Alapvetően nem rajongok a western filmekért, de A félszemű trailere annyira megkapóra sikeredett, hogy rögtön felkerült a megnézendő listámra. Egy alapvetően macsó műfaj, ami ezúttal nem egy kemény férfira apellál, hanem egy kislányra, aki bátorságával és egyenességével kenterbe ver mindenkit.

felszamu.1

Mattie Ross (Hailee Steinfeld) bár tizennégy éves, mégis több kegyetlenséget látott, mint kortársai: az apja jóhiszeműen munkát adott egy férfinak, Tom Chaney-nek (Josh Brolin), azonban az hidegvérrel lelőtte Mattie apját, majd ellopta a lovait, amiken később túl is adott. Mattie eltökélt szándéka, hogy megtalálja a gyilkost és igazságot szolgáltat, egy olyan világban ahol sem a gyermekeknek, sem a lányoknak a szava nem számít. Ám Mattie eltökélt, és fel is bérel egy igazán kemény békebírótól, Rooster Cogburntől (Jeff Bridges), aki vállalja az ügyet. Párosukhoz azonban hozzácsapódik LeBouef  (Matt Damon) texas ranger, aki szintén Chaney-t üldözi, de egy egészen más gyilkosság okán. Útjuk során indián földeken haladnak át, veszélyes emberekkel találkoznak, és nem csak az elemekkel kell harcolniuk, hanem a természettel is.

felszamu.2

A félszemű alapszituációja egy klasszikus bosszúhadjárat, azonban a stílus az, ami igazán egyedivé és nem mindennapivá tett ezt a filmet. A történet mozgatórugója Mattie, aki kora ellenére felnőttesebben viselkedik, mint bárki a környezetében. Ebből is adódik választása Cogburnre, aki egy hírhedten iszákos és vasszigorú békebíró, aki nem él sem lőni, sem ölni. LeBouef eleinte feleslegesnek tűnik, ám a történet előrehaladtával napvilágra kerül a férfi igazán komoly jelleme és erős hitvallása a törvény iránt.

Jeff Bridges tárgyalásos jelenete a fináléban található futás veszi fel kizárólag a versenyt: a férfi, aki mindig maga volt, és aki egy percig sem bán meg semmit, mégis képes az emberi érzelmekre, csak ő nem az általa megölt embereket sajnálja, hanem az igazi áldozatokat. Cogburn jelleme ezért is passzol ennyire ól Mattie-éhez, mindketten igazságot akarnak, még ha az nem egészen törvényes úton történik, és nem szívlelik, ha a jog útvesztőjében megbújhat egy gyilkos.

felszamu.3

Az akciójelenetek elsöprő erejűek, minden, ami lövöldözés vagy rohanás brutális, és nincs szükség semmi flancos lassításra vagy digitális feljavításra, hiszen itt főleg a hatás az igazán érdekes. A rosszfiúk elleni pisztolypárba vagy üldözés önmagában is megállja a helyét, de a főszereplőkre gyakorolt hatása az igazán fontos.

felszamu.4

A finálé felteszi az i-re a pontot, a néző igazságérzetét is helyre teszi, ugyanakkor kemény tragédiát is tartalmaz. A jó pár évvel későbbi beszámoló pedig megmutatja, hogy micsoda komplex jellemekkel volt dolgunk. A félszemű az a western, amit legalább egyszer mindenkinek látnia kell, annak ellenére, hogy maradandó élményt nyújt.

Szerző

Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .