1

A Simpson család tipikus amerikai karácsonyai a kétezres évek elejéig főleg azt kritizálták, hogy a drága ajándékokra és a pénzköltésre koncentrálunk, miközben az emberi kapcsolatokról kellene inkább gondoskodnunk. A most következő négy epizód már sokkal inkább az emberi oldalra, a hitre és a megbocsátásra koncentrál – de ezeket sem hagyja kritika nélkül.

S13E06 – She of Little Faith

Bart és Homer kicsinyített űrrakétát épít, ami annyira jól sikerül, hogy a hörcsögüket mini-szkafanderben ki tudják lőni benne. Az epizód lényege persze nem ez (hiszen a kiinduló helyzetből mindig valami egészen más bontakozik ki, mint amit várnánk), hanem ami a fordulat után következik: a rakéta felszáll, de egy hiba miatt le is zuhan – és egyenesen a springfieldi templomba csapódik. A templom teljesen megsemmisül, de az újjáépítésre csak nagyon nehezen találnak szponzort. Amikor viszont sikerül, az új épület neonfényekkel villogó, vallási reklám- és fogyasztóközpontú kereskedelmi helyre hasonlít. Lisa ekkor ábrándul ki az addigi vallásából, és elindul újat keresni. Fontos epizód ez a sorozat történetében, mert Lisa végül a buddhizmust választja, ami a későbbi évadokban is meghatározza a karaktert. A karácsony pedig csak a történet végén, az utolsó percekben jön képbe: buddhistaként ugyanis nem vágyhatna olyan anyagias dolgokra, mint az ajándékok, és azzal is szembesül, hogy a karácsony már nem tartozik az ő hitéhez. Az ünnep mégsem lesz idegen, és ez, mint mindig, a családnak köszönhető.

She_of_Little_Faith_Promo_Card

S15E07 – ‘Tis the Fifteenth Season

Az atomerőműben Homer Lenny titkos mikulása, de nem készül neki ajándékkal, csak egy automatából szerez valamit az utolsó pillanatban. A család összes ajándékpénzét is egy olyan szerkezetre költi, ami haszontalan, és csak neki tetszik – Homer hozza a karakterét, de az önzőség karácsony előtt még kínosabb, mint az év többi részében (Marge is eljut általában arra a pontra, ahol már nem akarja ezt megbocsátani). Homer tehát eldönti, hogy megváltozik, és egyik végletből a másikba esik: mindenkivel nagylelkű és önzetlen lesz, hogy jóvátegye az addigi önzőségét. Aztán átesik a holtponton, és a kedves Homerból egy pillanat alatt közellenség lesz: amikor a buddhista Lisa emlékezteti rá, hogy az embereknek nincs szükségük ajándékokra, ezt is szó szerint érti, és szenteste ellopja a springfieldiek ajándékait.

The-Simpsons-Season-15-Episode-7-9-a725

S17E09 – Simpsons Christmas Stories

Az epizód szerkezete három rövid történetre oszlik, mint a halloweeni különkiadások és néhány más epizód (például amiben Marge történelmet mesél a gyerekeknek). Az ilyen szerkezet nagyon hatásos szokott lenni: pörgős és tele van referenciákkal, főleg amikor Simpsonék történelmi alakok bőrébe bújnak. Az első történet éppen ilyen: Homer a tiszteletest helyettesítve a templomi beszédben Jézus születését meséli el, természetesen a mai korra vonatkoztatva. Ő József, Marge Mária, Bart a kis Jézus, Burns Heródes és Lisa az angyal, aki a szent párt értesíti. A karakterek önmagukhoz hűen viselkednek – Bart ebben a szerepben is rosszalkodik, a célpont pedig Homer lesz. A poénok is maiak, és elég jól sikerültek.
A második történet, arról szól, hogy Abe (Nagypapi) miért utálja a Mikulást. Erről csak annyit árulok el, hogy az abszurd fordulatok nagyon jól sikerültek, így lesz benne lezuhant világháborús repülőgép, Burns és Abe egy lakatlan szigeten, lerobbant mikulásszán és Tahitin koktélozó Mikulás.
A harmadik rövid történet nem sikerült annyira jól, mint az előzőek. Összesen arról szól, hogy Homer unja a karácsonyi előtt mindenhol felcsendülő Diótörő dallamát, mire Lisa tájékoztatja, hogy azért játsszák mindenhol ezt, mert nem kell utána jogdíjat fizetni. Az alkotók ezt ki is használják, mert az epizód utolsó néhány percében erre az unásig ismételt dallamra szólaltatják meg az összes szereplőt (a város karaktereit, főleg Moe-t, aki karácsonykor szokás szerint öngyilkossággal kísérletezik).

HABF01

S18E09 – Kill Gil

Gil egy mikulásjelmezbe bújt alkalmi pláza-télapó, aki a főnöke félretett játékát véletlenül Lisának adja, és ezért kirúgják. Marge szokás szerint túl jószívű, ezért meghívja Gilt, hogy karácsonyozzon a családdal. A férfi azonban nem tud hova hazamenni – és mint kiderül, az egész élete csődbe ment –, úgyhogy Marge felajánlja, hogy maradhat tovább is. A karácsony elmúlik, és vele együtt a kivételes emberszeretet is, Gil pedig kezd a családtagok idegeire menni. Marge felismeri, hogy az idegen élősködik rajtuk, de nincs szíve nemet mondani – kiderül, hogy nem is tud, de ezt már abból is észrevehettük, ahogy Homerhoz viszonyul, akinek mindent megbocsát. Gil hirtelen önszántából távozik, de Marge nem tudja annyiban hagyni a dolgot: megkeresi, hogy jól beolvasson neki, de nem sejti, hogy ezzel újra tönkre fogja tenni. Simpsonéknál sem tart tehát örökké a karácsonyi megbocsátás.

Screen-313746

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .