aos3.13.4

Hát így búcsúznak a kémek.

Mint ahogy az az előző rész végéből kiderült, Bobbi és Hunter fellopózott Malcik gépére, és követte a HYDRA fejét és az orosz diplomatát – aki javasolta, hogy hozzanak létre egy menedékállamot az Inhumaneknek – Oroszországba. Folyamatosan tartva a kapcsolatot a csoporttal, Bobbiék figyelemmel kísérik Malickék mozgását, és hamarosan rájönnek, hogy egy Inhuman orosz tábornok segítségével puccs készül az orosz miniszterelnök ellen. Hunter és Bobbi megpróbálja ezt megakadályozni, azonban a dolgok nem éppen a legkedvezőbben alakulnak az ügynökök számára, és fogságba esnek, miközben az orosz kormány a nyakukba akarja varrni három politikus halálát.

aos3.13.3

Spoiler, nem spoiler, játszunk nyílt lapokkal: ez az epizód Bobbi és Hunter búcsúja. Erre a kérdőjeles spin-off, a Marvel’s Most Wanted miatt volt szükség – a tervek szerint ez a sorozat Bobbiék kalandjait követné végig, mikor is elvágva a barátaiktól, nem számíthatnak se a S.H.I.E.L.D., se semmilyen kormány segítségére. Szóval amióta csak kijött a spin-off ismertetője, tudtuk, hogy Hunteréknak el kell majd hagynia a sorozatot valamilyen módon – csak éppen nem gondoltam volna, hogy a kvázi backdoor pilotra ilyen hamar sor kerül majd.

De hogy magáról az epizódról beszéljünk: szóval olyan helyzetbe kellett hozni Bobbiékat, ahol, hogy elkerüljék a nagyobb problémát – esetünkben azt, hogy háborús helyzet alakuljon ki az USA és Oroszország között –, a S.H.I.E.L.D.-nek tagadnia kellett minden kapcsolatot velük, úgy, hogy a két ügynök később se térhessen vissza terepmunkához. És ez tulajdonképpen sikerült is.

aos3.13.2

Az epizód non-lineáris történetvezetéssel dolgozott – egyszer azt láttuk, hogyan hallgatják ki Bobbiékat, próbálva vallomást kicsikarni belőlük, majd visszaugrottunk az előző napra, és ahol szépen bemutatták, hogyan kerültek az ügynökök ebbe a helyzetbe. A sztori maga – a puccs felfedezése – jó volt (bár mondjuk nem ragadott annyira magával, mint a Bouncing Back története), az orosz Inhuman félelmetes, az akció izgalmas. És az egész epizód aranyos kis pillanatokkal volt átszőve: Hunter szóvá tette, hogy Bobbival sosem voltak vakáción, Daisy a cirill betűkkel hadakozott, Bobbi visszabeszélt a kihallgatójának – úgyhogy a készítők a sötét hangulat ellenére azért mindent megtettek, hogy némi könnyedséget csempésszenek az epizódba.

De azért is mindent megtettek, hogy kifacsarják a nézők szívét – volt egy pont, amikor Hunter és Bobbi rájött, hogy ebből a helyzetből sehogy sem kerülhetnek ki győztesen, ami igazán megható volt. Erre pedig csak rátett még egy lapáttal az utolsó jelenet – mármint a kredit előtti utolsó jelenet –, ami a cikk bevezetőjében emlegetett „kémbúcsút” mutatta be. Mert hogyan búcsúznak ez a kémek azoktól, akik ugyan a barátaik, de úgy kell tenniük, mintha nem is ismernék őket? Hát keserédesen. Igazi mestermű volt az a jelenet, egyetlen szó nélkül, mesteri színészi játékkal.

aos3.13.5

Viszont mit jelent ez most az egész sorozatra nézve? Egyfelől jó, hogy ritkul a szereplőgárda, mert így is sok karakterrel kell operálni a szériának (bár jobban örültem volna neki, ha először Lincolnt írják ki, egyfelől mert idegesít, mert kockázatot jelent – az is teljesen hihető lenne, hogy a forrófejűsége miatt a saját halálába rohanna –, másfelől pedig azért, mert jelen pillanatban nem sokat tesz hozzá a sztorihoz, vagyis feláldozható), másfelől viszont hiányozni fog ez a két karakter, főleg Hunter, aki a második szezon eleje óta a legviccesebb sorokat szolgáltatta. Ezért is lepett meg annyira, hogy viszonylag ilyen hamar kiírták őket, miután még kilenc epizód van vissza az évadból – vagyis a hiányuk azért érezhető lesz.

A spin-offról pedig, legyünk őszinték, csak erősen feltételes módban lehet beszélni. Már az gyanús kicsit, hogy a Most Wantedről már tavaly is szó volt, aztán kaszálták az ötletet, aztán most megint előhozták, és most ténylegesen dolgoznak is a piloton. Másfelől viszont a S.H.I.E.L.D. harmadik évadának második fele eddig borzalmas számokat hoz – mintha nem csak én lennék kiakadva azon, amit Warddal tettek… –, Hunter és Bobbi pedig nem feltétlenül azok a karakterek, akik elég népszerűek ahhoz, hogy elvigyék a vállukon egy vergődő sorozat spin-offját. Szóval ugyan a S.H.I.E.L.D. a nézettségtől függetlenül már biztonságban van a következő szezonra, én az ABC helyében kétszer is meggondolnám, hogy berendeljem-e a Most Wantedet. Viszont ami pozitívum, hogy ha nem rendelik be a spin-off, biztos vagyok benne, hogy az írók meg tudják találni a módját annak, hogy visszahozzák Bobbit és Huntert a csapatba.

aos3.13.1

Bár összességében nem a kedvencem az évadból a Parting Shots, annyi biztos, hogy az alkotók méltó búcsút adtak Hunternek és Bobbinak, mint ahogy az is, hogy az elkövetkezendő epizódokban érezni fogjuk a hiányukat.

Szerző

Alapító és főszerkesztő-helyettes

A kedves-naiv-romantikus macskamán, aki írói ambíciókat hajszol. Reménytelen fangirl és könyvmoly.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .