A sorozat európai mivolta hívta fel magára a figyelmemet, és az elején kicsit ódzkodtam lassú tempójától, aztán feltűnt a színen Stanley Tucci, és megvett magának kilóra. A Fortitude egy nagyon lassú lefolyású széria, ami rengeteg szereplőt mozgat, kusza szálakat irányít, és a végcélja is nehezen értelmezhető, viszont a stílusa annyira egyedi, hogy mindenkit magával ránt, aztán elég gyorsan addiktív lesz, és már alig várjuk a következő epizódot.

fortitude.s01.2

Svalbard egy aprócska északi város Norvégiában, ahova csak olyan emberek merészkednek, akik egész életüket a hátuk mögött kívánják hagyni. A nyugodt élet azonban megbolydulni látszik a Jéghotel ötlet miatt, amit a polgármester, Hildur Odegard (Sofie Grabol) álmodott meg, és amiért foggal-körömmel ragaszkodik. De nem ez a legnagyobb baj: egy brutális haláleset történik, ami leginkább medvére jellemző, de medve ennyire még nem merészkedett be a városba. Eközben egy kisgyerek fagyási sérülésekkel és réveteg tekintettel kerül kórházba, mialatt apja egy légyottra volt „hivatalos”.

fortitude.s01.1

Az esetet kivizsgálandóan a szárazföldről küldenek egy tapasztalt nyomozót, akit senki nem lát szívesen. Morton felügyelő (Stanley Tucci) azonban egy korábbi medvetámadás miatt is nyomoz, miközben egyre furcsább esetek látnak napvilágot: eltűnt család, hazugságok és rejtélyek keresztezik egymást egy olyan kisvárosban, ahol mindenki menekül valami elől. De vajon mi a közös az áldozatokban és a tettesekben?

Elképzelni sem tudtam, hogy a széria mégis hova fog kifutni lassú tempójával, és látszólag értelmetlen szálaival, de azt el kell ismerni, hogy a készítők a nagy fináléra rendesen összerántottak mindent, miközben nagyon is logikus és értelmes lezárással szolgáltak. Svalbardban valóban sok a rejtély, és ezek nem csak az emberek titkolózásából adódnak, hanem még a természet elemi ereje is közrejátszik.

fortitude.s01.3

A casting remek munkát végzett, még a legkisebb szereplő is sokat tett a sorozat egészéért és sikeréért. A lassú tempó ellenére feszült pillanatokat adó igazán impozáns jelenetek azonban Stanley Tucci nevéhez köthetőek, aki fürdőzött Morton felügyelő szerepében, rég láttam már színészt ennyire élvezni a munkáját, de itt minden percben ez történt. Az okos és pimasz nyomozó trükkösen, de mindennek a végére akart járni, miközben ő is megannyi titkot rejtegetett.

fortitude.s01.4

A Fortitude egy igazi európai mestermű, amiből manapság igen kevés akad, egy olyan krimi, ami bár keveredik a thrillerrel, mégis a valóság talaján marad. A második évadot teljes joggal rendelték be, és bár kaptunk jócskán válaszokat, azért még maradtak kérdőjelek, ennek fényében azonban igen érdekes lesz a következő szezon!

Szerző

Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .