Nagyon rövid idő alatt eléggé kevés információt tár elénk ez a rövidfilm, de annyi potenciál meg van benne, hogy képes elgondolkodtatni a nézőt. Anno, amikor a bemutató cikk készült róla, ezekkel a kérdésekkel nem tudtam foglalkozni, de most megérett rá az idő. Három nagy kérdés van, amikre megpróbálok valami értelmes (vagy legalábbis logikus) választ adni. Aki nem akar spoilert, az előbb olvassa el a filmről szóló cikket előbb.

Kakurenbo recap4

  1. Miért gyerekek használnak energiaforrásnak?

Oké, hogy szénalapú életformák vagyunk, de akkor is – ez nem tűnik (meg, mint kiderül nem is) hosszútávon működő tervnek. Mert ahogy azt a végén látni lehet, ahogy kezd megcsappanni az energia, újabb bújócskát kell szervezni az utánpótlás érdekében. Két dolgot tudok felhozni, mint lehetséges magyarázatot: az egyik fizikai, a másik lelki.

Fizikai: fiatal test, teli felhasználandó energiával. Ez még önmagában nem egy alaptalan gondolat, de úgy érzem, hogy a résztvevő fők alacsony létszáma miatt ez aligha lenne elegendő egy teljes város energiaellátáshoz huzamosabb ideig.

Lelki: ugye az összes szereplő 12-15 év közé tehető korban – és hát tegyük a szívünkre a kezünket – nem ebben a korban volt mindenki a legkezelhetetlenebb/ legkaotikusabb? Ezek a hangulati változások, érzelmi krízisek hatalmas energiát engednek szabadon, amit fel lehet használni. Valamint a misztikus hangvétel miatt is ez tűnik a sokkalta elfogadhatóbb válasznak.

Kakurenbo recap3

  1. Miért kell a démonoknak mechanikus test?

Úgy a film közepe felé Hikora és Yaimo találnak egy poszterszerű falragaszt, ami azonban más mint a többi: a négy elrabló démont ábrázolja, valamint a vezetőt középen. De ott a démonok még hús-bőr valójukban néznek ki, ám amikor ténylegesen is feltűnnek a vásznon, akkor meg azt látjuk, hogy az egész valójuk mechanikai részekből van összetéve. Talán még erre a legkönnyebb választ találni a három közül, de még az is eléggé elvont. Régi felfogásból megmaradt az, hogy amiben nem hiszel az nincs is, és lehet, hogy a démonok ennek estek áldozatul részben az évek, évtizedek alatt. Már nem hittek bennük, nem kelltettek félelmet csak azoknak a szívében, akik bemerészkedtek a lezárt városba, de bújócskázó gyerekek félelme csak arra lehet elég, hogy gépek segítségével öltsenek alakot.

Kakurenbo recap1

3.Vajon kik/mik lehetnek az ikrek?

A cikkben említettem, hogy vannak olyan szereplők, akik meg sem szólalnak az egész játékidő alatt – na ezek pont ők. A két iker, Inmu és Yanku furcsa pontjai a filmnek: nem tűnnek ijedtnek vagy meglepettnek a hely és a démonok kapcsán, sőt Yaimo mellett ők azok akik képesek szembemenni a démonokkal – a csúfos véget persze nem kerülik el, de ez most mellékes.

Elmélet: Akárcsak a megszállott Sorincha, őket is megszállta két túlvilági lény (esetleg ők maguk eleve nem emberek), akik azért mentek bele az otokoyo-ba, hogy véget vessenek a démonok tetteinek. Rosszabb esetben azért, hogy átvegyék a helyüket.

Mellette: A kinézetük a legárulkodóbb. Hosszú, nagy hajuk van (akárcsak a főgonosz démonnak), valamint a szemük is eltérő. Minden más karakternek a maszk alatt rendes szemfehérje és pupilla van,  nekik ellenben meg túlvilági eredetet sugalló sötét/világos kontraszt.

Ellene: csak egy dolgot tudok felhozni az állításommal szemben – ami az, hogy végül őket is elkapják és felhasználják erőforrásként. Ez talán azt hivatott mutatni, hogy mégiscsak emberek, de az esetleges megszállás tényét nem zárja ki.

Kakurenbo recap2

Szerző

Alapító és szerkesztő

Főállású gamer, horror rajongó és anime szakértő. Sok mindenről szeretek és tudok beszélgetni, ezért is jó zombi módjára mindenki agyára megyek.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .