shades of milk and honey

Azt hiszem, azon kevés romantikus lélek közé tartozom, akinek nem a szíve csücske se a Büszkeség és balítélet, se a hasonló, régenskori lányregények – ám Mary Robinette Kowal regénye mégis magával ragadott.

Mielőtt rátérnék a történetre, előbb arról az egy elemről szeretnék beszélni, amit az írónő még beleszőtt a regény szövetébe: a Shades of Milk and Honey világában egyesek képesek úgy nevezett glamourokat, vagyis káprázatokat létrehozni. Tulajdonképpen az „éterből” emelnek ki szálakat, amiket aztán megformáznak és helyhez kötnek, csodás, hologramszerű képeket – vagy éppen hideget, meleget, fényt, sötétséget – hozva létre. Az úri kisasszonyok csak kedvtelésből űzik ezt, mert éppen annyira dívik szép glamourakat létrehozni, mint zenélni vagy festeni, a férfiak azonban karriert is építhetnek arra, hogy csodás glamourokat alkotnak gazdag megbízók otthonában.

És most rátérve a történetre: a tizenkilencedik század eleji Angliában az Ellsworth család ugyanazzal a problémával néz szembe, mint anno Benneték – az apa másodszülött, és birtokát majd nem lányai, hanem unokaöccse fogja örökölni, így nincs nagyobb vágya, mint hogy még életében férjhez adja két lányát. A fiatalabbal, a fiatal és csodás szépségű Melodyval valószínűleg nem is lesz probléma, azonban idősebb lánya, Jane, minden tehetsége ellenére, nem éppen egy szépség, és már huszonnyolc esztendős. Már Jane maga is beletörődött abba, hogy vénlány marad, így hát igyekszik húga házasságát elősegíteni. Ám mikor egyik szomszédjuk, Mr Dunkirk mintha iránta is érdeklődést mutatna, csak megdobban Jane szíve. Ezt pedig csak tetézi, mikor másik szomszédjuk, az előkelő Mrs Fitzcameron egy mufurc glamourmestert, Mr Vincentet, hív otthonába, akinek művészete felkelti Jane érdeklődését.

A kor, amiben a regény játszódik, megadja az egész alaphangulatát: itt bizony mindenki rettentő illedelmes, a férfiak nagyon gálánsak, a nők nagyon törékenyek, és bizony a flörtölés csúcsa, ha valakit a keresztnevén szólítanak. Ami miatt azonban mégis élettel teli és modern marad a szöveg, az az, hogy az írónő néha bizony hatalmas iróniával áll a helyzethez – van, mikor sorokon keresztül ecseteli, hogy a szereplők az időjárásról beszélgettek, viszont érezni szövegen, hogy közben végig az jár a fejében, hogy „igen, ez szerintem is nevetséges”, ami bizony az olvasót is mosolygásra készteti. Ezt pedig még csak tetézi, amikor a szöveg az idősebb úriasszonyok képzelt betegségeit taglalja, akik mintha azon versenyeznének, hogy kinek törékenyebb az egészsége.

A történet nagyon lassan, jelentősebb izgalom nélkül zajlik, hűen az ihletadó Büszkeség és balítélethez – itt bizony mindenkit az köt le, hogy milyen ruhát vegyen fel a bálba, és hogy vajon ki a legpartiképesebb férfi a szomszédságban.  Úgyhogy végig tényleg a legnagyobb probléma, hogy vajon az egyes férfiak csak illedelmesek, vagy valóban érdeklődést mutatnak a kisasszonyok iránt. Ebbe visz bele egy kis érdekességet a glamour-szál, valamint a Jane és Mr Vincent közti ellentét – Jane főleg autodidakta módon tanulta a glamourt, és nagyon ügyes, képes rájönni, hogy a sokkal tanultabb Mr Vincent milyen metódusokat használ, munkájából azonban hiányzik az érzelem, ami ellenérzéseket kelt Mr Vincentben.

Aztán persze, csakúgy, mint a Büszkeség és balítéletben, a végén itt is bejön egy csavar, ami a egy gerinctelen férfi és pár hölgy köré épül, akiknek folt esik az erényén – ez pedig egy meglepően akciódús tetőponthoz vezet, ami igencsak megviseli pár hölgyemény idegeit.

Úgyhogy bár kicsit nyögvenyelősen álltam neki a könyvnek, a végére kifejezetten belehabarodtam a világába, olyannyira, hogy azt hiszem, befektetek a sorozat következő köteteibe is – ha másért nem, hát a gyönyörű borító miatt megéri! (Persze nem ítélkezünk a borító alapján. Meg hát itt a belcsínnyel sincs semmi baj.)

U.I.: A könyvet angolul olvastam, és csak a cikk elkészülte után tudtam meg, hogy már magyarul is megjelent, és emiatt maradtam az eredeti angol terminusoknál, már ami a glamourt illeti.

Szerző

Alapító és főszerkesztő-helyettes

A kedves-naiv-romantikus macskamán, aki írói ambíciókat hajszol. Reménytelen fangirl és könyvmoly.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .