A búra alatt (2013-2015), 3. évad

Nehéz jót írnom erről a sorozatról mivel mind az első, mind a második évadát végigszenvedtem, és az utolsó évadra ez még inkább fokozódott. Hiába ered Stephen Kingtől az alapötlet, az alkotók olyan szintén szétzilálták ezt a storyt, hogy már az értelem csíráját is nehéz benne megtalálni. De imáim meghalhatásra találtak, és a CBS harmadik évaddal kaszálta is ezt a show-t.

buraalatt.s03.1

Chester’s Mill lakói végső kétségbeesésükben a föld alá menekültek a búra szorító és fojtogató ereje elől, de az ismeretlen jelenség még itt is utánuk nyúlt, ám egy megmentő érkezett a számukra, aki pillangók képében kivezette őket. Vagyis ezt hitték, amíg Nagy Jim (Dean Norris) fel nem szabadította a városlakókat, akik valójában egy képzeletbeli világban rekedtek, miközben testük egy furcsa báb börtönében rekedt. Arra azonban senki sem számított, hogy már korábban is bebábozódott ott két ember, akik olyan szinten befolyásolják a helyiek életét, amire korábban nem volt példa.

Christine Price (Marg Helgenberger) segítő és oltalmazó kezet nyújt, de valójában sok mindent vár cserébe, miközben múltja egyre inkább felszínre kerül, és vele együtt a tojás igazi eredete és célja, valamint az azt kutató cég, az Action szerepvállalása is a búra létrejöttében. Idegen civilizációk, királynők és életenergia az egyik oldalon, míg emberek, szerelem és közöny a másikon.

Nehéz szavakba öntenem azt a sok marhaságot, amit ebben az évadban láttam, de azért igyekszem. Önmagában az idegenekkel semmi gond nem volt, amíg nem komplikálták túl ideérkezésüket, és ezzel próbáltak valamilyen legitimációt nyerni a búra létezésének az alkotók, ám míg az első királynő létezése viszonylag logikusnak mondható, addig a második már önellentmondásokkal küszködik – mert miért is kell egy földi apa?

A szerelmi háromszög bevitele a történetbe nemhogy érdekesebbé tett volna mindent, hanem inkább csak irritálónak bizonyult, és a folytonos szerelmes ömlengés jócskán meg tudja feküdni a nézők gyomrát. De persze ehhez sokat hozzátett a szereplők elképzelhetetlenül kapzsi, ostoba és illogikus viselkedése. Nagy Jim és Julia (Rachelle Lefevre) világéletükben utálták egymást, sőt, Jim anno megpróbálta megölni Juliát is, és szerelmét is, de mintha ez nem számított volna, és az évad második felében puszipajtásokként, vált válnak vetve harcoltak. De ha ez nem lett volna elég, akkor akadt egy tizenéves srác, aki persze minden élő embernél okosabb, így pár óra alatt rá is jött a búra ledöntésének mikéntjére.

A búra alatt egy a kilncvenes évekből itt maradt ócska sci-fi mintájaként halad előre, és enne megfelelően a valódi nagy csavarok ömlesztve, rendes áttekintés vagy koncepció nélkül ömlöttek a nézőre, ennek megfelelően vált a sorozat egy nagy humbuggá, minden sci-fis és thrilleres igazi rémálmává. Ez a sorozat maximum elrettentheti az embereket ettől a két műfajtól, nem pedig megmutathatja azok szépségeit. Már csak egy kérdés maradt, miért kellett ezt három évig húzni?

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Könyvjelző ehhez: Közvetlen hivatkozás.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..