femalemarvel

A képregények többé már nem csak a pasiké! És most nem csak arról van szó, hogy egyre több a női rajongó – vagyis most már nem túl valószerű a Big Bang Theory azon jelenete, mikor is Penny belép a képregényboltba, és mindenki ledermed –, hanem bizony egyre több a női hős is. A Marvelnek csak 2015-ben összesen tizennégy női címszereplővel dolgozó sorozata volt, amik jelenleg is futnak – ezekből szeretnék most bemutatni nektek négyet.

thor

Thor

Elég nagy port kavart, amikor tavaly nyáron a Marvel bejelentette, hogy Thor mostantól nő lesz – persze a helyzet koránt sem olyan egyszerű, mint először hinnénk! Thor – mármint Odinson – hirtelen nem lesz méltó arra, hogy tovább használja a Mjölnirt, a pöröly pedig a Holdon ragad. Azonban amíg a duzzogó Odinson harci kecskéjének hátán Midgardba siet, hogy ott megküzdjön Malekith-szel és a Jégóriásokkal, akik célja, hogy megszerezzék az utóbbiak királyának koponyáját, amit a Roxxon olajvállalt ásott ki az óceán mélyéről, addig egy rejtélyes nő lehozza a pörölyt a Holdról. És ez a nő nem csak szimplán képes felemelni a fegyvert, hanem még ügyesebben is forgatja, mint Odinson, amivel a Thor nevet is kiérdemli magának. Ezzel a felállással pedig mindössze egy probléma van: senki sem tudja, hogy ki is az új Thor – és bár Odinson tiszteli a nőt, Freya pedig teljes mellszélességgel mellette áll és tiszteletben tartja a titkát, addig Odin mindent bevet, hogy kiderítse, ki lopta el a Mjnölirt.

Ami igazán megfogott benne: az új Thor kettős narratívája. A Mjölnirnek hála Thor az Asgardiak stílusában beszél, azonban belső monológja teljesen emberi, mi több, egészen hétköznapi. Amikor például először kerül szembe az elszontyolodott Odinsonnal, azon jár az agya, hogy szeretné megölelni őt – de vajon a szuperhősök szoktak ölelkezni?

msmarvel

Ms. Marvel

Kamala Khannak alapból sem túl könnyű az élete: tizenhat éves, ami már alapból nem egyszerű szituáció, de emellett még ráadásul második generációs pakisztáni-amerikai, aki megragadt családja muszlim értékrendje és az amerikai álom közt. Élete azonban még tovább bonyolódik, amikor egy buliból hazafelé tartva – ahová amúgy elszökött – körülveszi őt a Terrigen bombából szivárgó köd, aminek hatására kiderül, hogy benne is megvan a szunnyadó Inhuman-gén, a lány pedig átváltozik. Egyik pillanatról a másikra alakváltó képességek kerülnek a birtokába, amiket először képtelen irányítani – ezért is veszi akaratlanul Captain Marvel alakját, és hajtja végre így első hőstettjét. És ha már így alakult, hát felveszi a Ms. Marvel nevet, és szembeszáll a helyi főgonosszal, a Feltalálóval.

Ami igazán megfogott benne: Kamala annyira, de annyira mi vagyunk – mi, fangirlök. Kamala Bosszúállók fanficet ír, Captain Marveles és Amerika Kapitányos pulcsit hord, veszekszik a szüleivel, és keresi önmagát.

spiderwoman

Spider-Woman

Jessica Drew, a tipikus, felelőtlen, nyughatatlan szuperhős élete eddigi legnehezebb feladata elé néz: kisbabája lesz. Jessica persze nem a legjobban kezeli a helyzetet – borzalmasan idegesíti, hogy terhessége miatt vissza kell vennie a tempóból, és engednie kell, hogy mások üldözzék a bűnt –, azonban elhatározta, hogy minden tőle telhetőt megtesz, hogy a lehető legjobb anyja legyen gyerekének. Ezt persze nem a legegyszerűbb betartani, amikor legjobb barátnője, Carol Danvers, A.K.A. Captain Marvel időpontot szerez neki az Alpha Flight intergalaktikus klinikájának szülészetére, ő pedig pont akkor megy oda, amikor a Skrullok megtámadják a helyet, ő pedig túszhelyzetbe kerül.

Ami igazán megfogott benne: szülési szabadságon lévő, unatkozó szuperhősnő, aki többi szuperhős barátnőjének panaszkodik a helyzetére – kell többet mondanom? Ja, és Tony Stark – Tony cameója egyszerűen zseniális!

patsywalker

Patsy Walker A.K.A. Hellcat

Patsy Walker megjárta a poklot – szó szerint és képletesen is (de ez már csak így van, ha az ember anyja sikeres képregényt ír az ember tinédzserkori szerelmi életéről). Most azonban Patsy új fejezetet nyit életében, azonban hiába végtelen optimizmusa és eltörölhetetlen vidámsága, ez sem indul túl fényesen – munkahelyéről kirúgják, és még onnan is kidobják, ahol addig meghúzta magát. Azonban ő még ebből is képes valami pozitívat kihozni: helyzete rádöbbenti, hogy milyen nehéz is egy szuperképességekkel rendelkező egyénnek – akár akar bűnt üldözni, akár nem –, és úgy dönt, munkaközvetítő irodát nyit szuperhősöknek.

Ami igazán megfogott benne: az első rész elején Patsy elkap egy rablót – aki éppen egy pénzszállító autót szabadított meg pár köteg pénztől –, behúz neki egyet, majd két panellel később már egy padon ül a sráccal, és arról beszélget vele, hogyan lehet az, hogy még nincs Wicked mozifilm. A sztori egy cseppet sem veszi komolyan magát, és ez remekül áll neki. Ja, és imádom a színeit!

Szerző

Alapító és főszerkesztő-helyettes

A kedves-naiv-romantikus macskamán, aki írói ambíciókat hajszol. Reménytelen fangirl és könyvmoly.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .