Sam Raimi ismét visszatért ahhoz a műfajhoz, amihez a leginkább ért: a zsigeri félelmekre ható horror, ami az emberek alapvető félelmeire hagyatkozik. A Pokolba taszítva egy klasszikus mesén alapszik, melyben a boszorka átkot szór a lányra, a végkifejlet azonban kicsit sem klasszikus.

pokolbataszitva.2

Christine Brown (Alison Lohman) hitelügyintézőként dolgozik, boldogan él Los Angelesben vőlegényével, Clayjel (Justin Long). Szeretne feljebb jutni a ranglétrán, ehhez azonban meg kell keményítenie szívét és a rizikós hiteleket el kell utasítania. Mrs. Ganush (Lorna Raver) szintén egy ilyen hitelkérelmező, aki a házát sújtó jelzáloghitelhez kérne egy kis haladékot. Christine úgy dönt, elutasítja a kérelmet, ezzel pedig bebizonyítja főnökének, Mr. Jacks-nek (David Paymer), hogy alkalmas komolyabb feladatra is. Mrs. Galush azonban könyörgőre fogja, és térdre borul a lány előtt, aki tatja magát korábbi döntéséhez, minekután a nő megátkozza Christine-t. A Lamia átok során a lányt egy gonosz szellem kísérti, mígnem lerántja magával a pokolba, és ez napokon belül bekövetkezik. Christine minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy megszabaduljon az átoktól, ám az erősebb, mint hitte, a boszorkány pedig ravaszabb, mint gondolta.

pokolbataszitva.4

A Pokolba taszítva egy érdekes horror, és a legbelsőbb félelmekre hat. Christine ugyanis nem tett semmi rosszat, csupán végezte a munkáját annak szabályrendszerében, és élte az életét, úgy, ahogy azt a modern világ megköveteli. Nem ő vette fel a jelzálogot a boszorkány házára, nem ő nem fizette, és nem ő az, aki el akarja venni a tetőt Mrs. Ganush feje felől, mégis őt sújtja az átok. Christine az elszenvedő fél egy arctalan világban egy arctalan vállalatnál, itt az igazi gonosz maga a boszorka, aki nem alkalmazkodott a világhoz, és az érzelmekre akar hatni egy üzleti döntésben. És pont ez az igazán ijesztő a filmben, hogy ez az élethelyzet naponta megtörténhetne tucatnyi emberrel, hiszen mindenki hoz nehéz döntéseket a munkája során, ami valakinek biztosan kárt okoz.

Sam Raimi remekül ért a feszültség fokozásához, és ez abban is látszik, ahogy finoman kifejti Christine kételyeit: a lány először megijed, szkeptikus lesz, majd ahogy egyre közelebb ér hozzá a gonosz szellem, úgy kezd el hinni mindenben – érdekes felvetés, de vajon akkor is hatott volna rá az átok, ha szkeptikus marad, hasonlóan a Skeleton Key-hez?

pokolbataszitva.1

A történetben azonban akad néhány túlhúzás is, ez – mint mindig – a gusztustalan jelenetekre értendő, például az ásásnál vagy a szeánsz alkalmával, de aki már látta az Evil Deadet, az tudja, mire számíthat a rendezőtől. A félelem mesterien kúszik fel a néző idegrendszerén, és ezt pazarul megkoronázza a váratlan végkifejlet – merész, pimasz és ügyes!

pokolbataszitva.3

A Pokolba taszítva egy remek horror, Raimi kézjegyével, amit minden rajongónak vagy borzongani vágyónak nyugodt szívvel ajánlok!

Szerző

Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .