Álmodni nem elég! – Walter Mitty titkos élete (2013)

Bevallom tartottam kicsit a filmtől, mivel kedvelem Ben Stillert és játékát, nem hittem volna, hogy a színész képes megugrani ezt a szintet. Aggodalmam hamar elszállt, mivel nem csak a történet kiváló a Walter Mitty titkos életénél, hanem a szituációk és a problémák is életszerűek, a kevés főszereplő pedig igazán megédesíti ezt a novellaadaptációt.

waltermitty.3

Walter Mitty (Ben Stiller) a Life magazin negatívokkal foglalkozó szakembere – igen, fényképnegatívok, mivel a huszonegyedik században is akadnak olyan fényképészek, akik a klasszikus celluloidot részesítik előnyben. A Life magazinnál azonban átalakítások várhatóak, mivel az új befektető szeretne szakítani a hagyományokkal, és a valódi papírformát fel kívánja váltani a digitális változattal. De előbb még ki kell adni a magazin utolsó havi számát, amihez el is készült a Life híres fényképészének, Sean O’Connellnek (Sean Penn) csúcsműve. Csakhogy ennek a negatívnak a többivel együtt meg kellett volna érkeznie Walterhez, aki végigtúrja érte az egész épületet, de nem találja. Ráadásul Seant nem is olyan egyszerűen elérni, így Walter nyakába veszi a világot, és megpróbál Sean nyomára bukkanni. Csakhogy Walter sosem volt az a kalandor típus, inkább a fejében élte meg hőstetteit és álmait – de ha valaki lépést akar tartani Seannal, annak bizony komolyan meg kell fontolnia, hogy mire hajlandó egyetlen képért!

waltermitty.4

Első olvasatra kissé nevetségesen hat az alapszituáció, s talán egy-két ponton valóban az, ám pont ez a sarkítás adja meg a történet komolyságát és mondanivalóját: élj! Mert itt valóban ez a konklúzió, hiszen nem elég álmodni vagy létezni, élni is tudni kell. A pillanatnak ereje van, amit talán sosem láthatsz viszont – ez Sean hitvallása, aki nem csupán lefotózza a legszebb pillanatokat, hanem átéli őket, és igyekszik ezt az élményt megosztani másokkal.

waltermitty.2

Walternek kezdetben nincs igazi hitvallása, bár magáénak tudja a Life magazin rendkívül hosszú, ám ezzel együtt tökéletes mottóját, mégsem mer élni. Ehhez persze hozzájárul felnőtté válásának rögös útja, az apja elvesztése, a korai lemondások, egy felnőni képtelen húg, és egy szentimentálisan szerető anya is. Walter mindig is a megbízhatóság oszlopa volt, ő nem engedhette meg magának a kalandokat vagy az örömöt, és ez teljesen a részévé vált. Az életünket megváltoztatni nem könnyű, olykor sokkal többet vesztünk az elején, mint hinnénk – ezt Walter meg is tapasztalja –, ám változtatás beérik, és a jutalom sem marad el.

waltermitty.1

A Walter Mitty titkos élete egy remek film, amely az élet élvezetére tanítja a nézőt, szerethető karakterekkel, példamutatással és egy olyan hétköznapi személyiséggel, mint maga Walter Mitty!

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Könyvjelző ehhez: Közvetlen hivatkozás.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.