Alapvetően szeretem az ausztrál sorozatkészítők stílusát, mivel egyedi, érdekes, és nagyon-nagyon különbözik az amerikai vagy az európai sorozatoktól. A Cleverman is ilyen, és mint mitikus lényekkel beharangozott széria, azonnal felkeltette az érdeklődésemet.

cleverman-pilot-3

Ausztráliában él a legősibb kultúra, amit ma is ápolnak, a több tízezer év mit sem csorbított a hagyományon és a misztikumon, ám a modern világ ezúttal fenyegetést lát benne. A félemberek, vagy, ahogy a köznyelv hívja, a Szőrösök ugyanis a városban, emberek között kívánnak élni, rendes körülmények között, ám az ausztrál kormány mindent megtesz ellenük, elfogja, kínozz, deportálja őket, és nem veszik őket emberszámba. A Zóna az egyetlen hely, ahol lehetséges élniük, ám ez az elhagyatott pályaudvaron felállított menekülttábor mindenre alkalmas, csak az életre nem, ezért sok szőrös arra kényszerül, hogy csempészekkel vitesse magát a városba, ahol igyekeznek majd beolvadni a környezetbe.

A csempészek új élet reményében átviszik őket egy lakásba, ám a vezetőjük, Koen (Hunter Page-Lochard) jobban szereti a pénz, mint védené az életet, így nem sokkal a szállítás után már hívja is a rendőrséget, hogy Szőrösöket észlelt egy épületben. Arra azonban nem számított, hogy az öttagú család egyik tagját megölik elfogás közben, ez pedig szörnyű indulatokat szabadít fel. Ugyan a polgármester titokban tartaná a dolgot, ám a helyi tévétársaság elnöke, Jarrod Slade (Iain Glen) elítéli a félemberekkel való bánásmódot, és mindent megtesz, hogy ezt más is így gondolja.

cleverman-pilot-1

Koent ugyan nem érintik meg a történtek, ám nagyapjától kap egy ajándékot, ami örökre megváltoztatja az életét, és saját népének hagyományai felé tereli. De vajon mit tud kezdeni egy erkölcsi iránytű nélküli fiú az ősök hatalmával egy modern világban?

Az érdekes alapötlet ellenére a Cleverman nem nyerte el a tetszésemet, és ez nem azért van, mert a rejtélyek közül semmit sem magyaráztak meg az alkotók – erre van az egész évad –, hanem a főszereplő gárda teljes mértékig unszimpatikus a számomra. Koennel nagy a baj, hiszen kvázi az ő bejelentése okozta egy élőlény halálát, de ő erre magasról tesz, ahogy nagyapja halála sem érinti túlságosan, viszont egy kisebb bevételkiesés már igen. Nem tudok elképzelni egy sorozatot, ami ilyen főszereplő mellett jó lehet. A mellékszereplőkkel ugyanez a helyzet, egyikben sem találtam semmi szeretnivalót csak irigységet, gőgöt és kizsákmányolást. Talán Slade az egyetlen, akiben van potenciál, de mint sikeres és gazdag ember, biztos vagyok benne, hogy neki is bőven lesz vaj a füle mögött.

cleverman-pilot-2

Feltételezem, hogy az évad Koen megváltozásáról is szólni fog, ahogy a misztikumok komolyabb kibontásáról, illetve a félemberek eredtéről is. A készítőknél azonban érezni egyfajta társadalomkritikát a jelenlegi államviszonyokra, hiszen manapság az idegenkedés, és a mástól való félelem átjárja a mindennapokat – szerintem ez is hívta valamelyest életre a szériát, ami engem mindenképpen elvesztett a pilottal.

Szerző

Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .