Pilotmustra: Containment

Ami sikerült a Syfy-nak vagy a TNT-nek, az nem sikerült a The CW-nek, vagyis, hogy olyan járványos sorozatot tegyen le az asztalra, ami izgalmas, okos, és jó karakterekkel operál – a Containment ugyanis kicsit sem jó, sőt, meglehetősen klisés és unalmas.

containment-pilot-3

Atlanta hatodik körzetében egy illegális bevándorló olyan betegséggel fertőzi meg a kórház orvosát, amilyet még nem tapasztaltak az államokban. A kór influenza tüneteit mutatja, cseppfertőzéssel terjed, és száz százalékos halálozási aránnyal rendelkezik. Miközben a járvány terjed a kórházban, találkozunk egy tanárnővel, aki éppen diákjainak tart tanulmányi utat; egy rendőr őrnaggyal, aki párkapcsolati gondokkal küzd; egy tinédzserrel, aki túl fiatalon lett terhes. A történeteik természetesen összekapcsolódnak, és a járvány kezdetének más-más időpontjában és helyszínén lesznek tanúi az eseményeknek.

containment-pilot-1

A pilot egy erős in media res nyitással indított, ami valójában egy nagy káosz, de a jelenet pont ezt a káoszt kívánja meg, azonban úgy tűnik, az alkotóknak csupán a káoszra van igazi forgatókönyvük, ugyanis a kezdeti történések annyira klisések, hogy akár bármelyik sorozatból vehették volna őket. A nulladik páciens egy szír bevándorló, ami finoman szólva is rasszista, és a már említett klisés beidegződés mintapéldánya. Pedig milyen szép lett volna, ha egy teljesen átlagos, jólfésült ember okozza ez az egészet.

A szereplők mindegyike megfeleltethető egy általános személyiség leírásnak: a törődő anya, a forrongó férfi, a bölcs tudós, a mindent tudó vezető, és még sorolhatnám tovább. Azon túl, hogy Claudia Black szőke göndör hajjal jelenik meg a sorozatban – Csillagkapu és Farscape rajongók előnyben –, nem tudok egyetlen értékelhető momentumot sem mondani.

containment-pilot-2

Ráadásul elég komoly ostobaságokkal van tele a történet, az egyik legszembetűnőbb, mikor két kisrác leszökik a szigorúan zárt részlegre, a fertőző osztály laborjába, ahova kizárólag igazolvánnyal lehet bejutni, hogy ott patkányokat simogassanak. Ja, és a szoba, ahonnan megszöktek egy kijárattal rendelkezik, ahol végig ott állt a tanítónő telefonálgatva – hát ezek ketten tuti valami csodaikrek, hogy szinte át teleportáltak a patkányokhoz.

containment-pilot-4

A Containment nem fogott meg, sőt, kifejezetten taszít a történet klisés mivolta és ostobaságai, feltételezem, hogy az évad további részeiben is hasonlóan lassan telik majd a történet, miközben a már jól megszokott frázisokat szajkózzák a szereplők. Bármennyire is szeretem a The CW csatornát, ez most nagyon nem jött be tőlük.

Könyvjelző ehhez: Közvetlen hivatkozás.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.