Szeretem a jó sci-fit, pláne ha az könyvadaptáció, és szeretem, ha kilépünk kicsit a klasszikus idegenek versus ember csatákból is. Az 5. hullám a fenti mondat mentén halad, ám mégsem képes valódi katarzist okozni, pedig a potenciál bőven benne van.

The 5th Wave.3

A Föld lakosságát megtámadták az idegenek. Először sötétséget borítottak a világra, mikor egy elektromágneses impulzussal kisütöttek minden elektronikai berendezést. Másodszorra a természetet hívták segítségül az idegenek: földrengés, árvíz és további természeti csapásokat zúdítottak az emberiségre. A harmadik hullámban egy ismeretlen járványt küldtek, ami megfertőzte a lakosságot. Negyedik csapásként az idegenek fészkelték be magukat az emberek közé, irányítva testüket. Azonban az ötödik hullám már talán a visszavágás hulláma lesz!

The 5th Wave.2

Cassie Sullivan (Chloe Grace Moretz) egy átlagos tini lányként élte az életét, boldog családi körben szüleivel, Lisával (Maggie Sif) és Oliverrel (Ron Livingston), és öcsével, Sammel (Zackary Artur). Az idegenek inváziója azonban lépésről lépésre vette el őket tőle, mígnem már csak a testvére maradt, akit egy véletlen folytán elválasztottak tőle. Samet egy katonai bázisra vitték, biztonságos környezetbe, és egy kiképzésre ahol meg kell tanulnia fegyelmeznie magát, és egyúttal képesnek kell lennie elpusztítani az emberek testére rátapadt idegeneket is, így viszont magával a gazdatesttel is végezni kell. Amíg Cassie úton van öccséért, addig kemény megpróbáltatásokon kell kiállnia, miközben nem bízhat senkiben sem, és bár az elején paradicsominak tűnik a légi bázis, valójában ott is titkok lappanganak.

Ismét egy könyvadaptációval van dolgunk, és be kell vallanom, ezt a regényt sem vettem még sosem kezembe, és bár egészen élveztem a filmet, nem győzött meg arról, hogy szükségem volna az írott alapokra hozzá. Az alaptörténet kiváló: végre egy olyan idegen invázió, ahol maguk az idegenek okosak, és nem bocsátkoznak végeláthatatlan harcba, hanem az elején jól megtizedelik az emberi populációt. Cassie látószöge, vagyis az egyszerű halandóé teszi igazán pikánssá a filmet, hiszen nem hatalmas űrcsatákat vagy idegenekkel bokszoló pilótát látunk, hanem egy egyszerű embert, akinek meg kell élnie a világvégét, a családja elvesztését, és még olyan dolgokat, amikbe belegondolni is szörnyű.

THE-5TH-WAVE-1

Cassie karaktere egy nagyon ügyesen összerakott szereplő, hiteles, ahogy az elején egy botladozó kislányból érettebb emberré válik – de nem lesz tökéletesen felnőtt, és pont ez adja fejlődésének kulcspontját, hogy bár sok megpróbáltatás érte, mégis mélyen belül egy jó gyerek marad. Az invázió elején még boldogan odafutna barátnőjéhez a karantén területén, a negyedik hullám után pedig már ő maga is óvatosan közelít mindenki felé.

A történet egész ügyesen van felépítve, a szerelmi szál elfogadható, nem fekszi meg a néző gyomrát, ami a Yound Adult adaptációk egyik általános hibája. A nagy csavar azonban eléggé kiszámítható, szinte már a film felénél lelövik az alkotók, és ez még csak a kisebbik gond, a nagyobbik, hogy a finálé nem ad igazi katarzis-élményt: bár sikerül az egyik feladatot teljesíteni, de a nagy egészre nemhogy rálátást nem kapunk, hanem igazából egy olyan happy enddel végződik, ami egy Disney-film számára is sok lenne.

The 5th Wave.4

Mindent összevetve Az 5. hullám egy kellemes történet, újfajta látásmóddal, de ez még kevés ahhoz, hogy egy igazán ütős sci-fivé vagy adaptációvá váljon – kár érte, a lehetőség ott volt végig benne.

Szerző

Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

One thought on “Elsőnek jő a Sötétség! – Az 5. hullám (2016)”

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .