aos3.12.1

Ha eltekintünk pár hülyeségtől, amihez a sorozat bulldogmódra ragaszkodik, a sztori továbbra is egész jól muzsikál.

Coulson és Talbot – miután az utóbbit kinevezték az ATCU fejének – Taiwanba készül, egy Inhumanekkel kapcsolatos, nemzetközi szimpóziumra. Bár magát az eseményt teljesen békésnek szánják, ahol a nemzetek titokban megbeszélhetik, hogyan kezeljék az újonnan feltűnt „idegeneket” , Coulson sejti, hogy az öt résztvevő vezető közül legalább az egyik Malick embere lehet, ezért ügynökeivel együtt érkezik a helyszínre. A dolgokat meg bonyolítja, hogy Talbot meg Carl Creelt hozza magával – akiről ugyan állítja, hogy mióta megtörték a HYDRA agymosását, jófiú lett, Coulsonék azonban még így sem hisznek benne. A Játszótéren Jemma fontos felfedezést tesz – Creel véréből olyan vakcina állítható elő, ami megelőzi a Terrigenesist, a lehetséges gyógymód azonban vitához vezet Daisy és Lincoln közt. Mindeközben Hive egyre jobban akklimatizálódik, és ezért úgy dönt, itt az ideje rendbe hoznia a gazdatestét.

aos3.12.3

Csak úgy, mint a múlt héten, most is jó volt az epizódikus sztori – maga a szimpózium, bár ez ezúttal nem igazán a jó csapatdinamikának (miután nem volt jelen se Daisy, se Joey, se Elena) volt köszönhető, hanem az ügyes fordulatnak, ami izgalmassá tette a narratívát. Nem azt mondom, Talbot viselkedése miatt – valakiből nem lesz generális, ha hiányzik belőle a legminimálisabb diplomáciai érzék is – először borsódzott a hátam, viszont a csavar után már megértettem, hogy miért volt ez így. Ezen felül pedig Coulson és Talbot közös nevező való találása is jó fűszerezést adott az epizódnak.

Ami Jemma felfedezését, és az azt követő vitát illeti, nos, az egy az egyben ugyanaz a problematika, ami az X-Men: Az ellenállás végében is felmerült, annyi különbséggel, hogy Creel vére nem tudja visszafordítani a Terrigenesist, mindössze csak megakadályozni tudja azt. A felvetülő érvek és ellenérvek is hasonlók – Daisy gyakorlatilag Storm, míg Lincoln Rogue helyét foglalja el a vitában. Daisy azt vallja, hogy a Terrigensis az Inhumannek született emberek joga, és hogyha elkészülne ez a vakcina, akkor azt az állam erőszakos célokra használná, míg Lincoln amellett érvel, hogy nem mindenkinek áldás a Terrigenesis. Az a nagy helyzet, hogy mindkét félnek igaza van valamilyen szinten (bár továbbra is imádom Daisy idealizmusát), ami akár a Civil War előhangja is lehet.

aos3.12.4

Ha már itt tartunk – nem akarok sokat beszélni Lincolnról. Főleg azért nem, mert irányába tanúsított ellenérzéseim igencsak szubjektívak, ami nem éppen szerencsés egy olyan cikk esetében, amit próbálok megőrizni objektívnak. Ettől függetlenül viszont ki kell mondanom, hogy míg Lincoln kifejezett előny a laboratóriumban, nem, ismétlem nem szabad kivinni terepre! Lincoln kiszámíthatatlan és lobbanékony, ami miatt egy embert már megölt, és ezt most majdnem meg is ismételte. Ami nekem csak azt jelzi, hogy Lincoln – valószínűleg nagyon hamar – nagyon nagyot fog bukni. (Emellett kicsit szubjektív vélemény, de le merem írni, mivel több hivatalos kritikában is megjelenik: ezt a Daisy/Lincoln dolgot nem kéne erőltetni, mivel nagyjából annyire érdekesek ketten együtt, mint egy tál kihűlt húsleves.)

Viszont Creel újbóli feltűnést, valamint azt, hogy miképpen kezelték ezt, jó ómennek tartom. Ugyanis mi történt itt? Megjelent Talbot, és kifejtette, hogy ők bizony vették a fáradságot, hogy megtörjék a HYDRA befolyását, rehabilitálták a pasit, és most jófiú, annak ellenére, hogy már a HYDRA előtt is volt priusza. Vagyis tessék, adtunk neki egy esélyt, és most hűséges hozzánk. És tette mindezt úgy a narratíva, hogy Coulson ismét szó szerint előállt a már ismerős „mindenkinek jár egy második esély”–sorát. Na, már most a fandom egy jelentős része ezt kétszínűségnek fogja fel Coulson részéről, én viszont egy hangsúlyosan (tehát direkt) előhozott, ismerős, visszatérő elemet, valamint egy pozitív példát látok. Az írók ezzel mind Coulsonnak, mind a nézőknek megmutatták, hogy a rosszfiúk is jó útra térhetnek, ha megfelelő hátteret és segítséget kapnak. Ezek után már csak arra leszek kíváncsi, hogyha Coulson ismét olyan helyzetbe kerül majd, hogy második esélyt kínálhat Wardnak, vajon hogy reagál majd?

MARVEL'S AGENTS OF S.H.I.E.L.D. - "The Inside Man" - Coulson and General Talbot are forced to team up and attend a worldwide symposium on Inhumans, where they suspect Malick has an inside man. As the S.H.I.E.L.D. team gets closer to the truth, an unexpected traitor is revealed, on "Marvel's Agents of S.H.I.E.L.D.," TUESDAY, MARCH 15 (9:00-10:00 p.m. EDT) on the ABC Television Network. (ABC/Kelsey McNeal) BRETT DALTON

Ha pedig már Wardnál tartunk – Hive-ot a héten egy fokkal komolyabban lehetett venni, mint a múltkor. A kis szörnyike egyre animáltabb, ijesztő, zavaró mivolta pedig (a különböző, sminkes technikákat leszámítva, hogy minél betegesebbnek tűnjön) leginkább arra korlátozódik, hogy nem pislog (ugye, hogy milyen apró dolog, mégis mennyire zavaró?). Ráadásul ebben az epizódban abból is kaptunk egy kis ízelítőt, hogy mire képes, viszont erejének mibenléte és spektruma továbbra is elég homályos. Az viszont külön hidegrázós részlet, hogy legújabb heppje szerint többes számban beszél magáról – szóval lesznek itt még érdekes dolgok.

A nagyobb ívű narratíva továbbra is kissé homályos, kissé hézagos – Malick készül valamire Hive-val, Coulson próbálja rendbe rakni az Inhuman ügyeket, miközben ez a két pasi egymásnak feszül –, viszont azért mintha kicsit kezdenének körvonalazódni a dolgok. Mondom, most már csak pár zavaró tényezőtől kéne megszabadulni, meg pár karakternek kéne észhez térnie, és máris teljesen sínen lehetne ez a sorozat.

Szerző

Alapító és főszerkesztő-helyettes

A kedves-naiv-romantikus macskamán, aki írói ambíciókat hajszol. Reménytelen fangirl és könyvmoly.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .