Mindig fogadj a foltosra! – Hidalgo – A tűz óceánja (2004)

Hidalgo egy igen kellemes kalandfilm, ami fantasztikus paripákról szól, gyönyörű tájakon játszódik, és érdekes jellemeket mutat be. Bár a történet valódi meglepetésekkel nem szolgál, de az, hogy igaz történeten alapul, bőven feledteti ezt az apróságot.

hidalgo.2

Frank T. Hopkins (Viggo Mortensen) korábban a katonaságnál szolgált futárként, azonban mára cirkuszi cowboy szerepében tetszeleg, iszik, mint a gödény, és legnagyobb kincse, Hidalgo, a vadon befogott musztáng, aki nemcsak küllemében lenyűgöző, hanem eszes és szívós is. Utóbbit mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a páros tartja a hosszútávlovaglás rekordjait, ami felkeltette az arab világ vezetőinek figyelmét is.

Hopkins így válik az első amerikaivá, aki részt vehet egy nem mindennapi „viadalon”, A tűz óceánjának rangadóján, ahol a lovasok napokig tengődnek a sivatagban, ami annyira perzsel, mintha egy óceán lenne. Hopkin tudtán kívül azonban belecsöppen egy hatalmasabb játszmába, ahol a tét óriási, a nyeremény egy kisebb vagyon, az ősi lótenyésztés legszentebb titkai, és egy nemcsak gyönyörű, hanem okos lány keze is. Hidalgo és Hopkins együtt azonban minden akadályt legyőz, legyen az a szomjúság, a bosszú, vagy éppen pár éhes fenevad.

hidalgo.4

 

Ahogy említettem, a Hidalgo – A tűz óceánjának története nem tartalmaz igazán nagy fordulatokat, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne izgalmas. Sőt, kifejezetten feszült tempót diktál a folytonos versengés, és a gyakorta vágtázó lovak feszített irama. Apropó lovak, el kell ismerni, hogy a laikusok szemének is gyönyörű látványt nyújtanak ezeket a nem hétköznapi versengésre hivatott paripák, és ugyan a fajtaválasztásba picit bele lehet kötni, a négylábúak hathatós segítségét a filmélményből már nem lehet elvitatni.

Viggo Mortensen remek választásnak bizonyult, ugyanis nagyon ügyesen játszotta a félig alkoholista cowboyt, aki az utolsó nagy útra még megembereli magát a jó cél érdekében. Hitelesen védte meg Hidalgót, miközben a legmeghatóbb jelenetnél is érezhető volt a veszteség iránti szomorúsága is. Elhittem neki, hogy eggyé forrt ló és lovas, ami nem csoda, hiszen a forgatás végén Mortensen valóban megvásárolta Hidalgót.

hidalgo.3

Anne Davenportot, a versenyben saját lovát indító és hatalmas összeget feltevő hölgyet megformáló Louise Lombard igazán kitett magáért. A bájos és finom úri hölgy „álca” mögött – persze ezen az álcán mindenki, akinek van egy csöpp esze, azonnal átlát – ő egy rendkívül okos és számító asszony, aki pontosan tisztában van az értékeivel, érdekeivel, és hogy miként érheti el az áhított célt. Tökéletes ellenpárja a tiszta és nemes Jazirának (Zuleikha Robinson), akinek olyan szeme és szíve van a lovakhoz, mint senki másnak.

hidalgo.1

A Hidalgo egy igen kellemes mozi, feszült történettel, ami úgy szórakoztat, hogy nem nyújt semmi váratlant. A sivatag perzselő erejét tökéletesen ábrázoló filmet egyszer mindenkinek érdemes megnéznie.

Könyvjelző ehhez: Közvetlen hivatkozás.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.