Egy jó sci-fi nemcsak trükköket s idegeneket tartalmaz, hanem társadalmi témákat is boncolgat, kemény kérdéseket tesz fel, és olykor megmutatja az emberiség valódi természetét. Az Amikor megállt a Föld 2008-as remake-je pontosan ezeket az elemeket vegyíti, és ugyan nem ez a legjobb sci-fi a huszonegyedik században, helyét a jók között azonban messzemenően kiérdemelte.

The Day the Earth Stood Still.1

A Nasa egy gyorsan közeledő tárgyat észlel, és mivel képtelen beazonosítani, ezért tudósok tömkelegével próbálkoznak megfejteni a titokzatos tárgyat, ám az a légkörünkbe érve lassít, és egyenesen leszáll a Central Park közepébe. Természetesen a katonaság felvonul a tárgy körül, amiből szokatlanul, egy ember lép ki. Klaatu (Keanu Reeves) figyelmeztetés gyanánt érkezett a bolygóra és nem kíván mást, csak beszélni az ENSZ előtt, ám ezt az Amerikai Egyesült Államok védelmi minisztere, Regina Jackson (Kathy Bates) megtagadja tőle.

Klaatu megszökik, és még segítőre is akad Helen Benson (Jennifer Connelly) asztrobiológus személyében, na meg nyolcéves kisfia, Jacob (Jaden Smith) társaságában. Klaatu előrevetíti az emberiség pusztulását, ha a bolygó uralkodó faja nem változtat a kizsákmányoló életmódján, de mivel erre a vezetők nem hajlandóak, Klaatu beveti a fegyvert, amit magával hozott a bolygó megtisztításához. Azonban arra nem számított, hogy szimpatizálni kezd az emberekkel, és hogy meglát bennük valamit, amit a megfigyelések nem tártak fel.

The Day the Earth Stood Still.2

Az Amikor megállt a Föld egy remake, az eredeti történetet 1951-ben vetítették, (akkori technológiával persze), a 2008-as verzió ugyan sokat váratott magára, és a többség nem is elégedett vele, nekem mégis egyik nagy kedvencem lett. Bár a történet nem tartalmaz sok újat: kizsákmányolja az emberiség a Földet, és ezen változtatni kell, mégis ez egy olyan tétel, amit nem lehet eléggé hangoztatni, és amire minél inkább oda kell figyelni (felmelegedés, üvegházhatás…). A story azonban nem csak ebből áll, hanem megmutatja az emberiség azon oldalát is, ami a jóra vágyik, ami törődik másokkal és harcol a bolygóért amit az unokáinktól kaptunk kölcsön.

A casting nagyon is jól sikerült Keanue Reeves remekül hozza a réveteg és érzelemmentes idegent, aki lassacskán oldódik fel, de ehhez kell mellé egy olyan partner, mint Jennifer Connelly, akiről valóban el lehet hinni, hogy tudós és anya is egyszerre. Egyedül John Cleese cameója az, ami szemet szúr, és ami kissé laposan van eljátszva, de a színész mentségére kevés humor akadt Dr. Barnhardt szerepében.

The Day the Earth Stood Still.4

Talán a film legszebb része az, ahogy az arrogáns egyeduralkodó viselkedését kezeli az USA-nak és egyúttal kifigurázza ezt a téveszmét. A védelmi miniszter szentül hiszi, hogy egy ország irányítja a világot, miközben Klaatu tudja, hogy ez nem így van, és Benson lesz az, aki megmutatja, hogy mennyire nem azok a valódi vezetők, akik magukról ezt hiszik. Mert igen vannak országok, amik nagyobbak, vezetők, akik erősebbek, de egyik sem irányítja a bolygót, mert az valójában az embereké.

The Day the Earth Stood Still.3

Az Amikor megállt a Föld egy okos és kellemes sci-fi, nem okoz nagy meglepetést, de mégis komoly témákat feszeget, amivel foglalkozni kell!

Szerző

Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .