ga12.10.1

Könyörgöm, valaki szabadítsa már meg a szenvedéseitől ezt a sorozatot!

Gyógyulását követően Meredith előírt terápiára kezd járni, amitől gyors megoldást vár – mármint egy aláírást, hogy mehet vissza dolgozni –, ám hamarosan kénytelen rájönni, hogy a dolog nem fog ilyen egyszerűen menni, és hogy szembe kell néznie azzal, hogy mi történt. Egy kiemelkedően okos, tizenöt éves lány, Maya érkezik Alexhez, aki csontrák miatt elveszítette az egyik lábát, a betegség most pedig a szegcsontjára és a bordáira terjedt, Maya pedig Alextől várja az újító beavatkozást, a „csodát”, amivel majd a legnormálisabb életet élheti. A helyzet tovább fokozódik Owen és Riggs közt, April pedig mindennek a kereszttüzébe kerül.  Az orvosok próbálják nem magára hagyni Meredith-t, de ezzel csak nyomasztják a nőt, Jo és Penny pedig Alex és Callie után vágyódik. Ja, és csak úgy mellesleg felrobban egy mentőautó a kórház előtt.

Lehet, hogy velem van a baj, de én ebben a sorozatban mostanában nem látok mást, csak mélypontot mélypont után. Az eheti epizód például nem szimplán nyomott hangulatú volt – hol van már a korai szezonok drámával fűszerezett humora? –, hanem szinte követhetetlen is, ráadásul a fókusz is rengeteg ponton rossz helyen volt.

ga12.10.2

Ami talán a legjobban zavart az eheti részben, az az időkezelés volt – a történet ugyanis gyakorlatilag két szálon/idősíkon futott, de el kellett telnie úgy negyedórának, mire erre rájöttem. Ugyanis egyszer ott volt a „rendes” idősík, hogy mi zajlik a kórházban, amikor is elindultunk egy reggelen, aztán mentünk szépen előre, és… eljutottunk valahová (nem merem azt mondani, hogy az egész cselekmény lement mondjuk két nap alatt, mert bár úgy érződött, Callie mintha egyszer azt mondta volna, hogy negyven órába telik kinyomtatni Maya mellkas implantátumát). Eközben pedig megy „Meredith szála”, vagyis különböző beszélgetései a terapeutájával, ahol csak abból derül ki, hogy nem egy beszélgetésről van szó, hogy jelenetenként változik a ruhájuk. A kérdésem mindössze csak az, hogy a két szál közt hol van a közös pont? Meredith terápiás ülése a főcselekmény előtt, alatt, után játszódnak? Mekkora időintervallummal kell számolnunk? Nos, ezekre a kérdések nem kapunk választ – vagy legalábbis én nem vettem észre őket.

A másik dolog, ami nagyon csípte a csőrömet, az az, hogy ami érdekes lett volna az epizódban, arra nagyon nem fókuszáltak a készítők. Emlékeztek jó néhány évaddal korábban egyszer egy mentőautó belehajtott egy másikba a kórház előtt? Na, akkor az olyan nagy ügy volt, hogy mindenki vele törődött, sőt, azt hiszem, még egy duplarészt is kapott az eset, de annyi biztos, hogy a széria szépen foglalkozott minden érintett sorsával, tökéletesen kihasználva a drámát. Most viszont felrobban egy mentőautó, de a show a sebesülteket biodíszletként kezelte, maga az eset meg megmaradt annyiban, hogy néha valaki megjegyezte, hogy „reggel felrobbant egy mentő a kórház előtt. Őrület, mi?”

ga12.10.3

A mentő esete mellett még Maya ügye lett volna érdekes – egy erős kiscsaj súlyos betegséggel, aki tökéletesen utánanézett a bajának, a lehető legjobb kezelés várja el, és még az anyjának is képes támasza lenni –, ám úgy éreztem, hogy az ő ügyét sem fejtették ki olyan szépen, mint lehetett volna. Fontos pontok maradtak ki a sztoriból, amik sokkal nagyobb mélységet adhattak volna az egésznek.

Az Owen-Riggs–konfliktussal már húzzák egy ideje a nézők agyát – bár bevallom, a múlt héten el is felejtettem, hogy ez a konfliktus egyáltalán létezik –, és most is ilyen „hozz is ajándékot, meg ne is”–hozzáállással szúrták ki a szemünket. Avagy Riggs és Owen haverok voltak, Owennek volt egy húga, aki szerelmes volt Riggsbe, de aztán meghalt, és Owen ezért Riggset okolja. Most komolyan, ebben semmi olyan infó nincs, amit eddig ne sejtettünk volna.

De ezen felül is megy még a felesleges huza-vona: most akkor April és Jackson válik, vagy nem? Vajon Penny és Callie megint összejönnek? (Amúgy én észre sem vettem, hogy szakítottak volna.) Jo és Alex megint együtt lakik, de mégsem. A titkos szex izgató, de Andrew kezd besokallni, és elmondani mindenkinek, hogy Maggie-vel van. Meredith pedig arcán negédes mosollyal Szenved – igen, így nagybetűvel. (Amúgy mostanában látom fórumokon, hogy a nézők egy része Alex/Meredith románcban reménykedik/arra számít, de esküszöm, ha ezt meglépi a kreatív banda, akkor végleg felhagyok a sorozattal.)

ga12.10.4

Pozitívumként maximum kis pillanatokat tudok kiemelni: Riggs és Owen összedolgozása a műtűben (az tényleg zseniális volt), Maya talpraesettsége, Alex még mindig nagyon ért a gyerekekhez, Ben „túl öreg vagyok én már ehhez” Warren kifejezetten szórakoztató, a pillanat pedig, amikor Richard rádöbben, hogy Andrew – az az Andrew, akinek kifejtette, milyen izgató is a titkos munkahelyi viszony – a lányával kavar, na, az ott volt a szeren.

Végezetül pedig csak egy kérdésem maradt (a „miért nézem én még mindig ezt?” mellett): pontosan miért és hogyan és mióta is él együtt Arizona és Andrew?

Szerző

Alapító és főszerkesztő-helyettes

A kedves-naiv-romantikus macskamán, aki írói ambíciókat hajszol. Reménytelen fangirl és könyvmoly.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .