Amióta csak az eszemet tudom, imádom a furcsa humorú filmeket, könyveket és személyeket, és ez alól persze az nagy öreg Woody Allen sem kivétel. Bár eddig csak egy filmjét láttam, a múltkoriban lehetőség nyílt eme szám növelésére, így többedmagammal beültünk az Annie Hall-ra. Kitől jót, kitől rosszat hallottam korábban erről a filmről, én viszont úgy voltam vele, mint Peter a Family Guy-ban, hogy én szeretem hallgatni a zsidó humoristákat.

Annie Hall3

A film cselekményének alapja nagyrészt a valóságból táplálkozik: a fiatal, tehetséges, ám eléggé csodabogár humorista Alyv (Woody Allent) több,zátonyra futott kapcsolat után találkozik a szintén egyedi összerakású Annie Hall-al (Diane Keaton), és rövid időn belül a szerelmük szárba szökken. Ám, ahogy telik az idő, egyre inkább távolodnak egymástól – az ilyen románcok végét pedig már mindenki sejtheti. A végjátékban jön elő még az a kérdés, hogy kinek adott többet ez a kapcsolat, és melyikük ragaszkodik a vég után is a másikhoz?

 

Annie Hall6

Hát, ez a film két dolgot tudott nagyon jól csinálni: először is, meglepni. Woody a saját szemszögéből meséli el, röviden az életét, kihangsúlyozva a Diane Keatonnel való viharos, de annál érdekesebb kapcsolatát. Más néven, de mindketten magukat alakítják a színésznővel, és ez már egy hatalmas pipa a film javára: nincsenek fölöslegesen betoldott jelenetek, párbeszédek, cselekvések, minden kisebb mozzanatnak jelentősége van: különös tekintettel az tér/idő „manipulálós” jelenetekre, ahol egyszerre szerepelnek a jelenben hőseink, és közbe láthatunk (meg láthatnak ők is) egy, már a múltban bekövetkezett cselekményt.

Annie Hall2

Másodszor pedig megnevettetni: mivel én mindenfajta humorforrásra kapható vagyok, így szemem sem rebbent – legfeljebb a könny csordult ki belőle – a szexes, drogos, politikai vagy zsidós vicceken. Nem zavartak, mert tökéletesen illettek ebbe a filmbe, másrészről pedig Woody-tól ne is várjunk el másfajta humort, főleg ebbe a filmbe ne.

Annie Hall4

Ami miatt még nagyon tudom szeretni az Annie Hall-t az már sokkal inkább technikai dolgok miatt van: a moziban egy eredeti, 80-as évekbeli felvételt nézhettünk meg, minden mai belepiszkálás vágy átszinkronizálástól mentesen. Nagyon jó érzés volt egyrészről, hogy tényleg, hamisítatlan valójában kerül elénk a film, másrészről meg a szinkronnal is kivétel nélkül megvoltam elégedve. Sokan szidják a régi szinkronizáló stílusokat, de ebbe a filmbe az ilyen mukiknak garantáltan beletörne a bicskája.

Annie Hall5

Nem tudom, hogy még meddig fogják játszania mozikban, de garantáltan megéri rá elvinni a családot, barátokat, őszintén szólva bárkit, aki vevő erre a furcsa humorú, de zseniális filmre.

Annie Hall1

Szerző

Alapító és szerkesztő

Főállású gamer, horror rajongó és anime szakértő. Sok mindenről szeretek és tudok beszélgetni, ezért is jó zombi módjára mindenki agyára megyek.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

One thought on “Én mindig a gonosz királynőbe szerettem bele – Annie Hall (1977)”

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .