Kevés az olyan film, aminek második része sokkal jobb, mint az első. A Dreamworks stúdió azonban megint megcsinálta: a Kung Fu Panda 2 egy olyan animációs film, ami kicsiknek és nagyoknak egyaránt tartalmaz tanulságot, örömöt és bánatot, miközben erős jellemekkel operál, és még a történet is a helyén van.

kungupanda2.4

Po, immáron sárkányharcosként éli mindennapjait, védelmezi a Béke Völgyét az Örjöngő Ötössel, vagyis Tigrissel, Daruval, Majommal, Viperával és Sáskával karöltve. Azonban a múltból felbukkan egy régi ellenség, aki örökségét akarja visszakapni, Shen nagyúrnak ehhez előbb el kell pusztítani a Jáde palotát, és le kel számolnia annak minden tanával és követőjével. A csapat a hír hallatán erőt gyűjt, azonban Po alól pont ekkor fut ki a talaj, ugyanis Shen Nagyúr sziluettje egy régi emléket hív elő a Sárkányharcos elméjében, aki így nemcsak az ellenséggel hadakozik, hanem saját érzelmeivel is. Vajon Po így is képes lesz legyőzni az ellenséget?

kungupanda2.2

Bár első hallásra nem tűnik nagyon összetettnek a Kung Fu Panda 2 alaptörténete, azonban az alkotók olyan szépen fejtették ki benne az érzelmi megnyilvánulásokat, a karakterek olyan ívet kaptak, ami piedesztálra emeli a storyt. Po egyszerre vív egy külső és egy belső harcot is, miközben gondjai vannak saját identitásával és helyével a világban, pedig ő sem gyerek már. A történetben pedig az a szép, hogy ez a megrökönyödés és elbizonytalanodást úgy mutatja be, mintha ez mindenkivel előfordulna, és nem korhoz, tehetséghez vagy nemhez kötött lenne – és pontosan ezért ügyes, hiszen ez a való életben is így van. Kicsik számára ez a tanulság ugyan nem biztos, hogy azonnal érhető, de ha ezzel a szituációval kerülnek szembe, talán emlékük előhívja a nagy Sárkányharcost, akinek szintén akadtak ilyen pillanatai. Nem az az erős, aki sosem bizonytalanodik el, hanem aki megtalálja azt a célt, amiért újra képes összeszednie magát. Po számára ez a múltja és a családja megismerése.

Ugyanakkor Tigris is átesik egy hasonló bizonytalansági fázison, az első filmben nem ő vált a Sárkányharcossá, és ezért akkor Pót hibáztatta, de mára már maga is belátta, hogy ez nem mások erénye vagy hibája. Ez okozott nála egy kisebb törést, hiszen ő mindig erős, most mégis gyengének érezte magát. De pontosan ezért is vannak a barátok, akik segíthetnek talpra állni, és újra erőssé válni.

A film animációs technikája elsöprő és lenyűgöző, Po múltbéli visszaemlékezéseinek rajztechnikája talán a legszebb mind közül. Az alkotók dinamikát vitte az alapból igen statikus műfajba, miközben olyan lágy és könnyű mozdulatokat is megmutattak, mint egy harmatcsepp mozgatása.

kungupanda2.1

A Kung Fu Panda 2 ismét egy olyan animációs film, ami egyszerre szól minden korosztálynak, minden része külön-külön is élvezhető, miközben nagy tanulságokkal szolgál, és olykor igazi örömkönnyeket csal a néző arcára. Az animációs filmek már régóta a felnőtt korszakba értek, ideje hát megbecsülni őket!

Szerző

Alapító és főszerkesztő

Mindig online kütyüfüggő, “csak még egy epizód” suttogó, űrhajó gyűjtögető kocka, digitális bennszülött. Igazi fangirl és PR munkatárs a Serenityn.

Ha tetszett a cikkünk, itt azonnal megoszthatod másokkal:

One thought on “Olyan fekete-fehér és olyan puha – Kung Fu Panda 2 (2011)”

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .