castle8.13.1

Ugyan ez a rész nem vett le annyira a lábamról, mint az utóbbi pár hét termése, azért a bandának nincs semmi szégyenkeznivalója.

Megölnek egy éjszakai műszakban, állatgondozóként dolgozó bevándorlót, az egyetlen nyom pedig, ami a gyilkosára mutathat, egy rossz angolsággal írt, fenyegető SMS. A bandának sikerül is kiderítenie, hogy az áldozat külföldieknek tartott angolórákra jár, és az egyik csoporttárs lehet a gyilkos. A diákok viszont annyira félnek a kitoloncolástól, hogy egyikük sem hajlandó beszélni a rendőrséggel. Itt lép be a képbe Rick, aki magát francia-kanadainak kiadva beépül az osztályba, hogy kiderítse, ki küldte az SMS-t. A nyomozás biztatóan is halad, ám Beckett csapatának hamar rá kell jönnie, hogy egy komolyabb ügybe botlottak bele, mint azt  először gondolták volna, és a különböző kultúrákkal való találkozás Rickben is váratlan emlékeket ébreszt.

Az eheti rész is inkább főszál-hangsúlyos volt, ám a Blame Game-mel ellentétben itt klasszikusabb volt a narratíva, és némi mellékszálnak is jutott idő, bár a másodlagos cselekmény inkább kicsit fel lett darabolva, nem pedig egy összefüggő szálról beszélhetünk.

castle8.13.2

A fő sztori, maga a központi nyomozás, elég klasszikus íven indul – már amennyire a sorozat jelen pillanatban „klasszikus” tud lenni, amikor Kate-nek és Ricknek se jogalapja, se valódi lehetősége nincs arra, hogy együtt dolgozzanak. Szóval először tisztázzuk, hogy Castle már megint írói válságban szenved, aztán van egy hullánk, kiderül valami érdekes – a nyelvi csoport –, és megindul a nyomozás, ez esetben azzal, hogy Rick beépül.

A nyelvóra jelenetei aranyosak voltak, az írók jól kezelték a helyzetet – azt pedig különösen jól tették, hogy a tantervi jeleneteket nem vitték túlzásba, viszont erősen rágyúrtak a nyelvi nehézségekre, ahol tudták, ott humorforrásnak használták, míg más helyeken a csoport összetartását hangsúlyozták ki. A jelenetsor, ahol a különböző nemzetiségű diákok összedolgoztak, hogy be tudják mártani a rosszfiút, különösen tetszett.

castle8.13.3

És ha már szóba került a rosszfiú – az osztályra később még visszatérek kicsit –, mint ahogy azt már említettem, elég hamar kiderül, hogy nem egy egyszerű gyilkossági ügyről van itt szó, ami igencsak bekavar a nyomozásba. Nem azt mondom, oda kellett kicsit figyelnem, hogy megértsem, miről is van szó tulajdonképpen, de ettől függetlenül az ötlet jó volt, és kicsit rémisztő is, hogy lehet, ez a felállás a való életben is létezik. Szóval összességében jó volt a központi ügy, bár néha már kezdem úgy érezni, hogy az írók nagyra akarnak menni frappáns helyett (hol van már a megöltem-a-feleségemet-a-pénzéért–felállás?).

És akkor kicsit vissza a bevándorlókra: a sorozat, és vele együtt a csatorna, igencsak komoly politikai kijelentést tett ezzel a résszel. Egyfelől kerek-perec kijelentette, hogy rengetegen érkeznek az Államokba egy jobb élet reményében, hogy aztán ott sokkal „alantasabb” munkát végezzenek, mint a hazájukban. Másodszor pedig azt is minden kertelés nélkül kimondták, hogy a bevándorlók teszik naggyá, különlegessé Amerikát, és hogy az amerikai kultúra más kultúrák egyvelege, és ez így jó. Persze, ez valamilyen szinten alaptétel, de azt hiszem, hogy amikor a szíriai válság az USA-t is igencsak érinti, Trump meg néha minden muszlimt deportálni akar, akkor azért bátorság ezt így kimondani. Ezen felül pedig az utolsó jelenet Castle lakásán az egész osztállyal, üzenet ide vagy oda, alapból gyönyörű volt. Éljen az összetartás!

castle8.13.4

Ezeken kívül már csak egy dologról szeretnék beszélni: miután a Witness for the Prosecutionben egyszer már felemlegették ebben a szezonban, most tényleges felélesztették Rick eltűnését – miután még mindig hiányzik pár hét abból a kiesett két hónapból, most kaptunk egy kis nyomot (ami engem mondjuk teljesen váratlanul ért) arról, hogy merre is járhatott Castle. Egy nyomot, ami minden bizonnyal újabb őrült menetre készteti majd hősünket.

És csak egy futó gondolat: már most látszik, hogy a sorozat jövője még a tavalyi helyzetnél is bizonytalanabb, úgyhogy én a showrunnerek helyében még ebben a szezonban megpróbálnék minden nagyobb szálat felgöngyölíteni. Na, már most ebből jelen pillanatban kettő is van – LokSat és Rick eltűnése –, miközben mindössze csak tíz hét van vissza a fináléig. A kérdésem tehát: mi van, ha Rick eltűnése és LokSat valahogy összefügg?

Szerző

Alapító és főszerkesztő-helyettes

A kedves-naiv-romantikus macskamán, aki írói ambíciókat hajszol. Reménytelen fangirl és könyvmoly.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .