Hamarosan majd szó lesz Romero eredetijéről, az 1968-as fekete-fehér Élőholtak Éjszakájáról, de most még teszek egy kis kitekintést Tom Savini 1990-es feldolgozásáról, amiben persze azért Romero papa is segédkezett nem keveset. Élők és élőholtak, fogadják hatalmas golyózáporral az Élőholtak Éjszakáját.

Élőholtak Éjszakája2

A film cselekménye nem sokban tér el a korábbi elődtől: Barbara (Patricia Tallman) és bátyja Johnnie (Bill Moseley) éppen egy, a várostól távol lévő temetőhöz tartanak, anyjuk sírjához, közben jó testvérekhez méltóan veszekszenek. A gyászolást azonban megzavarja egy, később több élőholt is, Johnnie meghal, Barbara pedig magán kívül rohangászik fel-alá, míg végül eljut egy házba. Ott is zombik vannak, ám az időben érkező Bennel (Tony Todd) sikerül leverni őket. Eközben a pincéből előjönnek további túlélők, és persze megindul a szokásos ellenségeskedés, egyet nem értés és a kötelező halálozások –, úgyhogy szegény Barbara a film végére teljesen magára marad (úgy ahogy) a zombikkal szemben.

Élőholtak Éjszakája6

Hát, kevés olyan horror remake-ről lehet elmondani, hogy az eredeti mellett maga is klasszikussá vált, de ez a film képes volt erre. Eleve a szereplők nagyon jó lettek összeválogatva: Patricia remekül alakítja a kezdetben idegesítő, de utána viszonylag hamar kikupálódó főhősnőt. Tony Toddtól meg már megszoktuk, hogy remekül tud horrorfilmekben egyaránt játszani rosszat (Kampókéz), vagy hős megmentőt, mint ebben a filmben. Igaz, a zombi-eredet magyarázata kissé nyakatekertre sikeredett, de ezt Romerotól már a Holtak Napjában is láthattuk. A címeres ökör/görény szerepében tetszelgő Mr. Cooper (Tom Towles) pedig egy másik, viszonylag logikus jellemváltozást/torzulást reprezentál – de pont emiatt is akarja minden néző az élőholtak közé vetni a szemétládát.

Élőholtak Éjszakája3

A többi szereplő annyira nem lényeges (talán még Cooper zombivá vált lánya), de ez a fő három a kisujjukon elviszik az egész filmet – a többiek meg csak meghalni vannak benne filmben. És ha halál, akkor zombik. Itt is – mint az Romero szinte összes filmjében – tipikus lassan járó, hörgő, hullasápadt hobók, akik minden „nem falon futkosásuk” ellenére is veszélyesek, de persze az ólom a fejbe mindenre megoldás.

Élőholtak Éjszakája5

Számomra a legérdekesebb része az amúgy is remek filmnek a vége. Mivel nem akarok nagyon SPOILEREZNI, így csak annyit tudok a kedves olvasók orrára kötni, hogy bár nem happy end, nem mondhatom azt sem, hogy teljes katasztrófa, és kötelező összeomlás van helyette. Nem. Az Élőholtak Éjszakája egy tényleg arany középutas lezárással húzza le a függönyt, és ezért is megérdemli a vastapsot.

Élőholtak Éjszakája4

Ez az egyik személyes kedvencem a Holtak Napja mellett, és igaz, hogy nem mai csirke, aki horrorfan az garantáltam ismeri, és még ha nem is szereti – de kultusza miatt valamiképp tiszteletet ébreszt.

Szerző

Alapító és szerkesztő

Főállású gamer, horror rajongó és anime szakértő. Sok mindenről szeretek és tudok beszélgetni, ezért is jó zombi módjára mindenki agyára megyek.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .