Új világ, régi szabályok – Pokolba taszítva (2009)

Sam Raimi ismét visszatért ahhoz a műfajhoz, amihez a leginkább ért: a zsigeri félelmekre ható horror, ami az emberek alapvető félelmeire hagyatkozik. A Pokolba taszítva egy klasszikus mesén alapszik, melyben a boszorka átkot szór a lányra, a végkifejlet azonban kicsit sem klasszikus.

pokolbataszitva.2

Christine Brown (Alison Lohman) hitelügyintézőként dolgozik, boldogan él Los Angelesben vőlegényével, Clayjel (Justin Long). Szeretne feljebb jutni a ranglétrán, ehhez azonban meg kell keményítenie szívét és a rizikós hiteleket el kell utasítania. Mrs. Ganush (Lorna Raver) szintén egy ilyen hitelkérelmező, aki a házát sújtó jelzáloghitelhez kérne egy kis haladékot. Christine úgy dönt, elutasítja a kérelmet, ezzel pedig bebizonyítja főnökének, Mr. Jacks-nek (David Paymer), hogy alkalmas komolyabb feladatra is. Mrs. Galush azonban könyörgőre fogja, és térdre borul a lány előtt, aki tatja magát korábbi döntéséhez, minekután a nő megátkozza Christine-t. A Lamia átok során a lányt egy gonosz szellem kísérti, mígnem lerántja magával a pokolba, és ez napokon belül bekövetkezik. Christine minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy megszabaduljon az átoktól, ám az erősebb, mint hitte, a boszorkány pedig ravaszabb, mint gondolta.

pokolbataszitva.4

A Pokolba taszítva egy érdekes horror, és a legbelsőbb félelmekre hat. Christine ugyanis nem tett semmi rosszat, csupán végezte a munkáját annak szabályrendszerében, és élte az életét, úgy, ahogy azt a modern világ megköveteli. Nem ő vette fel a jelzálogot a boszorkány házára, nem ő nem fizette, és nem ő az, aki el akarja venni a tetőt Mrs. Ganush feje felől, mégis őt sújtja az átok. Christine az elszenvedő fél egy arctalan világban egy arctalan vállalatnál, itt az igazi gonosz maga a boszorka, aki nem alkalmazkodott a világhoz, és az érzelmekre akar hatni egy üzleti döntésben. És pont ez az igazán ijesztő a filmben, hogy ez az élethelyzet naponta megtörténhetne tucatnyi emberrel, hiszen mindenki hoz nehéz döntéseket a munkája során, ami valakinek biztosan kárt okoz.

Sam Raimi remekül ért a feszültség fokozásához, és ez abban is látszik, ahogy finoman kifejti Christine kételyeit: a lány először megijed, szkeptikus lesz, majd ahogy egyre közelebb ér hozzá a gonosz szellem, úgy kezd el hinni mindenben – érdekes felvetés, de vajon akkor is hatott volna rá az átok, ha szkeptikus marad, hasonlóan a Skeleton Key-hez?

pokolbataszitva.1

A történetben azonban akad néhány túlhúzás is, ez – mint mindig – a gusztustalan jelenetekre értendő, például az ásásnál vagy a szeánsz alkalmával, de aki már látta az Evil Deadet, az tudja, mire számíthat a rendezőtől. A félelem mesterien kúszik fel a néző idegrendszerén, és ezt pazarul megkoronázza a váratlan végkifejlet – merész, pimasz és ügyes!

pokolbataszitva.3

A Pokolba taszítva egy remek horror, Raimi kézjegyével, amit minden rajongónak vagy borzongani vágyónak nyugodt szívvel ajánlok!

Könyvjelző ehhez: Közvetlen hivatkozás.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.