Van egy kialakulóban lévő tendencia a tévések között: az olyan történeteket, amik viszonylag hosszúak, nem filmekben mesélik el, hanem minisorozat formájában, azonban ez sokszor a visszájára sül el, hiszen, ami működik egy két órában, az nem működik tíz órában. A The Living and the Dead pedig pontosan ez a kategória.

thelivingandthedead-pilo-1

Nathan Appleby (Colin Morgan) családi birtokára visszatérvén egy hosszabb szabadságot eszközöl magának, hogy gyengélkedő édesanyja mellett lehessen. Bár a férfi egy igen jól menő, és akkoriban újdonságnak számító pszichológia rendelőt vitt Anglia központjában, Londonban, míg felesége, Charlotte (Charlotte Spencer), híres fényképészként dolgozott. Ám a birtokon nem sok pihenés jutott részükre, mivel Nathan édesanyja nem sokkal odaérkezésük után elhunyt és a házasoknak választaniuk kellet, hogy feladják a birtokot, vagy megtartják, ám ekkor odaköltöznek.

Nathan az utóbbi mellett dönt, így mindketten feladják korábbi életüket, hogy csakis a birtoknak, a gazdaságnak és a földművelésnek szenteljék életüket. Azonban arra nem számítottak, hogy a helyi parókia vezetőjének lány különösen viselkedik, értékes hangfelvételeket ejteget, és beteges módon vonzódik a vízhez. Nathanből pedig kibújik az orvos, hogy vigaszt és útmutatást nyújtson a fiatal lánynak, aki olyan dolgokat tud, amit nem szabadna, miközben Nathan birtokán lassan elszabadul a pokol, és szellemekről kezdenek suttogni.

thelivingandthedead-pilo-2

Bár nagyon szeretem az angol BBC által gyártott sorozatokat, és a miniszériákat is imádom tőlük, a The Living and the Dead mégsem egy jó darab, sőt, kifejezetten gyenge, pedig egy egyórás pilotjuk volt kibontani a kezdeti cselekményeket. Talán az egyik legnagyobb hibája a pilotnak, hogy nincs célja, nincsenek magyarázatok, nincsen semmi, és ez a semmi értelmetlenül lóg a levegőben.

A bemutatott karakterek kissé sablonosak, és felületesek, bár a színészek mindent megtesznek, hogy egy kis életet vigyenek a történetbe, ez sajnos nem rajtuk múlik. Egyedül az őrült, beteg kislány játszó Kerrie Hayes-t érdemes kiemelni, aki viszont zseniális színészi játékot mutatott be köszönhetően annak, hogy neki valóban egy összetett személyiséget írtak.

thelivingandthedead-pilo-3

Sajnos a The Living and the Dead unalmas, vontatott, és elveszik a történet a sok, művészien beállított jelent között, emellett pedig kicsit sem rémisztő vagy ijesztő. A BBC ezzel a szériával eléggé melléfogott.

Szerző

Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .