Japánok és a fantáziáik, egyrészről tanulságosak, másrészről meg remek alapanyagot szolgálnak a változó minőségű, ám ennek ellenére szórakoztató horrorfilmekhez. Mai alanyunk, a Carved: The Slit-Mouthed Woman vagy csak simán Kuchisake-onna (magyarul a felmetszett szájú nő) is ide sorolható.

Kuchisake onna1

Előzményként egy kis információ azoknak, akik nem járatosak a japán városi legendákban: a legenda szerint a Kuchisake-onna életében egy szamuráj gyönyörű felesége volt, akinek azonban a túlzottan is féltékeny ura fültől-fülig felvágta a száját, hogy többé senki emberfia ne kívánja meg. A nő bosszúszomjas szelleme meg a város utcáin rója és mindenkitől megkérdi, hogy „szép vagyok-e?” – és természetesen a válaszok függvényében különféle dolgokat tesz a megkérdezettel. Gonosz lennék, ha azt mondanám, hogy csak magát az onryo alakját vette volna át a film, de… miket is beszélek? Hiszen pontosan ezt csinálta a film!

Kuchisake onna4

Történetünk főhősnője, egy elvált anyuka Kyoko (Eriko Sato), akinek nemcsak saját lányával kell rendeznie a kapcsolatát, hanem az iskolájában tanuló diákok rejtélyes eltűnésével is. Az eseteket persze valami elmebeteg holdkórós művének tartják, ám egy férfi, Noboru (Haruhiko Kato) úgy véli, hogy egy természetfölötti entitás rabolja és öli meg a gyermekeket – méghozzá a felmetszett szájú nő. A sejtése beigazolódik, amikor először szembesül a lénnyel, és bár sikerül végezni vele, az mindig és mindig visszatér, hogy folytassa azt, amit elkezdett.

Kuchisake onna3

Kezdem a jó dolgokkal: mint minden japán „zsákosbácsis” városi legenda, a Kuchisake-Onna alakjában is van némi veszélyességi potenciál, kezdve azzal, hogy nagyon könnyen be tud épülni az normális emberek közé, hiszen a száját leszámítva „teljesen” normális kinézete van, eltorzult részét meg képes elfedni egy szimpla orvosi maszkkal – aminek később nagy jelentőség lesz a filmben is. Másodszor, a filmben tapasztalt folytonos „visszatérései” meglepő é azért valljuk be, újító jellegű, de a dolog miértjébe spoiler problémák miatt nem megyek bele nagyon mélybe.

Kuchisake onna5

És őszintén szólva a jó dolgok tára ki is merült a filmmel kapcsolatban: a színészek, bár jól hozzák a formájukat az a gond ezzel, hogy minden második japán horrorban megtalálhatóak hajszálra ugyanezek a karakter típusok. A kötelező „nagy csavarnak” szánt előtörténet (ami ugye minimálisan kapcsolódik az eredeti legendához) pedig akkora klisé már, hogy az első öt percben tudhatjuk, hogy kihez és miért köthető.

Kuchisake onna2

A Hair Extensions-nál mindenképpen jobb, de a Teke Teke szintjét már nem éri a Kuchisake-Onna. Van benne dráma, vér és persze síron túli bosszú, de igazából csak egyszer nézősnek tudom ajánlani.

Szerző

Alapító és szerkesztő

Főállású gamer, horror rajongó és anime szakértő. Sok mindenről szeretek és tudok beszélgetni, ezért is jó zombi módjára mindenki agyára megyek.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

One thought on “A mosoly nem mindenkinek áll jól – Carved: The Slit-Mouthed Woman (2007)”

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .