A Rocketeer nem nevezhető átlagos szuperhős filmnek, mégis ezen tematika szerint halad: a közeg a harmincas évek, alkotási időszak pedig a kilencvenes, mégis valahol kortalanná vált a mű, ami sokunkat bevezetett a varázslatos kütyük világába.

rocketeer.1

Cliff Seccord (Bill Campbell) és barátja, illetve üzlettársa, Peevy (Alan Arkin) életük nagy álmát készítik elő a csodálatos repülőgépükkel, amivel bajnokok kívánnak lenni, és amelyért évek óta dolgoznak. Azonban gengszterek egy csoportja, illetve néhány szövetségi ügynök fegyveres üldözése tropára viszi gépet, ezzel pedig a két férfit a tönk szélére sodorja. Seccord így elvállalja, hogy szó szerint visszamegy a levegő parádéra bohóckodni, ám a régi gépében egy különös csomagot talál.

A holmi egy hátra szerelhető rakéta, amivel az ember akár képes lehet repülőgép nélkül repülni. Clifford úgy dönt, ez lehet az, ami kihúzza őket a pénzügyi csávából, és nem számít, hogy Peevy nagyban ellenzi a „kölcsönvevés” dolgot. Azonban arra nem számítottak, hogy a rakétát nemcsak a maffia akarja vissza, hanem a szövetségiek, és a valódi megbízó, Neville Sinclair (Timothy Dalton) is. Clifford nem csak magát, hanem szeretteit is bajba sodorja, miközben rájön Neville valódi titkára, ekkor pedig már a becsület és a hazafiasság is hatja az ifjú pilótát.

rocketeer.2

Elismerem, a Rocketeernek rendkívül egyszerű a történetvezetése: a gonosz bármi áron akar valamit a hős pedig bármit megtenne szíve hölgyéért. De pont ez az egyszerű séma adja a film igazi báját. A történet nem akar több lenni annál, mint ami, egy kedves kalandfilm, szerethető és gyűlölhető karakterekkel, ne túl csöpögős romantikus szállal, és tökéletes humorral. A vicces beszólások pedig húsz év után is ugyanolyan nagyot ütnek, mint az első megtekintéskor, különösen Peevy reakciói viszik a pálmát.

rocketeer.3

A főszereplők között igazi veteránokat is találunk, ugyanakkor itt még kezdőként találkozhatunk Jennifer Connellyvel, aki Clifford barátnőjét játssza. Timothy Dalton fürdőzik a gonosz szerepében, és a maszkos igazságosztó szerepében pedig látszik az alkotók kiszólása, Dalton zsenialitása, meg úgy megint egy adag báj és humor. Bill Campbellnek pedig olyan taknyos képe van itt, amivel hitelesen eljátssza a butuska, de harcedzett pilótát – a világháborús kiszólásaiért pedig külön dicséretet érdemel.

rocketeer-jetpack

Nem titok, hogy számomra egy különleges élmény a film megtekintése – nagyjából minden évben megnézem gyerekkorom óta –, ami bevezetőként is tekinthető a képregények világába, de ezenfelül a képzeletébe, a szárnyalni akarásba is. Mert ki ne álmodott volna, hogy egyszer repül? Clifford pedig ezt átélte, az elején ugyan önző érdekből, de amint ráeszmélt a helyzet súlyosságára, a szíve azonnal helyreigazította őt – az igazi hősök pedig így születnek!

Szerző

Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .