Démonok helyett veszettek – Karantén (2008)

Ha már a múltkor felcsendült a REC muzsika és vele együtt a horror, akkor itt az ideje, hogy szó essen a méltán ismertté vált horror, nem sokkal fiatalabb amerikai remake-éről, ami hangzatosan a Karantén címet viseli – és nem kis dührohamot váltott ki a horror nézők részéről. Mutatom is, hogy miért.

Karantén1

Ez a film, kisebb eltéréseit leszámítva – szó szerint képkockáról képkockára lemásolta a neves elődöt. Ennyiben ki is merülhetne a cikk, hiszen ezzel az egy mondattal mindent el is árultam a Karanténról, de mivel nem egy megfutamodó fából faragtak ki, így szívesen boncolgatom tovább  a kis drágaságot. Ugye a történetben nincs sok újítás: egy stáb elmegy a helyi tűzoltókhoz, hogy a mindennapi életükről forgassanak, mindeközben befut a vészt jelző hívás, és az egész banda megy a lezárt lakóházba, ahol lassacskán eluralkodik a pánik, és a fertőzöttek.

Karantén2

Na, akkor gondolom mindenkiben felmerült a kérdés, hogy akkor a Karantén miben más, mint a REC? Eleve már egy hatalmas dologban, ha ez annyira nem is szembetűnő elsőre: és ez a vége. Mivel nem lövök le fontos dolgokat, így nem minősül spoilernek: ugye a REC-ben egy megszállott lány vérével kísérleteztek és amiatt váltak démonokká a lakók, itt azonban egy vírusról van szó, amit egy őrült szekta szerű szervezet próbál elterjeszteni a világon. Ez valamivel logikusabb, mint az elődben lévő démonikus maszlag, de ebben is ott van a bibi, hogy egyáltalán, miért így és miért onnan indítják útnak a fertőzést, ahonnan?

Karantén6

A kisebb eltérések sora azonban még nem ér véget: van itt fertőzött kutyás jelenet, meg mivel eleve több szereplővel operál a Karantén, így több halálesetet látunk. Ha már szereplők: az amcsiknál azt nem tudtam eldönteni, hogy vagy rohadt pofátlanok vagy csak szimplán lusták voltak ahhoz is, hogy a főhősnő nevét megváltoztassák. A REC-ben lévő kínai pár most afro-amerikai lett, a főszólónak a házból is más a származása (nem tudtam eldönteni, hogy pontosan milyen), meg van egy füves szemétláda. Tehát elmondható az, hogy egyik szereplő sem szimpatikus, és már előre várjuk, hogy ki hogy hal meg – jah, bocsánat nem, hiszen a legtöbbről tudjuk a REC miatt, hogy hogyan is halnak meg.

Karantén3

Ironikus módon, pont a legszemetebb lakója  háznak mond ki egy nagy igazságot: ha elakarják kerülni a fertőzést, akkor jól zárkózzanak be – és mindenki külön. Az belső elzárás is logikus, de ez akkor veszti értelmét, amikor az a személy, aki ezt kimondta, meghal. A külső zárnak is ugye van alapja, azt hiszen a vírus nem kerülhet ki, de ennyi erővel bemehetett volna oda egy teljes kommandó, hogy lemészárolják a bent lévőket. És már akkor közelebb lennénk a stáblistához.

Karantén5

Talán eddig csak a 13th Hourra mondtam azt, hogy még saját felelősségre sem tudom ajánlani, de a Karantén is megköveteli, hogy ezt mondjam rá: pofátlan, összecsapott, és csak úgy árad róla, hogy a pénzért csinálták. De talán a sors fintora az, hogy a Karantén 2 egy fokkal nézhetőbb darab.

Karantén4

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Könyvjelző ehhez: Közvetlen hivatkozás.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.