Bevallom tartottam kicsit a filmtől, mivel kedvelem Ben Stillert és játékát, nem hittem volna, hogy a színész képes megugrani ezt a szintet. Aggodalmam hamar elszállt, mivel nem csak a történet kiváló a Walter Mitty titkos életénél, hanem a szituációk és a problémák is életszerűek, a kevés főszereplő pedig igazán megédesíti ezt a novellaadaptációt.

waltermitty.3

Walter Mitty (Ben Stiller) a Life magazin negatívokkal foglalkozó szakembere – igen, fényképnegatívok, mivel a huszonegyedik században is akadnak olyan fényképészek, akik a klasszikus celluloidot részesítik előnyben. A Life magazinnál azonban átalakítások várhatóak, mivel az új befektető szeretne szakítani a hagyományokkal, és a valódi papírformát fel kívánja váltani a digitális változattal. De előbb még ki kell adni a magazin utolsó havi számát, amihez el is készült a Life híres fényképészének, Sean O’Connellnek (Sean Penn) csúcsműve. Csakhogy ennek a negatívnak a többivel együtt meg kellett volna érkeznie Walterhez, aki végigtúrja érte az egész épületet, de nem találja. Ráadásul Seant nem is olyan egyszerűen elérni, így Walter nyakába veszi a világot, és megpróbál Sean nyomára bukkanni. Csakhogy Walter sosem volt az a kalandor típus, inkább a fejében élte meg hőstetteit és álmait – de ha valaki lépést akar tartani Seannal, annak bizony komolyan meg kell fontolnia, hogy mire hajlandó egyetlen képért!

waltermitty.4

Első olvasatra kissé nevetségesen hat az alapszituáció, s talán egy-két ponton valóban az, ám pont ez a sarkítás adja meg a történet komolyságát és mondanivalóját: élj! Mert itt valóban ez a konklúzió, hiszen nem elég álmodni vagy létezni, élni is tudni kell. A pillanatnak ereje van, amit talán sosem láthatsz viszont – ez Sean hitvallása, aki nem csupán lefotózza a legszebb pillanatokat, hanem átéli őket, és igyekszik ezt az élményt megosztani másokkal.

waltermitty.2

Walternek kezdetben nincs igazi hitvallása, bár magáénak tudja a Life magazin rendkívül hosszú, ám ezzel együtt tökéletes mottóját, mégsem mer élni. Ehhez persze hozzájárul felnőtté válásának rögös útja, az apja elvesztése, a korai lemondások, egy felnőni képtelen húg, és egy szentimentálisan szerető anya is. Walter mindig is a megbízhatóság oszlopa volt, ő nem engedhette meg magának a kalandokat vagy az örömöt, és ez teljesen a részévé vált. Az életünket megváltoztatni nem könnyű, olykor sokkal többet vesztünk az elején, mint hinnénk – ezt Walter meg is tapasztalja –, ám változtatás beérik, és a jutalom sem marad el.

waltermitty.1

A Walter Mitty titkos élete egy remek film, amely az élet élvezetére tanítja a nézőt, szerethető karakterekkel, példamutatással és egy olyan hétköznapi személyiséggel, mint maga Walter Mitty!

Szerző

Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .