Melissa McCarthy egy különös helyet foglal el a szívemben a Szívek szállodája óta, aztán erre még rátett pár lapáttal erőteljes személyisége, ellentmondást nem tűrő jelleme, és ügyes színészi vénája. Szóval igen nagy várakozással töltött el A kém, melyet ráadásul szülővárosomban Budapesten forgattak le, és ahol végre meg is említik a helyet, nem csak egy rozzant és lepusztult földi pokolként állítják be. A film azonban várakozásomon alul teljesített, és ebben tényleg az a legdühítőbb, hogy jó is lehetett volna, nagyon jó.

akem.1

Susan Cooper (Melissa McCarthy) az egyik legjobb CIA-s elemző, társa pedig a legkiválóbb ügynök, Bradley Fine (Jude Law). Az ő párosuk a legjobb a kémszakmában, csakhogy egy kézi atombomba felderítése során Fine-t megölik, és lebuktatják az összes magasan képzett ügynököz. A CIA vezetőjének, Elaine Crockernek (Allison Janney) fel van adva a lecke: meg kell találni a bombát, de minden ügynöke lebukott. Azonban Susan önként jelentkezik egy egyszerűnek tűnő megfigyelésre, ami közel sem egyszerű, és amihez Susannek szüksége lesz minden tudására, rátermettségére és köntörfalazásra. Még jó, hogy Susan Cooper a legkiválóbb a szakmájában.

akem.2

A kém story szempontjából nem hoz újat ellenben a már meglévő műfaji kártyákat nagyon ügyesen keveri, és kihasználja a szokásos kémes filmek minden lehetőségét. A film nagyon jó csavarokkal dolgozik, amik tényleg a legjobb pillanatban keverik meg a történetet, ezzel egy újabb löketet adva neki. Paul Feig ügyes rendező, okosan keveri az izgalmakat, a magyarázó részeket és a humort – csak éppen a humor rossz benne.

akem.3

Míg az elején Susan Cooper egy kedves nő, aki nem a legdögösebb és a legkedveltebb, és ebből okos poénok kerekednek, addig minden rendben van, csak aztán a film felénél átfordul a karakter és alpárivá válik. Nem csak a viccek laposodnak el és válnak kissé gusztustalanná, hanem az egész humoros jelenet egy „mikor lesz ennek már vége”-gondolatfoszlányt indít el minden értelmes néző fejében, és nagyjából ez az a pillanat, ahol a filmnek annyi. Mármint végérvényesen annyi.

akem.4

A kém egy okosan megírt kémes film, jó jelenetekkel, bájos és szerethető karakterekkel, csak éppen a humor annyira túl van benne tolva, hogy azt már Eddie Murphy is megirigyelné a Bölcsek kövére 2-ben. Nem tudom, hogy Paul Feignek ilyen a stílusa, vagy Melissa McCarthynek, de ugyanez volt a hiba a Női szerveknél is – és most már kezdem félteni az új Szellemirtókat is!

Szerző

Avatar
Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .