Sokszor fordulnak elő jobb, de még gyakrabban rosszabb folytatások, és ez a horrorfilmekre különösen igaz. A Démonok 2:  A rémálom visszatérnél (1986) viszont megállt bennem az ütő: nem tudom eldönteni, hogy az alkotó stábnak még sikerült valami utolsó kreatív megoldást előcsiholniuk, vagy Lamberto Bavaéknak végleg elment a józan eszük?

démonok 21

A történet egyszerre egy időbeni folytatás, és kissé visszatérés az első filmhez: a Démonok cselekményét megtörtént dologként kezelik, egy olyan katasztrófaként, ahol az emberiség győzelmeskedett a démonok felett, ám a homo sapiens hülyeség újra életre hívta őket, ezúttal nem metróban, hanem egy lakóházban, ahol a lakosok, meg más vendégek – megy egy kutya is – sorra átalakul démonná, kivéve a főhősnőt, az állapotos Hannah-t (Nancy Brili) és az ő férjét Georget (David Knight).

démonok 24

Ez a film bizonyos tekintetben jobb (és persze rosszabb is), mint az elődje: a szereplők között itt végre vannak szerethetőbb alakok, és szívszorító jelenetek – majdnem elsírtam magam, amikor megláttam  a kisfiú Tommy-t (Marco Vivio), amint ül az emeletes ágyán játékpisztollyal és plüsskutyával –, de több logikátlanság volt benne, mint a Démonokban, ez elsősorban a film végének szól, de már az elején a tévés dolog is eléggé hajmeresztő húzásnak bizonyult.

démonok 22

A démonok még mindig az elvártnak megfelelően néznek ki, az elvárt gusztustalanság mérőn ismét csak előkelő helyezést értek el, a gyermek és a kutyadémon megjelenése miatt pedig külön taps jár az alkotók felé. Azért viszont már nem tudok tapsolni, hogy elővettek párat az első film szereplőiből és a jelenlegi karakterükön sem változtattak sokat a korábbihoz képest , ahogyan azt tették Bobby Rhodes-al,aki mindkét filmben ugyanazt a nagyszájú szájkaratés karaktert hozza, csak itt most más néven.

démonok 25

Ami még két megmentő kvalitása a filmnek, azok maguk a démonok, amit még mindig irtó rusnyák néznek ki – de pont ezért is jók –, és az állatból kialakuló démon ötlete is adott némi löketet a filmnek. Valamint a kihagyhatatlan tartozéka ezeknek a filmeknek, a zene. Már  a nyitódal is nagyon hangulatosra sikeredett és attól a többi felcsendülő muzsika csak még jobb.

démonok 23

Az egész filmmel voltaképpen az a gond, hogy a Démonok 2 nevet viseli. Ha önálló alkotásként és nem folytatásként kezeljük akkor egy még egész korrekt kis alkotást is kapunk, ami nem kíméli a vért és a beleket.

Szerző

Alapító és szerkesztő

Főállású gamer, horror rajongó és anime szakértő. Sok mindenről szeretek és tudok beszélgetni, ezért is jó zombi módjára mindenki agyára megyek.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .