Ha már az alapot meg a középhaladót is az kedvenceimmel kezdtem, akkor nem itt fogom megtörni ezt a szép hagyományt.  A To Aru Majutsu no Index-el pár éve találkoztam, és egyből elragadta a szívemet – több dologgal is. Lássuk, hogy mik is ezek.

To Aru Majutsu no Index1

Alternatív világunkban létrejött egy város, az Akadémiák Városa, ahol a világon megszámlálható összes mesterségnek van egy, vagy több iskolája, de persze a diákok sem egyediek. 0-tól 5-ig terjed a számozás különleges képességekben (pontosabban a 0-nak nincs erejük), ami általában valami technológiai beavatkozás vagy erősítés eredménye. Na, főhősünk Kamijou Touma, azon szerencsétlen 0-ok közé tartozik, aki még szívatnak is napi rendszereséggel – ugyanis neki bár van ereje, de az csak neki hoz balszerencsét. Na, ő találja egyik nap a lakása előtt Index-et, egy fiatal apácát, akit később nem kevés ember és szervezet akar megszerezni a fejében lévő, több mint százezer grimoire miatt. Tehát Toumának fel kell kötnie a felkötnivalóját, ha meg akarja védeni folyton éhes kis társát.

ToAru Majutsu no Index - Anime - Manga

Mielőtt még bárkinek is eme rövid kis történetleírásból azt a következtetést vonja le, hogy ez is csak egy újabb misztikus school-life anime – részben téved.  Az Akadémia Város egyszerre oktatási, kutatási, valamint politikai nagyhatalom, élesen szemben állva az egyházi vezetőkkel – legyen az akár a Vatikán vagy az Anglikán Egyház.  Persze szerepet kapnak az iskolák is, de mint minden rendes shounen animében, itt sem tanulni, hanem inkább marhulni járnak be a diákok (mint Touma és haverjai), vagy éppen az iskolák és diákjaik közti hierarchiát akarják bemutatni. Jó példa erre egy másik nagyon fontos szereplőnk a tudomány oldaláról: Misaka Mikoto, aki egy 5-ös szintű esper (abból is harmadik legerősebb) is egy elit iskolába jár, és szereti cseszegetni Toumát eléggé lepukkant hírnévvel rendelkező oktatási intézménye miatt.

To Aru Majutsu no Index4

Na, akkor a bevezető után csapjunk is bele a lecsóba: miért is jó a To Aru Majutsu no Index? Fél jó pontot már eleve kap, hiszen a főhős olyan, akit nem akarok egyből agyonverni egy szénlapáttal. Touma perverz, idióta, olykor eléggé két ballábas, de már eleve rendelkezik egy erővel, ami ugyan nem sokat fejlődik a sorozat folyamán, de állandó veszélyforrás mind az esperek, mind a mágusok számára – mert, hogy ebben az animében olyanok is vannak! És ezzel elérkeztünk a második nagy pipához!

To Aru Majutsu no Index6

Az animék/ filmek/ sorozatoknak eddig leginkább csak két fajtájával szembesültem: az első típus vagy csak a technológia, vagy a mágia oldalt képviseli, a második típusban meg megvan ugyan mind a kettő, de akkor is van egy alá-főlé rendelt viszony. A To Aru-ban ez nem így van: bár lenézik egymást a két fél képviselői erejük forrásai miatt, de harcokban egyenrangú félként kezelik a másikat, sőt – olykor még remekül ki is egészítik az ellentétes oldalt. Bár igaz, az évadok tekintetében van egy kisebb zavar az erőben – mivel az első évad technológia, a második meg sokkal inkább mágia központú –, de ez is csak arra jó, hogy mindkét oldalt, valamint az erőviszonyukat bemutassa.

To Aru Majutsu no Index3

Ha már az erőknél tartunk: szerény zombivadász személyem sokkal inkább a mágia vonulatot preferálom, de itt most meginogtam bővem a technika irányába is: nemcsak azért, mert onnan kerül ki az animében abszolút (de mindent összesítve is a top 3-ban szereplő) kedvencem Accelerator, hiszen őt egyből tudná ellensúlyozni a tűzmágus Stiyl és a Szent tisztséget viselő Kanzaki Kaori páros. Nem, hanem azért is, amit az első évad olykor tényleg rémséges tényei bemutatnak: klónozások, tömegmészárlás, az élet leértékelődése, valamint a hét esper fokról-fokra súlyosbodó mentális zavarai.

To Aru Majutsu no Index5

Igen, a szereplők is remekek, bár olykor-olykor előrébb kerülnek a sablonosabb megszólások – sőt, a második évadban jelentősen megnőtt az ecchi jelenetek száma –, ennek ellenére a sorozat legnagyobb húzóereje a karakterekben, és az ő kidolgozásukban leledzik. Minden néző garantáltan meg fogja találni a neki szimpatikusat – meg a bunkót is, de az már egy másik könyvgerinc.

To Aru Majutsu no Index7

Minden másban is remek a To Aru: openingek, endingek elsőrangúak, a harcok és a különféle képességek kidolgozása és bemutatása miatt is végigcsókolom az alkotók feje búbját (Vector!), és ennek megfelelően a grafikai látványvilág is kisebb bakiktól eltekintve nagyon szép.

To Aru Majutsu no Index8

Csak ajánlani tudom a To Aru Majutsu no Index-et, van benne minden: harc, humor, némi romantika, ecchi, badass erők –minden ami érdekes, de az átlagtól messze jobban megalkotott és kivitelezett.

Szerző

Alapító és szerkesztő

Főállású gamer, horror rajongó és anime szakértő. Sok mindenről szeretek és tudok beszélgetni, ezért is jó zombi módjára mindenki agyára megyek.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

2 thoughts on “Anime Challenge Haladó szint – To Aru Majutsu no Index”

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .