Ha már az alapot meg a középhaladót is az kedvenceimmel kezdtem, akkor nem itt fogom megtörni ezt a szép hagyományt.  A To Aru Majutsu no Index-el pár éve találkoztam, és egyből elragadta a szívemet – több dologgal is. Lássuk, hogy mik is ezek.

To Aru Majutsu no Index1

Alternatív világunkban létrejött egy város, az Akadémiák Városa, ahol a világon megszámlálható összes mesterségnek van egy, vagy több iskolája, de persze a diákok sem egyediek. 0-tól 5-ig terjed a számozás különleges képességekben (pontosabban a 0-nak nincs erejük), ami általában valami technológiai beavatkozás vagy erősítés eredménye. Na, főhősünk Kamijou Touma, azon szerencsétlen 0-ok közé tartozik, aki még szívatnak is napi rendszereséggel – ugyanis neki bár van ereje, de az csak neki hoz balszerencsét. Na, ő találja egyik nap a lakása előtt Index-et, egy fiatal apácát, akit később nem kevés ember és szervezet akar megszerezni a fejében lévő, több mint százezer grimoire miatt. Tehát Toumának fel kell kötnie a felkötnivalóját, ha meg akarja védeni folyton éhes kis társát.

ToAru Majutsu no Index - Anime - Manga

Mielőtt még bárkinek is eme rövid kis történetleírásból azt a következtetést vonja le, hogy ez is csak egy újabb misztikus school-life anime – részben téved.  Az Akadémia Város egyszerre oktatási, kutatási, valamint politikai nagyhatalom, élesen szemben állva az egyházi vezetőkkel – legyen az akár a Vatikán vagy az Anglikán Egyház.  Persze szerepet kapnak az iskolák is, de mint minden rendes shounen animében, itt sem tanulni, hanem inkább marhulni járnak be a diákok (mint Touma és haverjai), vagy éppen az iskolák és diákjaik közti hierarchiát akarják bemutatni. Jó példa erre egy másik nagyon fontos szereplőnk a tudomány oldaláról: Misaka Mikoto, aki egy 5-ös szintű esper (abból is harmadik legerősebb) is egy elit iskolába jár, és szereti cseszegetni Toumát eléggé lepukkant hírnévvel rendelkező oktatási intézménye miatt.

To Aru Majutsu no Index4

Na, akkor a bevezető után csapjunk is bele a lecsóba: miért is jó a To Aru Majutsu no Index? Fél jó pontot már eleve kap, hiszen a főhős olyan, akit nem akarok egyből agyonverni egy szénlapáttal. Touma perverz, idióta, olykor eléggé két ballábas, de már eleve rendelkezik egy erővel, ami ugyan nem sokat fejlődik a sorozat folyamán, de állandó veszélyforrás mind az esperek, mind a mágusok számára – mert, hogy ebben az animében olyanok is vannak! És ezzel elérkeztünk a második nagy pipához!

To Aru Majutsu no Index6

Az animék/ filmek/ sorozatoknak eddig leginkább csak két fajtájával szembesültem: az első típus vagy csak a technológia, vagy a mágia oldalt képviseli, a második típusban meg megvan ugyan mind a kettő, de akkor is van egy alá-főlé rendelt viszony. A To Aru-ban ez nem így van: bár lenézik egymást a két fél képviselői erejük forrásai miatt, de harcokban egyenrangú félként kezelik a másikat, sőt – olykor még remekül ki is egészítik az ellentétes oldalt. Bár igaz, az évadok tekintetében van egy kisebb zavar az erőben – mivel az első évad technológia, a második meg sokkal inkább mágia központú –, de ez is csak arra jó, hogy mindkét oldalt, valamint az erőviszonyukat bemutassa.

To Aru Majutsu no Index3

Ha már az erőknél tartunk: szerény zombivadász személyem sokkal inkább a mágia vonulatot preferálom, de itt most meginogtam bővem a technika irányába is: nemcsak azért, mert onnan kerül ki az animében abszolút (de mindent összesítve is a top 3-ban szereplő) kedvencem Accelerator, hiszen őt egyből tudná ellensúlyozni a tűzmágus Stiyl és a Szent tisztséget viselő Kanzaki Kaori páros. Nem, hanem azért is, amit az első évad olykor tényleg rémséges tényei bemutatnak: klónozások, tömegmészárlás, az élet leértékelődése, valamint a hét esper fokról-fokra súlyosbodó mentális zavarai.

To Aru Majutsu no Index5

Igen, a szereplők is remekek, bár olykor-olykor előrébb kerülnek a sablonosabb megszólások – sőt, a második évadban jelentősen megnőtt az ecchi jelenetek száma –, ennek ellenére a sorozat legnagyobb húzóereje a karakterekben, és az ő kidolgozásukban leledzik. Minden néző garantáltan meg fogja találni a neki szimpatikusat – meg a bunkót is, de az már egy másik könyvgerinc.

To Aru Majutsu no Index7

Minden másban is remek a To Aru: openingek, endingek elsőrangúak, a harcok és a különféle képességek kidolgozása és bemutatása miatt is végigcsókolom az alkotók feje búbját (Vector!), és ennek megfelelően a grafikai látványvilág is kisebb bakiktól eltekintve nagyon szép.

To Aru Majutsu no Index8

Csak ajánlani tudom a To Aru Majutsu no Index-et, van benne minden: harc, humor, némi romantika, ecchi, badass erők –minden ami érdekes, de az átlagtól messze jobban megalkotott és kivitelezett.

Szerző

Avatar
Hanama
Alapító és szerkesztő

Horror, Anime és Gamefan ameddig világ a világ. Sok mindenről szeretek és tudok beszélgetni, ezért is jó zombi módjára mindenki agyára megyek.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

2 thoughts on “Anime Challenge Haladó szint – To Aru Majutsu no Index”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..