Mindig örülök, ha Vin Diesel újabb filmmel jelentkezik, mert bár nem ő az évszázad tehetsége, azért mégis képes a nézők arcára mosolyt csalni (Gorillabácsi), vagy éppen megmutatni, hogy ki az igazi legény a gáton (xXx). Az utolsó boszorkányvadász valahol a kettő közé esik, de persze ez sem az év alkotása – de azt hiszem ezt senki nem is várta el tőle.

azutolsoboszorkányvadasz.1

A tizenhatodik században az emberek végre esélyt kaptak a Boszorkánykirálynő (Julie Engelbrecht) legyőzésére, aki korábban a Fekete Halált küldte a vidékre. Kaulder (Vin Diesel) elvesztett feleségét és kislányát a szörnyű kórban, ezért mindent megtette a Királynő legyőzésére, és végül sikerrel is járt. Ám a vérszomjas ellenség egy átkot szórt Kaulderre: örök és magányos életre kárhoztatta a férfit.

A huszonegyedik században Kaulder még mindig aktív boszorkányvadász, ám ezúttal már felhasználja a modern világ vívmányait, a már közel sem oly’ kegyetlen boszorkányokkal szemben. Sőt, a megállapodás értelmében csak akkor zárnak börtönbe boszorkányt, ha az sötét varázslatokat használ emberek ellen. Kaulder és hű segédei a Dolannek harcolnak az emberek védelmében, a gonosz varázslatok ellen. Kaulder halhatatlansága okán a Balta és kereszt nevű titkos egyházi szervezethez tartozó Dolanek végigkísérik őt életük során, ám halandó mivoltukból fakadóan cserélődnek. A 36. Dolant (Michael Caine) visszavonulásának éjjelén meggyilkolják, így Kaulder és az új Dolan (Elijah Wood) elindulnak megkeresni a tettest, miközben egy olyan mélyen gyökerező összeesküvésre bukkannak, amely alapjaiban változtatja meg Kaulder gondolkodását.

azutolsoboszorkányvadasz.3

Az utolsó boszorkányvadász számomra a pozitív csalódások közé tartozik, mivel az internet jócskán lehúzta, mégis nekem egy igazán kellemes kikapcsolódást nyújtott. A story ugyan nem túl komplex, mégis kellően átgondolt, a varázsvilágról nem sokat tudunk meg, azonban ezek fontos és lényegi dolgok, amik igen is logikusan illeszkednek be az emberi történelembe és a hétköznapi ember életvitelébe.

Külön piros pont, amiért nem kezdték el nemekre bontani a jó és rossz oldalt, vagyis a film nem követte el azt a hibát, amit A hetedik fiú (női boszorkány csak gonosz, férfi varázsló csak jó), itt ugyanis mindkét oldalon megtalálható mindenki, és csupán a karakterek személyiségéből fakad a hovatartozás. A Boszorkánykirálynő ábrázolása és stílusa nagyon emlékeztet a szláv mitológiában központi szerepet játszó Baba Yagára, mint természeti ősanyára – és ez a hasonlóság azt mutatja, hogy az alkotók nagyon is utánanéztek a dolgoknak.

azutolsoboszorkányvadasz.2

A film látványvilága ügyes, a színészek korrekt módon hozzák a rájuk osztott szerepet, Vin Diesel kissé visszafogot, és bár ő a főszereplő, itt inkább mintha asszisztálna a többieknek és őket hagyná érvényesülni (ami remek húzás, tekintve, hogy Kaulder személyisége pont ilyen árnyak közt megbúvó). Különösen Elijah Wood alkot itt nagyot, mint Dolan, illetve a Trónok harcából ismert Rose Leslie az, akik miatt igazán vibrál a vászon.

azutolsoboszorkányvadasz.4

Egyedül a film végi nagy csatajelent rontja el a film korábban sejtelmes és lassú felépítését, és az epikusnak szánt harc keresztbevágja a korábban olyan jól működő dinamikát. Pedig Az utolsó boszorkányvadász egy remek kezdeményezés, és örömmel látnám folytatásokban is!

Szerző

Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

One thought on “Minden egy dobogó szívvel kezdődik – Az utolsó boszorkányvadász (2015)”

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .