Miután a könyvről már korábban írtam, így most, hogy tizedikén kijött a film, ideje volt azt is górcső alá vennem. Stephen King könyveiből már készítettek pocsék filmeket és jókat is. Szerencsére ez a darab az utóbbiak táborát gyarapítja.

cell2

Clay Riddell (John Cusack) épp a reptérről telefonál a fiának, amikor a telefonja bemondja az unalmast. Bepróbálkozik az aprópénzes telefonnal, amikor az emberek hirtelen furcsán kezdenek viselkedni: habzik a szájuk és artikulálatlan üvöltéssel támadnak egymásra. Hamar rájön, hogy jó lesz elbújni előlük, így csak némi nehézség árán sikerül kijutnia az épületből. Azt viszont nem tudja, hogy mi lehet a családjával és a fejébe veszi, hogy kideríti. Miközben igyekszik az otthona felé, útitársakra is lel Tom (Samuel L. Jackson) és Alice (Isabelle Fuhrman) személyében, akik szintén próbálják túlélni ezt a borzalmas, új helyzetet. Útjuk során találkoznak további túlélőkkel, majd hamarosan egy furcsa, látszólag intelligens zombi is kísérteni kezdi őket álmukban. Hogy mit akar, vagy egyáltalán akar-e valamit, azt nem tudják. Clay azonban úgy dönt: a nyomába ered.

cell1

Alapvetően a film kezdetén nem voltam annyira elégedett. Tudni kell a könyvről, hogy nem túlzottan akciódús. Persze, azért előfordulnak éles helyzetek, de alapvetően elég lassú lefolyású a sztori. Így egy kicsit kényelmetlenül éreztem magam az első negyed órában, amikor úgy pörögtek az események, mintha csak egy hullámvasúton ülnénk. Utána azonban sikerült felvenni a megfelelő tempót, az én lelkem pedig megnyugodott.

A színészi gárdát remekül sikerült összeválogatni. Persze, ha Samuel L. Jacksonról és Tom Cusackről van szó, akkor ez annyira nem meglepő, de a többi szereplő is igencsak jól teljesített. Én általában nem vagyok együtt érző típus, de azért akadt jelenet, amitől elfacsarodott a szívem – amin magam is meglepődtem. A színészi gárdában a problémát inkább a zombik okozták, ugyanis néhánynak valamiért nem sikerült megfelelően megtanítani a buta nézést, így aztán ők nem is lettek valami hitelesek. Előnyük viszont, hogy sokan vannak, így mire ezt észreveszi a néző, addigra a kamera már továbbállt és gyönyörködhettem tovább a kifejezéstelen arcokban. Már amennyire lehet bennük gyönyörködni.

cell3

SPOILER

Annyi bajom még azért akadt, hogy az a bizonyos intelligens zombi a könyvben teljesen máshogy nézett ki. Persze, ez annak nem probléma, aki nem olvasta, de számomra zavaró volt – elfelejtették ugyanis leszakítani az állkapcsát.

SPOILER VÉGE

cell4

Összességében egy elég jó kis filmet sikerült összepakolni ebből az amúgy is remek könyvből. Az persze még kérdés, hogy Mr. King is így fog vélekedni-e róla – merthogy a Ragyogás nem nyerte el a tetszését –, de én úgy érzem, hogy méltó lenne az író figyelmére. Persze nem sikerült tökéletesen átültetni az egész könyvet vászonra, de ez általában nem szokott összejönni amúgy sem. Viszont a jó könyvadaptációk táborát gyarapítja.

Szerző

Alapító és szerkesztő

Főállású gonoszkodó sárkányboszorkány, egyben egyetemista tündérlány. Szeretem a fantasyt, a horrort és a pc játékokat. Őzike forever!

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .