Melissa McCarthy egy különös helyet foglal el a szívemben a Szívek szállodája óta, aztán erre még rátett pár lapáttal erőteljes személyisége, ellentmondást nem tűrő jelleme, és ügyes színészi vénája. Szóval igen nagy várakozással töltött el A kém, melyet ráadásul szülővárosomban Budapesten forgattak le, és ahol végre meg is említik a helyet, nem csak egy rozzant és lepusztult földi pokolként állítják be. A film azonban várakozásomon alul teljesített, és ebben tényleg az a legdühítőbb, hogy jó is lehetett volna, nagyon jó.

akem.1

Susan Cooper (Melissa McCarthy) az egyik legjobb CIA-s elemző, társa pedig a legkiválóbb ügynök, Bradley Fine (Jude Law). Az ő párosuk a legjobb a kémszakmában, csakhogy egy kézi atombomba felderítése során Fine-t megölik, és lebuktatják az összes magasan képzett ügynököz. A CIA vezetőjének, Elaine Crockernek (Allison Janney) fel van adva a lecke: meg kell találni a bombát, de minden ügynöke lebukott. Azonban Susan önként jelentkezik egy egyszerűnek tűnő megfigyelésre, ami közel sem egyszerű, és amihez Susannek szüksége lesz minden tudására, rátermettségére és köntörfalazásra. Még jó, hogy Susan Cooper a legkiválóbb a szakmájában.

akem.2

A kém story szempontjából nem hoz újat ellenben a már meglévő műfaji kártyákat nagyon ügyesen keveri, és kihasználja a szokásos kémes filmek minden lehetőségét. A film nagyon jó csavarokkal dolgozik, amik tényleg a legjobb pillanatban keverik meg a történetet, ezzel egy újabb löketet adva neki. Paul Feig ügyes rendező, okosan keveri az izgalmakat, a magyarázó részeket és a humort – csak éppen a humor rossz benne.

akem.3

Míg az elején Susan Cooper egy kedves nő, aki nem a legdögösebb és a legkedveltebb, és ebből okos poénok kerekednek, addig minden rendben van, csak aztán a film felénél átfordul a karakter és alpárivá válik. Nem csak a viccek laposodnak el és válnak kissé gusztustalanná, hanem az egész humoros jelenet egy „mikor lesz ennek már vége”-gondolatfoszlányt indít el minden értelmes néző fejében, és nagyjából ez az a pillanat, ahol a filmnek annyi. Mármint végérvényesen annyi.

akem.4

A kém egy okosan megírt kémes film, jó jelenetekkel, bájos és szerethető karakterekkel, csak éppen a humor annyira túl van benne tolva, hogy azt már Eddie Murphy is megirigyelné a Bölcsek kövére 2-ben. Nem tudom, hogy Paul Feignek ilyen a stílusa, vagy Melissa McCarthynek, de ugyanez volt a hiba a Női szerveknél is – és most már kezdem félteni az új Szellemirtókat is!

Szerző

Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .