Korábban azt hittem, hogy csak ilyen „százból egy” alapon lesznek olyan animesorozatok, amiknek egy epizódja az öt perces futamidőt sem hajlandó túllépni. jó példa erre a Pupa, az Orenchi és mai cikkünk tárgya is, a Danna ga nani wo itteiru ka wakaranai ken avagy imádom, hogy  a sorozat címe hosszabb, mint egy részének a hossza.

Danna wa1

A röpke két évados sorozat főhősei a fiatal házaspár Kaoru, valamint az ő férje, az kőkemény otaku Hajime. Az ő mindennapi életüket pezsdíti fel olykor Hajime crossdresser öccse, Mayotama, Kaoru enyhén védelmező ösztönökkel ellátott apja, Tadashi, valamint Kaoru két barátnője Rino és  Tanaka. A mindennapi életet címszót pedig szó szerint kell érteni: az epizódokban minden téma feltűnik, amin egy átlag felnőttnek, vagy egy párnak túl kell esnie – úgy mint a munkakeresés, gyerekvállalás, közös programok. Valamint egy kérdés, ami végiglengi az egész sorozatot: tényleg van sorsszerű egymásra találás, vagy elég az, ha szeretik egymást és úgy tesznek meg mindent a kapcsolatukért?

Danna wa2

A Danna ga nani wo itteiru ka wakaranai ken-nek minden rövidsége ellenére van ideje ezeket a dolgokat kifejteni, elsősorban Kaoru és Hajime szemszögéből: eleve az már érdekesnek számít, hogy ebben a kapcsolatban a nő az idősebb (nem vészesen sokkal persze), és jó ideig ő is a kenyérkereső a családban, hiszen drága férjura egy jófajta NEET, aki a lakást sem mindig hajlandó elhagyni. De persze a dolgozók élete sem könnyű, így hiába várja otthon Kaorut férje finom étellel (mivel a ő nem tud főzni), de a feszültés levezetése cigi és egy kis sör segítségével még előfordul. De persze egy leendő gyerek gondolatára hajlandó lemondani Kaoru ezekről a dolgokról – ha nem is könnyen, de már legalább a szándék megvan.

Danna wa4

Bár ez az előző szövegbuborékban annyira nem jött le, de Hajime és Kaoru tipikusan egy olyan pár, akik bár normális körülmények között ég és föld, a különbözőségeik ellenére a szerelem feltétlen közöttük, és ami a legfontosabb, hogy képesek is tenni azért mindketten, hogy a kapcsolatuk ilyen legyen. Van, hogy mindketten lemondanak vagy megtanulnak valamit a másik kedvéért, de ezt úgy teszik, hogy saját magukat nem hazudtolják meg – röviden, ugyanazok az emberek maradnak, csak fejlődnek.

Danna wa5

De, hogy ne csak komoly témáról essen szó: maga az anime, bár kissé parodisztikusan, de jól kezeli az otaku-lét dolgait, elsősorban Hajime által. Nagyon sok vicces beszólást, arcot és különféle sorozatokra tett utalás lelhető fel a sorozatban (személyes kedvencem a NGE-paródia), és maguk a karakterek is, nyilvánvaló koruk ellenére eléggé gyerekes stílusban vannak megrajzolva.

Danna wa3

Aki szeretne egy új animét, de nincsen ideje a hosszabb sorozatokhoz, annak bátran tudom ezt a kis nyalánkságot ajánlani: vicces, aranyos, jó dolgokat mond ki és nagyon hamar a végére a lehet érni.

Danna wa6

Szerző

Alapító és szerkesztő

Főállású gamer, horror rajongó és anime szakértő. Sok mindenről szeretek és tudok beszélgetni, ezért is jó zombi módjára mindenki agyára megyek.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

One thought on “Az ember nem képes egyedül élni – Danna ga nani wo itteiru ka wakaranai ken”

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .