A Syfy csatorna úgy döntött, hozzányúl egy igazán nagysikerű regényfolyamhoz, és nagyszabású sorozatot készít belőle. Persze a James S. A. Corey Térség sorozatának rajongói kicsit aggódtak, hogy kedvenc űroperájuk rossz kezekbe kerül, ám Corey maga is részt vett a sorozat munkálataiban, és megnyugtathatok mindenkit, a pilot bizony rengeteg jót ígér a nézőknek!

Miután az emberiség kolonizálta a Naprendszert, három részre szakadt: a Föld, amit az ENSZ irányít; a Mars, ami egy katonaállammá vált; és az Öv, ahol mindenki azért gürcöl, hogy a másik két népet ellássa vízzel és oxigénnel – ugyanis az univerzumban ez vált a két legnagyobb kincsé. A három nép pedig egyre közelebb áll egy nagy háborúhoz, ami ezúttal az űrben fog lezajlódni.

Az övbéliek élete a legsanyarúbb, kevés a táplálék, a víz, és emellett a mesterséges gravitáció is mutációt eredményez a fejlődésükben, ha nem kapnak pótló anyagokat, az pedig igen drága dolog, és csak keveseknek jut minőség belőle. A maradékuk inkább házilag kevert, kútfőből összetákolt anyagokkal kísérletezik, ami vagy működik, vagy megnyomorít – az utóbbi természetesen igen gyakori. A helyiek pedig már nehezen túlik a két bolygó zsarnokoskodását, és terrorista módszereket alkalmaznak az igazukért.

Az övben dolgozik Joe Miller (Thomas Jane) rendőrtiszt, kissé korrupt és erőszakos módszerekkel, ugyanis ezen a helyen nincsenek igazi törvények. A főnöke pedig egy eltűnt gazdag lány megkeresésével bízza meg, Miller pedig azt sem tudja, hol keresse először a lányt. Eközben az űr távoli szegletében egy jégszállító hajó különös vészhívást kap, ami csapdának tűnik, de az is lehet, hogy valódi segélyhívás, ám ezt addig nem lehet eldönteni, amíg meg nem nézik a saját szemükkel.

A pilot tartalmazza a nagyszabású űroperák minden nagyságát és gyengeségét is, de a műfaj kedvelői bizonyára igen élvezni fogják a The Expanse-t, ami kicsit noir-os stílusával, kicsit krimis jegyeivel azonnal a képernyő elé szögeli a nézőt, és ezzel a sorozat folytatására is buzdítja. Ugyan nem olvastam a könyvsorozatot, de a történet egészében érezni, hogy az alkotók egy nagyon jól átgondolt storyval operálnak, és ráadásul mernek is operálni vele! A társadalomkritika igencsak erős hatással bír, és a jó és rossz küzdelme túlmutat az igazságon vagy a jogszerűségen.

A karakterisztikációra nem maradt sok idő a pilotban, inkább a világ felvázolásával foglalkoztak a készítők, de a maradék kilenc epizódban lesz idő kifejteni azokat az apró titkokat, amiket meglebbentettek ebben az epizódban.

A The Expanse engem megvett kilóra, és gyanítom minden sci-fi rajongó hasonlóan érez, hiszen nagyon régóta várunk olyan minőségi alkotásokra, amik ebben az évtizedben méltóak lehetnek a korábbiakhoz – mint mondjuk a Battlestar Galactikához vagy a Firefly-hoz!

Szerző

Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

One thought on “Pilotmustra: The Expanse”

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .