Amíg a Gyilkos elmék szünetel (vagyis teljessé nem válik az új évad), addig szükségem volt valami krimis sorozatra, a választásom pedig Kevin Bacon nem mindennapi sorozatára esett. A gyilkos hajsza egy érdekes és elgondolkodtató alapkoncepcióra épít: egy sármos vezető szektát gyűjt maga mellé, miközben évek óta börtönben csücsül. Bár az első évad tényleg ügyesre sikeredett, azért elég sok olyan pillanat akadt, mikor fogtam a fejem.

gyilkoshajsza.s01.4

Ryan Hardy (Kevin Bacon) nyugalmazott szövetségi ügynök, akit üldöz a halál, és aki nem képes egy napot alkohol nélkül kibírni, annak ellenére, hogy a szíve csak egy pacemaker segítségével képes verni. Ryan korábban elkapta a híres sorozatgyilkost, aki Edgar Allan Poe műveit használta fel szörnyű tetteihez, és aki egy darabig szó szerint az orránál foga vezette a hatóságokat. Joe Carroll (James Purefoy) egy lehengerlően sármos személyiség, aki után epednek a nők, és ő pontosan ezzel élt vissza mikor megölte őket.

gyilkoshajsza.s01.3

Lebukása óta Joe Carroll börtönben ül, azonban ez alatt az évek alatt sem tétlenkedett, hívőket toborzott, akik bármire hajlandóak érte – ez pedig szó szerint értendő. Emma Hill (Valorie Curry) évekig élt egy házban Carroll ex-feleségével, Claire-rel (Natalie Zea) és fiával, Joey-val (Kyle Catlett), dadusnak adva ki magát, hogy aztán a megadott jelre elrabolja a fiút, és társaival együtt magával vigye egy biztonságos helyre. Carroll ugyanis ördögi tervet eszelt ki, egy könyvet, melyben Ryan Hardy a főszereplő, és ahol minden oldalon vér folyik.

Ahogy már a bevezetőmben is említettem, a gyilkos hajsza egy nagyon ötletes alappal indul: ott alakul ki szekta, ahol a legkevésbé számítanánk rá, olyan eszmék mentén, amikre ne is gondolnánk. A történet talán egyik legnagyobb erénye, hogy Ryan Hardy és Joe Carroll legjobb barátok, és csak egyikük képes megérteni a másikukat. Bacon és Purefoy között működik a kémia, egyszerre barátok és ellenségek, miközben mindketten egy nőért élnek-halnak.

gyilkoshajsza.s01.2

A sorozat csavarjai ügyesen vannak felépítve, azonban ezekhez sokszor a rendőri és szövetségi szervek inkompetenciája párosul, ami kissé elveszi a történet valódi élét. A szektát, ami a halálon alapul, ahol mindenki feláldozható, és mégsem az. Joe regénye szintén egyedülálló kezdeményezés, hiszen ki akarna egy olyan hősi eposzt írni, ahol a jó az ellenfele, vagyis jelen esetben Ryan Hardy.

gyilkoshajsza.s01.1

A történetben tényleg megvolt a potenciál, és ha ezt egy évadban gondolták volna megvalósítani, akkor egy valódi siker lehetett volna belőle, de valahol félúton a készítők már látták a lehetőséget és inkább elkezdték nyújtani a dolgokat, így pedig elrontva azt a komoly stílust és mechanikát, amit korábban felépítettek. Így a Gyilkos hajsza csupán egy a sok közül krimi, annak viszont legalább kellően minőségi.

Szerző

Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .