Csabai Márknak nem az első könyve repül a kezembe, és persze nem is véletlenül kerül oda mindig. Ennek az írónak legalább olyan jó humora van, mint nekem, amikor ZS-kategóriás horrorokat szidok és ehhez rendszerint adott még egy jó nagy adag bűnözés is. Mégis mit kérhetne még az ember lánya? Hát így karácsonyra az új könyvet mindenképp.

hatlovetu

Könyvünk főhőse Gyulai Emánuel (mégis milyen név ez?), író. Ezzel csak az a baj, hogy a sztorija nem a saját fejéből pattant ki és egy nap a szereplői – a Szekrényhátú és az Agy bekopogtatnak hozzá és rajta keresik a rablásuk zsákmányát. Szegény Emánuel nem elég, hogy nem tudta, hogy hol lehet szajré, de még jó nagy bajba is keveri magát, amikor ő maga is beszáll a keresésbe. No, persze mindezt nem önként vállalta, de néhány jól irányzott tasli elég jó ösztönzés egy fiatal férfiúnak. Így hamar benne találja magát még több bűncselekményben, köztük még gyilkosságban is. Az egyetlen, aki mindebből szeretné kicibálni, az Imola, a gyönyörű menedzser – és akit nem mellesleg időnként Emánuel pakolgat is.

Aki mindebbe belekeverte hősünket, az pedig Oszi – aki éppen a hűvösön tölti szünidejét. Ő volt ugyanis az a tag, aki beavatta Emánuelt a rablós sztoriba, nem gondolván, hogy mindez majd mindennemű változtatás nélkül nyomtatásba kerül. Mondjuk ki: Emánuel egy béna kis tolvaj. Ennek ellenére Oszi a maga módján kedveli, így némi segítség fejében még akár jól is ki lehet jönni ebből az egész kalamajkából. Vagy nem.

Megmondom őszintén, borzasztóan utálom Emánuelt. Persze nagyon jól meg van írva, mint szereplő, én konkrétan őt magát utálom. Ugyanis ő maga csak egy hót egyszerű és kissé gyáva alak, aki még saját sztorit sem tudott kitalálni. Mindez önmagában is nyilvánvaló, de akkor kerül leginkább kontrasztba, amikor mondjuk, a Szekrényhátú mellé állítjuk. Ez utóbbi nem is igazán rejtegeti, hogy az ő szemében a kis nyüzüge író nem méltó a férfi megnevezésre. Megjegyzem, a könyv során nem is egyszer kerül megkérdőjelezésre, hogy Emánuel a nőkhöz vonzódik-e, és ezt bizony meg tudom érteni. Vele ellentétben Oszit viszont kifejezetten imádtam. Nem ő lesz a következő évszázad filozófusa, de legalább tudja, hol a helye és jók a viccei. A történet viszont úgy kerek, hogy mind a ketten léteznek benne és nem elég hogy kerek, de még csavaros is. Nem volt könnyű letenni, mert minden oldalon várt valami újdonság, én pedig mindre kíváncsi voltam.

Szóval, mint mondtam, a szereplők önmagukban eléggé rendben vannak, de van nekik egy nagy hibájuk. Persze ezt csak akkor veszi észre az ember, ha már többet is olvasott az írótól. Nem tudok elmenni szó nélkül amellett a tény mellett, hogy bár teljesen más sztoriról beszélünk, a karakterek mégis nagyon hasonlóak. Kissé béndzsa főhős, mellé néhány tökös fiú és mindig – de tényleg mindig – hibátlanul gyönyörű nők. Persze az utóbbi lehet, hogy csak engem zavar, mert irigy vagyok rájuk, de ettől még tény. Továbbá azt hiszem, hogy egy kicsit nem ártana rápirítani a szerkesztőre sem. Nem tudom, hogy épp Csabai Márk szeme világában gyönyörködött, vagy a szomszéd szobában huncutkodott valakivel, de helyenként szarvas hibák maradtak a könyvben. Ez persze egy kéziratban teljesen rendben van, de most mi itt nem azt olvassuk. Egy alapos dorgálás kijárna neki.

És ha már hibák, reklamációval akarok élni! Azt mondták nekem az okosok, hogy kockás lesz a hasam a nevetéstől, ha elolvasom. Persze a nevetés az dögivel megvolt a villamoson, a buszon, az ágyban, a kádban, szóval mindenhol, viszont sehol nincsenek a beígért kockáim – hacsak nem rakok egy matekfüzetet a pocakomra. Követelem a kockákat!

Összességében egyébként egy nagyon szórakoztató olvasmányról beszélünk, amit még bizonyára ki fogok nyitni és ezt másoknak is bőszen javaslom. A téli hidegben kifejezetten jót tett, hogy nem maradt szürke és borongós a hangulatom – a vizsgaidőszak ellenére.

Szerző

Alapító és szerkesztő

Főállású gonoszkodó sárkányboszorkány, egyben egyetemista tündérlány. Szeretem a fantasyt, a horrort és a pc játékokat. Őzike forever!

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .