Egy páratlan páros története – Devil&Devil

A mostani angyalos/démonos shounen animék/mangák egy részével nem igazán kerültem közelebbi kapcsolatba – tisztelet a kivételnek –, viszont egy régebbi hajtás, akármennyire is középszerű, hihetetlenül rövid időn belül a top 5-ön is belül egy mérvadó darab lett, ez pedig az 1997-es manga, a Devil&Devil.

devil&devil1

Az alapszituáció pofon egyszerű, és mégis humoros. Adva van két külön világ. Az egyik a miénk, a másik pedig az a létsík, ahol az angyalok és a démonok örökös háborúja folyik. Közülük is kiválnak főhőseink: egy Sword nevű, nagypofájú ördög és a higgadt, mégis harcra kész Ios angyal, szám szerint már több, mint száz csatát lejátszottak – változatlanul döntetlen eredménnyel. Ám a legutóbbi csatában mindketten elvetették a sulykot: a kakaskodásuk odáig fajult, hogy leestek a földre, súlyos sérüléssekkel. Csak úgy maradhatnak életben, ha ideiglenesen emberi testbe költöztetik a testüket, és szerencsére akadt is két megfelelő példány, akikben végül „otthonra” lelnek, de olyasmi derül ki róluk, ami mindkettőnél kicsapta a mennyei biztosítékot. Ugyanis egymás ikertestvérei lettek! Ami még jobban tetézi a bajukat az az, hogy pont ellentétes jellemű alanyokat fogtak ki maguknak; a szelíd Ios a verekedős, város macsója és rezidens rosszfiú Kannába, míg az agresszív Sword a kis puhány és félős Shoumában talált menedékre.

devil&devil2

Persze nem sokáig tengetik iskolai életüket, hiszen egyből feltűnnek az, először Iosra, később már Swordra is vadászó démonok, ördögűzők, majd az egész odáig fajul, hogy már maga a főördög is le akarja radírozni ezt a két bajkeverőt, és velük együtt az emberi világot a térképről. De ennyire még nem rohanjunk előre, nézzük is meg, hogy pontosan mit is kínál nekünk a Devil&Devil.

devil&devil7

Kezdjük a pozitív dolgokkal: először is alapkoncepció ötletes, és számomra különösen is humorosra sikeredett: egy angyal és egy démon, mint ikertestvérek, ráadásul úgy, hogy az elfoglalt test gazdáinak totálisan ellentétes a jelleme – nem kevés humor forrása lesz ez a későbbiekben sem. Persze az emberi lelkek is időről-időre előfognak jönni (ez különösen az Ios/Kanna kombónál lesz nagyon badass nyitány), hogy ők is megtanulják kezelni a démoni/angyali erőt. Tehát a főszereplőkkel semmi gond nincsen.

devil&devil4

Mellékszereplők terén már vegyesebb a felállás. Az Amano testvérek gyerekkori jó barátja, Nanami például nagyon ingerlő személyiséggel lett megáldva, de igazából az a rossz, hogy mindig ő a kötelező megmenteni való lány, vagy ha nem ő, akkor a rezidens ördögűző lány, Mizuno. Női karakterek terén egyedül még, a démoni oldalról Swordékhoz csatlakozó démonlány, Garvera tud pár pipát beszerezni a lányok oldalának. Férfi területen persze más a helyzet (van egy olyan érzésem, hogy Yuki Miyoshi enyhén szexista), hiszen mindhárom oldalról megvan egy-egy erős képviselő a főduó mellett, legyen az Shekil Aria, Ios hűséges alárendeltje (nem, ez nem boy’s love), Shiva Garland, Sword mestere és démonúr, vagy az elzáró démonnal rohangászó démonűző Ranfuu.

devil&devil6

Most jön az a rész, ami miatt sajnos ez a manga megmutatja azt, hogy jónak jó, de egy közepes alkotásnál semmivel se több. A harcok gyakran túlhúzottak – mondjuk ez a régebbi sorozatokban megszokott dolog –, és hiába erős az adott ellenfél, úgy is tudjuk, hogy a srácok fognak győzedelmeskedni felettük. A képességek, kezdetben nagyon hatásosak, ám az ilyenkor beütő „edzeni kell sokáig, mert attól leszel erős”téma itt is befigyel, főleg a Sword/Shouma párosnál. 97-es alkotáshoz mérten a grafikája is kissé furcsa lehet a mai mangákon szocializálódott népnek – igaz, hogy a maiak között is van egy-két riasztó grafikájú mű –, de ez meg már nagyon is személyválogatós kérdés.

devil&devil5

Én nagyon szeretem a Devil&Devil-t, és akit érdekel a téma és nem riasztotta el a középszerű szócska, annak bátran tudom ajánlani, harcra fel!

Könyvjelző ehhez: Közvetlen hivatkozás.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.