simpsons-christmas-christmas-437306_1024_768

A Simpson család eddigi huszonhét éve alatt nem csak rengeteg halloweeni különkiadás készült: vannak karácsonyi történetek is bőven. Ahogy Simpsonéktól várható, az ünnep minden visszásságát és melegségét megtapasztalják, és ironizálva rögtön meg is cáfolják. Lássuk a korai évadok tematikus epizódjait.

S01E01 – Roasting on an Open Fire

Tipikus karácsony előtti készülődést látunk, de mint Simpsonéknál minden, ez se zökkenőmentes. Bart magára varrat egy tetoválást, amit drága lézeres kezeléssel lehet csak eltüntetni, ezért a karácsonyi pénzből semmi sem marad. Homer mindent megtesz, hogy pénzt szerezzen az ajándékokra, még plázamikulásnak is beáll. Drága ajándékok helyett viszont valami egész mást sikerül hazavinnie: megtudjuk, hogyan került a kutyájuk, Kiskrampusz (Santa’s Little Helper)a családhoz. Az elanyagiasodott karácsonyt kritizálva Homer megmutatja, hogy ha kerülő úton is, de kevés pénzből is lehet ünnepelni. Az epizód mondanivalója a maiakhoz képest túl egyszerűnek és szájbarágósnak tűnhet, de a maga idejében még nem kritizálták annyira hosszú ideje a drága ajándékok vásárlására ösztönző, kereskedelmi fénypontnak számító ünnepet, mint mostanában. Az irónia viszont még ma is aktuális, és az is marad, amíg a bankok karácsonyi ajándékvásárlásra kínálnak hitelt, és a plázák mesterséges ünnephangulata már októberben elénk tolakodik.

enhanced-18449-1401939383-2

S09E10 – Miracle On Evergreen Terrace

Az epizód egy poénnal nyit: Bart azt írja fel a táblára, hogy „Rudolf vörös orrának nincs köze az alkoholhoz.” A történet szenteste kezdődik, amikor Marge megtiltja, hogy a gyerekek (és Homer, aki technikailag szintén gyerek) felkeljenek az éjszaka, és titokban kibontsák az ajándékokat idő előtt. Bartnak mégis sikerül, mert lefekvés előtt tizenkét pohár vizet iszik, de amikor kibontja az ajándékát, sikerül az új távirányítós tűzoltó autóval felgyújtania a műanyag karácsonyfát, ami az ajándékokkal együtt megsemmisül. Bart reggel azt hazudja, hogy egy betörő rabolta el a fát, és amint eljut a hír a helyi médiába, az egész város összegyűlik a házukban, és nagy pénzadományt hoznak. A hazugság viszont előbb-utóbb kiderül, és az addig önzetlen barátok rögtön elfordulnak tőlük, sőt, visszakövetelik a pénzüket. Ismert közhely, hogy a karácsony a megbocsátás ünnepe. Vajon mit mondanak erről Simpsonék?

The_Simpsons_a_l

S07E11 – Marge Be Not Proud

Bart egy új, menő utcai harcos videojátékot szeretne karácsonyra, de Marge-nak nem tetszik az ötlet. A fiú annyira belebolondul a játékba, vagy legalábbis annak elképzelésébe, hogy játszat vele, hogy lopni akar magának egyet. A biztonsági őr elkapja, és megtiltja, hogy visszamenjen az áruházba, de Marge éppen ott akar családi fotót készíttetni, úgyhogy nem úszhatja meg, és kiderül a lopás. Bart elveszti a családja bizalmát, és egyedül marad a bűntudatával. Sok mindenkinek ismerős lehet ez a gyerekkori vágyakozás valami teljesen felesleges dolog után, és a csalódottság, amikor a szülők nem veszik meg. Bart rájön, hogy nem az a lényeg, mit kap karácsonyra, és megpróbálja rendbe hozni a dolgokat.

The-Simpsons-09x10-Miracle-On-Evergreen-Terrace

S11E09 – The Grift of the Magi

A springfieldi általános iskola összeomlik, és a gyerekek hiába kérnek támogatást Mr. Burnstől egy színjátékkal, ami bemutatja, hogy milyen veszélyei vannak, ha iskolázatlan felnőttek lesznek a gyerekekből. Végül mégis csak jelentkezik valaki az iskola fenntartására, de az órán semmit sem tanítanak, a karácsony közeledtével pedig arról kérdezgetik a tanulókat, hogy milyen lenne az ideális játék, és milyen nevet adnának neki. Az ötleteket felhasználják a „tökéletes” karácsonyi ajándék megtervezéséhez, ami egy cuki de furcsa, nagy szempillájú plüss lesz. Az új szuperjátékot, Jocót azonban arra programozták, hogy elpusztítja a többi játékot, a konkurenciát – pont, mint a Windows, jegyzi meg Bart. Természetesen a Simpson család feladata, hogy még időben megszabadítsák a világot a brutális játéktól.

Simpsons-christmas-9

S12E08 – Skinner’s Sense of Snow

A karácsony előtti egyik utolsó iskolai napon minden iskola zárva van, kivéve Bartét és Lisáét. Az unalmas tanításon csak egy ezeréves filmet vetít nekik Sintér igazgató, viszont amikor elindulnának haza, meglátják, hogy az iskola behavazódott, nem tudnak kijutni. Az igazgató rögtön a kezébe veszi az irányítást, de a katonai módszerek nem válnak be, és ki más, mint Bart veszi át a kaotikus iskolában a parancsnokságot, kihasználva minden alkalmat Sintér nevetségessé tételére.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .