tovább fokozza az, amit Castle ezután mond: de Kate-nek szüksége van erre, mert szenvedni és mániákusan nyomozni akar – ami viszont technikailag szomorú, hiszen a karakterfejlődés szintjén ezt a Kate-et már valahol az ötödik évad magasságában magunk mögött hagytuk.

Ami viszont gyönyörű volt, az Castle nyomozása az után, hogy mit titkol Kate, és hogy kivel dolgozik együtt – ebben aztán mindenki benne volt (legalábbis Kate, Castle, Hayle és Vikram), és gyönyörűen működött. A hackkelési jelenet esküszöm, a szezon eddigi egyik legjobb és legviccesebb jelenete, és a benne rejlő abszurditás valóban a korábbi szezonok hangulatát hozta vissza.

castle8.8.1

Ami a nyomozást illeti… Bár jól indul a körítés, az elsődleges ügy igencsak lapos. A luxushajó jó háttér, viszont nem használják ki teljes egészében a dolgot az írók, már csak azért sem, mert az epizód cirka felénél előkerül a gyilkos, mindenféle különösebb csavar nélkül (azt leszámítva, hogy Castle beáll egy kicsit táncolni, ami azért vicces, és biztos vagyok benne, hogy Nathan nagyon élvezte a forgatást). Utána azonban jön a kicsit erőltetett LokSat-szál, amiben bár most volt egy szép és logikus csavar (igaz, jelen esetben a finom utalások nem tartoznak a narratíva előnyei közé, hiszen amint megjelenik az a bizonyos karakter, rögtön tudni lehet a felvezetéséből, hogy ő bizony fontos lesz), mégis olyan üresnek érzem az egészet. Talán azért, mert korábban mikor a sorozat a nagyobb íveket építette, akkor vagy, hogy éppen csak kaptunk egy utalást (pl. Dial M for Murder), vagy az egész epizód arról szólt, most viszont a készítők minden epizódba próbálnak valamit becsempészni ebből a szálból, ám a nyomozás nagy része a kulisszák mögött történik, vagy elveszik az epizód főügyének részletei közt. Ezért egyszerűn képtelen vagyok beleélni magamat a sztoriba, és inkább csak szívom a fogamat, amiért ez miatt szét kellett szedni Kate-et és Ricket, semmint hogy azon izgulnék, hogy ki is lehet LokSat – bár nagyon remélem, hogy legalább jó nagy csavar lesz, hogy ki is a „főgonosz”.

castle8.8.3

Nem azt mondom, hogy ez egy echte jó epizód volt – voltak nagyszerű jelenetei (a hackkelés!), voltak jó elemei, és megoldottak benne egy nagy problémát, de összességében a nyomozást kicsit laposnak és elsietettnek éreztem. Most pedig jöhet tíz hét szünet, ami alatt az fogja tartani bennem a lelket, hogy legalább mikor februárban visszatér a sorozat, Rick és Kate ismét egymás oldalán fog állni.

Szerző

Alapító és főszerkesztő-helyettes

A kedves-naiv-romantikus macskamán, aki írói ambíciókat hajszol. Reménytelen fangirl és könyvmoly.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .